Przepis na gravlax poznaliście już przy okazji poprzedniego wpisu, ale postanowiłam zaproponować jeszcze jeden przepis. Dziś pyszny łosoś tym razem w odrobinie innej kompozycji smakowej. Nuta pomarańczy w połączeniu z czerwonymi burakami aromatem kopru i odrobiną likieru Cointreau to z pewnością niecodzienne połączenie. Niecodzienne połączenie ale zapewniam, że bardzo smaczne.
🥘 Składniki
- 500 g świeżego łososia ze skórą filet
- 10 łyżek siekanego kopru
- 3 łyżek grubej soli morskiej
- 4 łyżek cukru trzcinowego
- starta skórka i sok z ½ pomarańczy
- 25 ml likieru Cointreau
- 1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu.
- Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem, rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem.
- Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć do ryby, zawinąć szczelnie rybę w folię spożywczą , kilka razy, w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia.
- Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczkę, a na nią położyć przygotowanego łososia. Górę łososia należy obciążyć cegłą lub pełnymi puszkami np: fasoli.
- Łososia wstawić do lodówki na 3 dni.
- Po 24 godzinach sprawdzić, czy zebrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać.
- Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię, zeskrobać wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym. Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki.
- Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Niewykorzystanego łososia zawinąć w pergamin, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.
Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować łososia gravlax domowej roboty, to namawiam Was gorąco! Jest jeszcze czas, aby przygotować go przed świętami, a z pewnością będzie to wspaniała przystawka do bożonarodzeniowych i Wielkanocnych potraw. Goście i domownicy lubiący ryby będą zachwyceni.
🍽️ Z czym podać?
Gravlax II można podać z chlebem, blinami, czy ziemniakami w mundurkach. Uzupełnieniem do gravlaxu będą różnego rodzaju sosy na bazie śmietany i majonezu. Ryba świetnie smakuje z kaparami, czy korniszonami, a cieniutkie płaty marynowanego łososia można wykorzystać do przygotowania terriny z twarożkiem. Polecam!
📖 Przepis
Gravlax II
🥘 Składniki
- 500 g świeżego łososia ze skórą (filet)
- 10 łyżek siekanego kopru
- 3 łyżek grubej soli morskiej
- 4 łyżek cukru trzcinowego
- starta skórka i sok z ½ pomarańczy
- 25 ml likieru Cointreau
- 1 duży burak (starty na tartce o dużych oczkach)
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu.
- Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem, rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem.
- Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć do ryby, zawinąć szczelnie rybę w folię spożywczą , kilka razy, w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia.
- Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczkę, a na nią położyć przygotowanego łososia. Górę łososia należy obciążyć cegłą lub pełnymi puszkami np: fasoli.
- Łososia wstawić do lodówki na 3 dni.
- Po 24 godzinach sprawdzić, czy zebrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać.
- Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię, zeskrobać wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym. Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki.
- Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Niewykorzystanego łososia zawinąć w pergamin, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.
- Smacznego!
Anna napisał
Fantastyczny łosoś! Naturalny i domowy, najlepszy 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Dziękuję 🙂
Irina @ wandercrush napisał
I've been meaning to try making gravlax for so long now! It's just such a stunning dish, and I never realised until now how festive it looks for the holidays. Thank you for the encouragement!
Sprawdzona Kuchnia napisał
I'm glad you like it and feel encouraged 🙂 You may also have a look at another version of
mopswkuchni napisał
Wspaniałe danie kuchni szwedzkiej! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Koniecznie wypróbuj! Jest obłędny 🙂
Agnieszka napisał
Zrobiłam w zeszłym roku na święta i niestety nie przypadł do gustu domownikom, musiałam cały wyrzucić. Ale sam przepis jest świetny:)
Sprawdzona Kuchnia napisał
Szkoda 🙁 ale gust ( smak ), to sprawa indywidualna i nic na, to nie poradzimy. U mnie na szczęści łosoś wędzony na zimno jest lubiany, więc i gravlax też, a terrina z niego znika błyskawicznie 🙂 Pozdrawiam gorąco i dziękuję za docenienie przepisu 😉
Barbara Szczepańska napisał
już ślinka mi ocieka z języka