Najlepsza grochówka to podobno wojskowa jej wersja, gęsta zawiesista i bardzo aromatyczna, bo gotowana na wędzonce. Kiedyś nie wyobrażałam sobie grochówki innej niż właśnie na wędzonych żeberkach, teraz kiedy mięsa nie jem, gotuję ją na wywarze warzywnym i jest równie dobra. Intensywnie doprawiona majerankiem z pięknie zezłoconą cebulką. Jeśli lubicie klasyczną wersję, na mięsie ugotujcie zupę na wędzonych żeberkach, myślę, że około 700 g w zupełności wystarczy.
🥘 Składniki
- 400 g suchego grochu
- 4 litry wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 łyżki suszonego majeranku lub więcej
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- ½ małego selera
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 5 średnich ziemniaków
🔪 Instrukcje
- Groch wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, odcedzić i zalać gotującą się wodą, pozostawić na około 15 minut.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju kiedy cebulka zacznie się złocić dodać majeranek, smażyć razem przez 30 sekund, zestawiać z ognia. W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy, namoczony groch i podsmażoną cebulę, gotować około 30 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
🧂 Dobrze przypraw
Przyprawą, bez której nie wyobrażam sobie grochówki, jest wcześniej wspomniany majeranek, pięknie pachnie, daje cudowny smak i łagodzi ewentualne problemy gastryczne ;). Grochówka jest zupą bardzo sycącą, a podana z kromką chleba wystarcza za dwudaniowy obiad. Spróbujcie wegetariańskiej wersji, warto ograniczyć codzienne spożywanie mięsa przede wszystkim dla zdrowia. Zupa nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym, spokojnie można przygotować ją tylko na warzywach. Zapewniam, że najważniejszą rolę odgrywają przyprawy i dobry smak!
Jeśli uda się Wam dostać gdzieś wędzoną sól, to koniecznie kupcie odrobinę, ona daje naprawdę obłędny aromat naszym daniom.
📖 Przepis
Grochówka
🥘 Składniki
- 400 g suchego grochu
- 4 litry wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 4 łyżki suszonego majeranku lub więcej
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- ½ małego selera
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 5 średnich ziemniaków
🔪 Instrukcje
- Groch wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, odcedzić i zalać gotującą się wodą, pozostawić na około 15 minut.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju kiedy cebulka zacznie się złocić dodać majeranek, smażyć razem przez 30 sekund, zestawiać z ognia. W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy, namoczony groch i podsmażoną cebulę, gotować około 30 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
- Smacznego!
Gosia napisał
Pyszna 🙂 Nawet mojej sześciolatce posmakowała - a zadowolić jej "kubki smakowe" nie jest łatwo 😉
Anna napisał
Rewelacja, to jest wspaniała wiadomość, masz wspaniałą córeczkę, która rośnie na smakoszkę. Bardzo ważne w żywieniu dzieci jest, żeby próbowały wszystkiego od najmłodszych lat!
Anita napisał
Jaką ja mam na nią ochotę, pyszna:)
Anna napisał
Na dzisiejszy dzień rewelacja 🙂 też bym zjadła 😉
Krzych napisał
Zrobiłem grochówkę po Twojemu, bo tu gdzie jestem, dostanie wędzonki graniczy z cudem. Przyznaję, że kombinacja smażonej cebulki z majerankiem powoduje, że smakuje nieomal tak samo jak klasyczna wersja.
Chlebek na zdjęciach to też Twój wypiek?
Mój blog nie kulinarny, ale przepis jest
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że podsunęłam Ci szczyptę Polskiego smaku na talerzu:) Chlebek mój, choć przepisu jeszcze nie ma na blogu, bo była to wersja testowa 😉 Miłego podróżowania 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
To prawda, pożywna, smaczna i dobrze rozgrzewa 🙂
Jola Rotta napisał
O tej porze roku nie ma nic lepszego,niz talerz rozgrzewajacej grochowki...:)
karmel-itka napisał
grochówka, ale jaka elegancka! chociaż dla mnie najlepiej smakuje jak jest z wojskowe kotła na jakimś poligonie albo imprezie wojskowej w plenerze :p
Anna napisał
To prawda, wojskowa najlepsza, ale warto ugotować ją w domu, pyszności 🙂