Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Grochówka

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 7 lut, 2014 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Najlepsza grochówka to podobno wojskowa jej wersja, gęsta zawiesista i bardzo aromatyczna, bo gotowana na wędzonce. Kiedyś nie wyobrażałam sobie grochówki innej niż właśnie na wędzonych żeberkach, teraz kiedy mięsa nie jem, gotuję ją na wywarze warzywnym i jest równie dobra. Intensywnie doprawiona majerankiem z pięknie zezłoconą cebulką. Jeśli lubicie klasyczną wersję, na mięsie ugotujcie zupę na wędzonych żeberkach, myślę, że około 700 g w zupełności wystarczy.

grochowka
Grochówka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🧂 Dobrze przypraw
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 400 g suchego grochu
  • 4 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki suszonego majeranku lub więcej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • ½ małego selera
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 5 średnich ziemniaków

🔪 Instrukcje

  • Groch wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, odcedzić i zalać gotującą się wodą, pozostawić na około 15 minut.
  • Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju kiedy cebulka zacznie się złocić dodać majeranek, smażyć razem przez 30 sekund, zestawiać z ognia. W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy, namoczony groch i podsmażoną cebulę, gotować około 30 minut.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku.

🧂 Dobrze przypraw

Przyprawą, bez której nie wyobrażam sobie grochówki, jest wcześniej wspomniany majeranek, pięknie pachnie, daje cudowny smak i łagodzi ewentualne problemy gastryczne ;). Grochówka jest zupą bardzo sycącą, a podana z kromką chleba wystarcza za dwudaniowy obiad. Spróbujcie wegetariańskiej wersji, warto ograniczyć codzienne spożywanie mięsa przede wszystkim dla zdrowia. Zupa nie musi być przygotowywana na wywarze mięsnym, spokojnie można przygotować ją tylko na warzywach. Zapewniam, że najważniejszą rolę odgrywają przyprawy i dobry smak!

Jeśli uda się Wam dostać gdzieś wędzoną sól, to koniecznie kupcie odrobinę, ona daje naprawdę obłędny aromat naszym daniom.

📖 Przepis

grochowka
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Grochówka

Prosta i pyszna zupa wszystkim dobrze znana, ale dziś w wersji bez mięsa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g suchego grochu
  • 4 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 4 łyżki suszonego majeranku lub więcej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • ½ małego selera
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 5 średnich ziemniaków
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Groch wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, odcedzić i zalać gotującą się wodą, pozostawić na około 15 minut.
  • Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju kiedy cebulka zacznie się złocić dodać majeranek, smażyć razem przez 30 sekund, zestawiać z ognia. W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy, namoczony groch i podsmażoną cebulę, gotować około 30 minut.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
  • Smacznego!
grochowka

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    4,67 from 3 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    27 maja, 2017 at 4:12 pm

    5 gwiazdek
    Pyszna 🙂 Nawet mojej sześciolatce posmakowała - a zadowolić jej "kubki smakowe" nie jest łatwo 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2017 at 9:39 pm

      Rewelacja, to jest wspaniała wiadomość, masz wspaniałą córeczkę, która rośnie na smakoszkę. Bardzo ważne w żywieniu dzieci jest, żeby próbowały wszystkiego od najmłodszych lat!

      Odpowiedz
  2. Anita napisał

    12 lutego, 2014 at 1:02 pm

    Jaką ja mam na nią ochotę, pyszna:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lutego, 2014 at 1:18 pm

      Na dzisiejszy dzień rewelacja 🙂 też bym zjadła 😉

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    11 lutego, 2014 at 1:11 pm

    4 gwiazdki
    Zrobiłem grochówkę po Twojemu, bo tu gdzie jestem, dostanie wędzonki graniczy z cudem. Przyznaję, że kombinacja smażonej cebulki z majerankiem powoduje, że smakuje nieomal tak samo jak klasyczna wersja.
    Chlebek na zdjęciach to też Twój wypiek?
    Mój blog nie kulinarny, ale przepis jest

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lutego, 2014 at 6:30 pm

      Bardzo się cieszę, że podsunęłam Ci szczyptę Polskiego smaku na talerzu:) Chlebek mój, choć przepisu jeszcze nie ma na blogu, bo była to wersja testowa 😉 Miłego podróżowania 🙂

      Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    08 lutego, 2014 at 12:33 am

    To prawda, pożywna, smaczna i dobrze rozgrzewa 🙂

    Odpowiedz
  5. Jola Rotta napisał

    08 lutego, 2014 at 12:26 am

    O tej porze roku nie ma nic lepszego,niz talerz rozgrzewajacej grochowki...:)

    Odpowiedz
  6. karmel-itka napisał

    07 lutego, 2014 at 11:55 am

    grochówka, ale jaka elegancka! chociaż dla mnie najlepiej smakuje jak jest z wojskowe kotła na jakimś poligonie albo imprezie wojskowej w plenerze :p

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 lutego, 2014 at 12:04 am

      To prawda, wojskowa najlepsza, ale warto ugotować ją w domu, pyszności 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.