Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Hummus z orzechami

Aktualizacja: 3 gru, 2018 · Opublikowany: 24 lis, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Zrobiliście już pastę tahini z poprzedniego przepisu? Jeśli tak to dziś przyda się do przygotowania wspaniałego hummusu z orzechami laskowymi. Hummus można przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami. Podstawowy przepis na pastę z ciecierzycy można swobodnie modyfikować, a proponowaną ilość przypraw regulować według własnego upodobania. To, co najważniejsze to, to aby hummus miał gładką, wręcz aksamitną konsystencję. Gładki bez grudek jest najlepszy, jeśli macie mocny blender lub malakser przygotujecie idealną pastę w kilka chwil. Natomiast ci, którzy mają do dyspozycji słabszy sprzęt, muszą wykazać się cierpliwością i miksować tak długo, aż hummus będzie odpowiednio rozdrobniony.

Hummus podajemy z pieczywem oczywiście najlepiej domowym lub z pitą, chlebkiem naan, chipsami czy na przykład chrupiącymi grzankami. Prażone orzechy rewelacyjnie urozmaicają smak hummusu. Oczywiście do tego celu można użyć dowolnych orzechów, poza laskowymi świetnie będą smakowały orzechy włoskie lub orzechy nerkowca. Hummus przechowujemy w lodówce do trzech dni, po upływie tego czasu hummus może zacząć fermentować, choć myślę, że to niemożliwe, bo nie wytrzyma tyle w lodówce jest zbyt dobry 🙂 Smacznego!

📖 Przepis

hummus z orzechami
Print Pin
5 z 2 głosów

Hummus z orzechami

Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 130 g ciecierzycy suszonej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml bardzo zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (do smaku)
  • papryka słodka i ostra w proszku (do smaku)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • ⅓ szklanki orzechów laskowych
  • oliwa z oliwek
  • zielona kolendra (lub nać pietruszki lub inna zielenina)
  • ostra papryka w proszku (do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciecierzycę namoczyć na noc w dwukrotnie większej ilości wody.
  • Następnego dnia odcedzić napęczniałą ciecierzycę, a następnie przełożyć do garnka z wodą z dodatkiem sody, podczas gotowania będzie pojawiała się piana i skórki ciecierzycy należy, zdejmować je łyżką, inna metoda to, po odsączeniu ciecierzycy na sicie należy przesmażyć ją na suchej patelni z dodatkiem sody, a następnie ugotowanie w dużej ilości wody.
  • Ciecierzycę gotujemy około 30 minut do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
  • Zimną ciecierzycę, czosnek miksujemy przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera na bardzo gładka masę podczas miksowania porcjami dolewamy lodowatą wodę tyle, aby uzyskać odpowiednia konsystencję następnie dodajemy sok z cytryny i pozostałe składniki doprawiając do smaku.
  • Orzechy laskowe prażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 15 minut lub na suchej patelni potrząsając nią co jakiś czas, kiedy nabiorą rumianego koloru, zdejmujemy z ognia i studzimy, a następnie ocieramy, aby pozbyć się skórek.
  • Gotowy hummus przekładamy do miski, wyrównujemy wierzch, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy siekanymi ziołami, słodką lub ostrą papryką i prażonymi orzechami
  • Hummus przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Hummus przechowujemy do trzech dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.
hummus z orzechami

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.