Kawa frappe, można powiedzieć, że jest to napój narodowy Grecji. Pije się ją w różnych kombinacjach z cukrem i bez niego z mlekiem lub bez..., ale zawsze mocno schłodzoną i z dużą pianą, która powstaje podczas ubijania kawy rozpuszczalnej z odrobiną wody. Przyrządza się ją bardzo łatwo, niezbędna jest kawa rozpuszczalna dobrej jakości bez dodatków. Do przygotowania jej wystarczy słoik i nie trzeba do tego specjalnych urządzeń mikserów, shakerów... Do słoika należy wsypać kawę dodać odrobinę wody, jeśli pijecie z cukrem, to i cukier, zakręcić nakrętkę i potrząsać słoikiem przez kilkadziesiąt sekund do uzyskania sztywnej pianki. Następnie trzeb wysoką szklankę wypełnić lodem, wlać mleko (jeśli pijecie z mlekiem) ubitą kawę wraz z pianką ze słoika i gotowe! Kawa świetnie gasi pragnienie i jest bardzo smaczna, idealna na upał!
📖 Przepis
Kawa frappe
🥘 Składniki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie, kawę podaje się w wersji z cukrem lub bez, to zależy od upodobania)
- 100 ml wody
- 100 ml zimnego mleka
- lód
🔪 Instrukcje
- Do słoika lub shakera wsypać kawę, wlać odrobinę wody, dodać cukier, energicznie potrząsając (40 - 60 sekund) ubić sztywną pianę.
- Do szklanki wsypać lód, wlać mleko i kawę wraz z pianką.
- Smacznego!
Comments
No Comments