Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Knedle i kluski

Kopytka z sosem grzybowym

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 19 sty, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Kopytka

Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków. Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi, które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować je w dniu przygotowywania kopytek, to wystudźcie je bardzo dobrze!  Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mieliny w maszynce do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego może spowodować, że ziemniaki będą puszczały wodę i do ciasta będzie trzeba dodać więcej mąki, a tego chcemy uniknąć! Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą twarde.

Kopytka z sosem grzybowym to jedna z propozycji podania, ale nie jedyna. Może to być sos mięsny lub po prostu klarowane masło i cukier tak, jak podawały nasze babcie. Bardzo smaczną wersją jest wersja ze śmietaną, cukrem i malinami lub przypieczoną tartą bułką i parmezanem, możliwości jest wiele. Kopytka można odgrzewać na parze lub odsmażać na patelni ja wolę w tej drugiej wersji, mają przepyszną przypieczoną skórkę. Przygotowanie kopytek nie sprawi Wam najmniejszego problemy i zajmie tylko chwilkę!

Sos grzybowy

Możemy przygotować go z dowolnych grzybów leśnych lub z pieczarek. Do dzisiejszych kopytek wykorzystałam grzyby leśne mrożone, które swym aromatem przywołały wspomnienie ciepłej jesieni 🙂 Sos grzybowy robi się błyskawicznie, proponuję zrobić najpierw sos, a następnie zabrać się za przygotowanie kopytek. Dzięki temu wszystko będzie ciepłe i świeże.

Do takiego zestawu brakuje jeszcze sałatki, fantastyczne sprawdzi się tutaj sałatka Coleslaw, bardzo prosta i niesamowicie dobra. Smacznego!

📖 Przepis

Kopytka z sosem grzybowym
Print Pin
5 z 1 głosu

Kopytka z sosem grzybowym

Klasyczne polskie danie, kopytka i sos grzybowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kopytka

  • 700 g ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na sos grzybowy

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mrożonych grzybów
  • 4 łyżki śmietany - kwaśnej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 szklanka bulionu
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie sosu

  • Grzyby wyjąć z zamrażalnika, wyłożyć na sitko, szybko przelać je wodą. Cebulę posiekać na drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i rozkruszony rozmaryn, smażyć przez 2 minutki, następnie dodać posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, a następnie dodać grzyby (nie muszą być dokładnie rozmrożone) smażyć całość przez 6 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Do sosu dodać taką ilość bulionu, aby sos nabrał odpowiedniej objętości, ja dodałam około szklankę. Sos doprawić przyprawami, dotować sos przez kilkanaście minut, na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowanie kopytek

  • Ziemniaki ugotować, całkowicie wystudzić, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
  • W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
  • Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, wyłożyć na stolnicę, po środku zrobić dołek, wbić jajka, szczyptę soli i 1 i ½ szklanki mąki, zagnieść ciasto w razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką. Z ciasta odciąć kawałek ciasta, uformować wałek, który należy pociąć na 2-3 cm kluski, kopytka odcinamy ukośnie. Gotowe układamy na oprószonej stolnicy.
  • Kopytka wkładamy do gotującej się wody, gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia.
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, jeśli kopytka mają poczekać chwilę na podanie, przykrywamy je folią spożywczą lub drugim talerzem, aby nie obsychały.
  • Smacznego!
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka z sosem grzybowym

Więcej Przepisy na knedle i kluski

  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • knedle z brzoskwiniami
    Knedle z brzoskwiniami
  • knedle truskawkowe
    Knedle truskawkowe
  • gnocchi z dynia
    Gnocchi z dynią

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Naleśniki napisał

    13 października, 2018 at 12:45 am

    Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2018 at 8:09 am

      Dziękuję ? W sezonie grzybowym koniecznie trzeba zjeść przynajmniej raz ?

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    20 stycznia, 2014 at 11:03 pm

    My też 🙂 Dziewczynki ze śmietaną i cukrem 😉

    Odpowiedz
  3. Jola Rotta napisał

    20 stycznia, 2014 at 5:52 pm

    uwielbiam:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.