Kopytka
Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków. Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi, które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować je w dniu przygotowywania kopytek, to wystudźcie je bardzo dobrze! Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mieliny w maszynce do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego może spowodować, że ziemniaki będą puszczały wodę i do ciasta będzie trzeba dodać więcej mąki, a tego chcemy uniknąć! Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą twarde.
Kopytka z sosem grzybowym to jedna z propozycji podania, ale nie jedyna. Może to być sos mięsny lub po prostu klarowane masło i cukier tak, jak podawały nasze babcie. Bardzo smaczną wersją jest wersja ze śmietaną, cukrem i malinami lub przypieczoną tartą bułką i parmezanem, możliwości jest wiele. Kopytka można odgrzewać na parze lub odsmażać na patelni ja wolę w tej drugiej wersji, mają przepyszną przypieczoną skórkę. Przygotowanie kopytek nie sprawi Wam najmniejszego problemy i zajmie tylko chwilkę!
Sos grzybowy
Możemy przygotować go z dowolnych grzybów leśnych lub z pieczarek. Do dzisiejszych kopytek wykorzystałam grzyby leśne mrożone, które swym aromatem przywołały wspomnienie ciepłej jesieni 🙂 Sos grzybowy robi się błyskawicznie, proponuję zrobić najpierw sos, a następnie zabrać się za przygotowanie kopytek. Dzięki temu wszystko będzie ciepłe i świeże.
Do takiego zestawu brakuje jeszcze sałatki, fantastyczne sprawdzi się tutaj sałatka Coleslaw, bardzo prosta i niesamowicie dobra. Smacznego!
📖 Przepis
Kopytka z sosem grzybowym
🥘 Składniki
Składniki na kopytka
- 700 g ziemniaków
- 2 średnie jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na sos grzybowy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mrożonych grzybów
- 4 łyżki śmietany - kwaśnej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 szklanka bulionu
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie sosu
- Grzyby wyjąć z zamrażalnika, wyłożyć na sitko, szybko przelać je wodą. Cebulę posiekać na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i rozkruszony rozmaryn, smażyć przez 2 minutki, następnie dodać posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, a następnie dodać grzyby (nie muszą być dokładnie rozmrożone) smażyć całość przez 6 minut mieszając od czasu do czasu.
- Do sosu dodać taką ilość bulionu, aby sos nabrał odpowiedniej objętości, ja dodałam około szklankę. Sos doprawić przyprawami, dotować sos przez kilkanaście minut, na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowanie kopytek
- Ziemniaki ugotować, całkowicie wystudzić, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
- W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
- Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, wyłożyć na stolnicę, po środku zrobić dołek, wbić jajka, szczyptę soli i 1 i ½ szklanki mąki, zagnieść ciasto w razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką. Z ciasta odciąć kawałek ciasta, uformować wałek, który należy pociąć na 2-3 cm kluski, kopytka odcinamy ukośnie. Gotowe układamy na oprószonej stolnicy.
- Kopytka wkładamy do gotującej się wody, gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia.
- Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, jeśli kopytka mają poczekać chwilę na podanie, przykrywamy je folią spożywczą lub drugim talerzem, aby nie obsychały.
- Smacznego!
Naleśniki napisał
Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam ?
Anna napisał
Dziękuję ? W sezonie grzybowym koniecznie trzeba zjeść przynajmniej raz ?
Sprawdzona Kuchnia napisał
My też 🙂 Dziewczynki ze śmietaną i cukrem 😉
Jola Rotta napisał
uwielbiam:)