• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Knedle i kluski » Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka z sosem grzybowym

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 19 sty, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Kopytka

Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków. Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi, które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować je w dniu przygotowywania kopytek, to wystudźcie je bardzo dobrze!  Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mieliny w maszynce do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego może spowodować, że ziemniaki będą puszczały wodę i do ciasta będzie trzeba dodać więcej mąki, a tego chcemy uniknąć! Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą twarde.

Kopytka z sosem grzybowym to jedna z propozycji podania, ale nie jedyna. Może to być sos mięsny lub po prostu klarowane masło i cukier tak, jak podawały nasze babcie. Bardzo smaczną wersją jest wersja ze śmietaną, cukrem i malinami lub przypieczoną tartą bułką i parmezanem, możliwości jest wiele. Kopytka można odgrzewać na parze lub odsmażać na patelni ja wolę w tej drugiej wersji, mają przepyszną przypieczoną skórkę. Przygotowanie kopytek nie sprawi Wam najmniejszego problemy i zajmie tylko chwilkę!

Sos grzybowy

Możemy przygotować go z dowolnych grzybów leśnych lub z pieczarek. Do dzisiejszych kopytek wykorzystałam grzyby leśne mrożone, które swym aromatem przywołały wspomnienie ciepłej jesieni 🙂 Sos grzybowy robi się błyskawicznie, proponuję zrobić najpierw sos, a następnie zabrać się za przygotowanie kopytek. Dzięki temu wszystko będzie ciepłe i świeże.

Do takiego zestawu brakuje jeszcze sałatki, fantastyczne sprawdzi się tutaj sałatka Coleslaw, bardzo prosta i niesamowicie dobra. Smacznego!

Kopytka z sosem grzybowym
Print Pin
5 z 1 głosu

Kopytka z sosem grzybowym

Klasyczne polskie danie, kopytka i sos grzybowy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kopytka

  • 700 g ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na sos grzybowy

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mrożonych grzybów
  • 4 łyżki śmietany - kwaśnej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 szklanka bulionu
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie sosu

  • Grzyby wyjąć z zamrażalnika, wyłożyć na sitko, szybko przelać je wodą. Cebulę posiekać na drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i rozkruszony rozmaryn, smażyć przez 2 minutki, następnie dodać posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, a następnie dodać grzyby (nie muszą być dokładnie rozmrożone) smażyć całość przez 6 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Do sosu dodać taką ilość bulionu, aby sos nabrał odpowiedniej objętości, ja dodałam około szklankę. Sos doprawić przyprawami, dotować sos przez kilkanaście minut, na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowanie kopytek

  • Ziemniaki ugotować, całkowicie wystudzić, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
  • W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
  • Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, wyłożyć na stolnicę, po środku zrobić dołek, wbić jajka, szczyptę soli i 1 i ½ szklanki mąki, zagnieść ciasto w razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką. Z ciasta odciąć kawałek ciasta, uformować wałek, który należy pociąć na 2-3 cm kluski, kopytka odcinamy ukośnie. Gotowe układamy na oprószonej stolnicy.
  • Kopytka wkładamy do gotującej się wody, gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia.
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, jeśli kopytka mają poczekać chwilę na podanie, przykrywamy je folią spożywczą lub drugim talerzem, aby nie obsychały.
  • Smacznego!
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka z sosem grzybowym
« Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
Precelki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Naleśniki napisał

    13 października, 2018 at 12:45 am

    Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2018 at 8:09 am

      Dziękuję ? W sezonie grzybowym koniecznie trzeba zjeść przynajmniej raz ?

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    20 stycznia, 2014 at 11:03 pm

    My też 🙂 Dziewczynki ze śmietaną i cukrem 😉

    Odpowiedz
  3. Jola Rotta napisał

    20 stycznia, 2014 at 5:52 pm

    uwielbiam:)

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →