Mam nadzieję, że propozycja wegetariańskiego posiłku spodoba się nie tylko roślinożercom, a kotlety jaglano-szpinakowe przypadną do gustu nawet najbardziej zagorzałym fanom mięsa. Wiosna i lato to pora na lekkie dania, nasz organizm nie potrzebuje wysokokalorycznych i tłustych posiłków. Wystarczy dobrze skomponowany wegetariański posiłek, żeby dostarczyć niezbędnego nam do życia paliwa. Kotlety jaglano-szpinakowe są bardzo delikatne, mięciutkie z dodatkiem prażonych chrupiących orzechów i świeżego szpinaku. Szpinak nadaje kotlecikom pięknego zielonego koloru.
Przygotowanie kotletów jest bardzo szybkie i łatwe, a jeśli mamy wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną to praca będzie trwała naprawdę chwilkę. Kotlety podałam z sosem pomidorowo-kokosowym z dodatkiem orzechów nerkowca. W naszym domu ten sos to numer jeden szczególnie dzieci proszą o jego przygotowanie, uwielbiają go! Dzięki temu zjadają bardzo zdrowy posiłek pełen drogocennej kaszy jaglanej, ciecierzycy ze sporą ilością warzyw, które podaję w formie surówki. Kotlety jaglano-szpinakowe z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania domowych wegeburgerów. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Kotlety jaglano-szpinakowe
🥘 Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej ugotowanej w 2i ½ szklanki wody)
- 2 szklanki szpinaku (ciasno upakowanego)
- ½ szklanki orzechów (mogą to być laskowe, włoskie lub inne dowolne)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki tartej bułki (lub płatków jaglanych lub owsianych)
- 1 średnie jajko
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól (do smaku)
- 2 szczypty pieprzu
- sos sojowy (do smaku)
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
🔪 Instrukcje
- Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, prażyć do chwili, kiedy kasza zacznie rumienić się i wydzielać lekko orzechowy zapach.W czasie, kiedy prażymy kaszę zagotowujemy wodę, a następnie przesypać uprażoną kaszę do garnka z gotującą się wodą, przykryć pokrywką i gotować przez 15-20 minut, w tym czasie nie mieszać i nie odkrywać pokrywki. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić kaszę w garnku przez 20 minut aby doszła.
- Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
- Do dużej miski przełożyć kaszę, szpinak (surowy), cieciorkę całość zmiksować na tak, aby powstała papka w masie mogą pozostać małe kawałki cieciorki. Następnie dodać prażone orzechy, cebulę, sól, sos sojowy, pieprz, skórkę z cytryny, wymieszać i spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona. Na koniec oddać jajko i tatą bułkę, ponownie wymieszać, z masy przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki, które należy obtoczyć w tartej bułce i delikatnie spłaszczyć.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor.
- Podawać z surówkami!
- Smacznego!
Comments
No Comments