Kolejna propozycja pysznego dodatku do kawy i to nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe jest to proste kruche ciasto przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych. Na cieście spoczywa budyń, ugotowałam na mleku kokosowym, to po to, żeby wyeliminować laktozę. Jeśli tolerujecie laktozę, możecie ugotować go na mleku krowim. Upieczony spód wyszedł bardzo kruchy i delikatny z dodatkiem soczystych czereśni zatopionych w kremie budyniowym ciasto jest rewelacyjne! Pyszne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, spróbujcie koniecznie, jak tylko będą już świeże czereśnie. Smacznego!
Jeśli szukacie innych przepisów na dania i ciasta bezglutenowe zapraszam do wypróbowania serniczka migdałowego lub wytrawnych gofrów z cukinii,albo biszkopt bezglutenowy, ktory może być bazą do przygotowania fantastycznych ciast i tortów.
📖 Przepis
Kruche ciasto z czereśniami-bezglutenowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 150 g margaryny lub masła
- 70 g fruktozy lub 50 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 140 g mąki gryczanej
- 160 g mąki ryżowej
Składniki na krem
- 530 g czereśni
- 2 opakowania budyniu bez cukru o smaku toffi lub śmietankowym - bezglutenowe
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml wody
- 3 łyżki fruktozy lub cukru
Dodatkowo
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
🔪 Instrukcje
- Masło posiekać na drobne kawałeczki dodać mąki, fruktozę (cukier) i jajka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez 30 minut lub w zamrażalniku przez 15 minut.
- Mleczko kokosowe wlać do garnka dodać 120 ml wody, zagotować. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałej części wody, kiedy mleko zagotuje się wlać rozprowadzony proszek, ugotować budyń - odstawić do ostygnięcia.
- Czereśnie umyć, przekroić na połówki wyjąć pestki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 80 % schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach, wyłożyć nim dno blachy. Wstawić ciasto do piekarnika, piec przez 15 minut.
- Na podpieczony i lekko wystudzony spód ułożyć wypestkowane czereśnie przecięciem do góry, jedna obok drugiej, na czereśnie wylać budyń. Zetrzeć resztę ciasta, rozsypać na wierzchu, na końcu posypać wiórkami kokosowymi.
- Temperaturę w piekarniku podnieść do 170 st C, ciasto piec 25 -30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Gosia napisał
I jeszcze jedno pytanko czy mleko kokosowe to ma być takie mleczko zagęszczone czy takie zwykłe jak w kartonie 1 l?
Gosia napisał
Witam, czy zamiast mąki gryczanej mogę dać ryżową, kukurydzianą lub ziemniaczaną?
Anna napisał
Oczywiście można dodać zamiast mąki gryczanej mąkę ryżową, kukurydzianą lub ziemniaczaną, ale wybrałabym dwie z tych trzech i pomieszała je pół na pół w dowolnej kombinacji.
W tym przepisie użyłam mleczka z puszki, ponieważ chciałam, aby budyń miał posmak kokosowy, ale można użyć lżejszego mleka kokosowego z kartonu, będzie to wersja light.
Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Gosia napisał
Wyszło i co najważniejsze smakowało wszystkim domownikom 🙂 Super 🙂 Bardzo dziękuję 🙂
Anna napisał
Wspaniale! Polecam również inne przepisy bezglutenowe. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Monik napisał
W jak dużej tortownicy pieczesz ?
Anna napisał
Blacha o wymiarach 35 x 25 cm, może być troszkę mniejsza 🙂
Monik napisał
Witam
Do tego ciasta będą pasowały każde owoce np. truskawki?
Szukam bazy na kruche ciasto bezglutenowe, a dopiero zaczynam.
Kilka porażek mam już za sobą.
Pozdrawiam
Anna napisał
Do ciasta możesz wykorzystać dowolne owoce ja osobiście robiłam z malinami, borówkami no i oczywiście z czereśniami ze wszystkimi owocami bardzo nam smakowało 🙂 Ciasto jest bardzo delikatne, kruche powinno Ci posmakować 🙂 Pozdrawiam 🙂