Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Łatwy chleb mieszany

Aktualizacja: 24 sie, 2020 · Opublikowany: 9 sie, 2012 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Miał to być chleb półrazowy, ale w wyniku mojej pomyłki, wyszedł pszenno-żytni. Ta pomyłka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Chleb jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna i pszenna razowa, ja dałam zamiast tej drugiej mąkę żytnią typu 720. Chleb wyszedł miękki z miękką błyszczącą skórką i białym delikatnym środkiem. Oryginalny przepis pochodzi z książki  "The bread book" Sary Lewis. Możecie wypróbować jedną i drugą wersję, obie są wspaniałe. Polecam!

📖 Przepis

latwy chleb mieszany
Print Pin
4,17 z 6 głosów

Łatwy chleb mieszany

Prosty, ale pyszny chleb!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml wody

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę, cukier, sól, suche drożdże wymieszać w misce. Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie rozczyn.
  • Stopniowo do suchych składników dodawać wodę i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, przykryte ściereczką.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, jeszcze raz krótko wyrabiamy i przekładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej otrębami foremki o wymiarach ok 10×25 -28 cm. Ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
  • Pieczemy w temperaturze 200°C przez 30-35 minut. Studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wskazówka dla tych, którzy mają maszynę do pieczenia chleba!
Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże. Nastawić program do 'Ciast rosnących' trwa on ok. 1:30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia i piec.
 
Biały chleb widok na pokrojone kromki

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    4,17 from 6 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Elżbieta napisał

    14 lutego, 2023 at 9:25 pm

    5 gwiazdek
    Chlebek się udał ,jest pyszny. Dziękuje bardzo za przepis. Pozdrawiam Elżbieta

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lutego, 2023 at 9:58 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że smakuje. Domowe pieczenie chleba, czy może być coś lepszego? Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. MartaT napisał

    11 grudnia, 2021 at 5:07 pm

    Właśnie upiekłam ten chlebek. Jest naprawdę pyszny🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 grudnia, 2021 at 8:53 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę :), smacznego!

      Odpowiedz
  3. Alicja napisał

    18 maja, 2019 at 9:07 pm

    5 gwiazdek
    Wczoraj piekłam chleb z tego przepisu i dobry wyszedl , dzisiaj zmieniłam proporcje mąki na 70% mąki pszennej i 30% mąki żytniej i wyszedł jeszcze lepszy ,dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2019 at 12:15 am

      Super, dziękuję za informację i z chęcią spróbuję go w takiej kombinacji 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. fachowiec napisał

    02 lutego, 2016 at 5:59 pm

    Po co jajko do smarowania chleba.wystarczy pędzelek z wodą i posmarować po wyjęciu z pieca..
    Do rozczynu nie dodaje się oleju do chleba można-rozczyn z maki pszennej, bo ma dożo glutenu / kleju który jak cement wiąże mur tak gluten wiąże chleb/ Drożdży można dać 25% więcej i skrócić czas wyrośnięcia,nie ma potrzeby mieszać 10min chyba ze ktoś to robi ręcznie kopyścią.Maszynowe mieszanie to kwestia kilku minut..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lutego, 2016 at 7:39 pm

      W tym przepisie używamy jajka do posmarowania wierzchu chleba, będzie błyszczący z miękką skórką i neutralną w smaku. Oczywiście można posmarować wodą, wodą z solą lub posypać mąką to już kwestia wyboru 🙂
      Do rozczynu nie dodajemy oleju, dodajemy go do ciasta właściwego tak jak w przepisie. Napisałam, że w przypadku, kiedy używamy drożdży świeżych robimy rozczyn, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
      Więcej drożdży spowoduje, że smak ich będzie zbyt intensywny, a czas wyrastania jest raczej standardowy 🙂
      Mieszanie ciasta przez około 10 minut (ręcznie to nie jest zbyt długo), to sprawa wyrobienia dobrej siatki glutenowej, a co za tym idzie puszystego, lekkiego i delikatnego chleba. Jeśli ciasto wyrabiamy maszyną oczywiście można skrócić o połowę.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.