Lemoniada rabarbarowa to najlepszy napój wiosny! Orzeźwiającą, delikatna w smaku ugasi nawet największe pragnienie. Przygotowanie jej jest banalnie proste, wystarczy, że ugotujecie kompot, no może bardziej skoncentrowany w smaku, czyli w mniejszej ilości wody. Tak esencjonalny kompot będziemy mogli podać z lodem i odrobiną wody gazowanej. Do ugotowanego rabarbaru dodajemy świeżą miętę, która odda swój wspaniałym aromat. Po całkowitym wystudzeniu pozostaje dodać plastry cytryny i gotowe. Lemoniada zawsze powinna być podawana bardzo chłodna, dlatego też do szklanek dodajemy kostki lodu. W przepisie podałam orientacyjną ilość cukru, dostosuje ją do swoich gustów. Pamiętajcie, że nierozcieńczona lemoniada powinna być nieco słodsza, niż chcielibyśmy ją wypić. To dlatego, że dodajemy do niej wodę gazowaną lub zwykłą i lód.
Z doświadczenia powiem, że lemoniada smakuje najlepiej na drugi dzień. Po kilkunastu godzinach w lodówce smak wspaniałe przemaceruje się z cytryną, bajka.
🥘 SKŁADNIKI
- 1 kg rabarbaru
- 2 litry wody
- 1 sztuka cytryny
- 4 łodygi mięty
- 8 łyżek cukru (lub miodu)
- 1 litr wody gazowanej (lub zwykłej)
🔪 INSTRUKCJE
- Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na mniejsze części, aby swobodnie mieściły się w garnku. Włożyc od garnak, zaleć wodą, gotować około 20 minut od zagotowania. Łodygi powinny rozgotować się na "włosy".
- Ugotowan rabarbar zdjąć z ognia dodać od niego połowę ilości świeżej mięty, przykryć pokrywkę i odstawić na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito, dodać cuker lub miód może też być syrop z agawy. Nasza lemoniada powinna być mocno słodka, pomnieważ będziemy ją odrobinę rozcieńczać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Do wystudzonej lemoniady dodać pokrojone w plastry cytryny, lekko wyciskając je, dodać resztę mięty. Tak przygotowaną lemoniadę przechowujemy w ldoówce. Kiedy chcem podać: wypełniamy szklanki lodem nalewamy lemoniadę, rozciećczamy odrobina wody gazowanej i delektujemy się jej świeżym i cudownym smakiem.
🥤Domowe lemoniady i napoje
Jeśli macie ochotę na więcej przepisów na domowe pyszne napoje, to zapraszam do skosztowania napoju z kwiatów czarnego bzu. Pyszny orzeźwiający i bardzo zdrowy, napój można zrobić tylko na przełomie maja i kwietnia, kiedy kwitnie czarny bez! Poniżej znajdziecie kilka innych zdrowych propozycji, wyśmienity sok z ogórka z jabłkami, ananasem i imbirem lub sok z czerwonej porzeczki.
📖 Przepis
Lemoniada rabarbarowa
🥘 Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 2 litry wody
- 1 sztuka cytryny
- 4 łodygi mięty
- 8 łyżek cukru (lub miodu)
- 1 litr wody gazowanej (lub zwykłej)
🔪 Instrukcje
- Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na mniejsze części, aby swobodnie mieściły się w garnku. Włożyc od garnak, zaleć wodą, gotować około 20 minut od zagotowania. Łodygi powinny rozgotować się na "włosy".
- Ugotowan rabarbar zdjąć z ognia dodać od niego połowę ilości świeżej mięty, przykryć pokrywkę i odstawić na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito, dodać cuker lub miód może też być syrop z agawy. Nasza lemoniada powinna być mocno słodka, pomnieważ będziemy ją odrobinę rozcieńczać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Do wystudzonej lemoniady dodać pokrojone w plastry cytryny, lekko wyciskając je, dodać resztę mięty. Tak przygotowaną lemoniadę przechowujemy w ldoówce. Kiedy chcem podać: wypełniamy szklanki lodem nalewamy lemoniadę, rozciećczamy odrobina wody gazowanej i delektujemy się jej świeżym i cudownym smakiem.
Comments
No Comments