• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Łosoś orientalny

Łosoś orientalny

Aktualizacja: 12 gru, 2018 · Opublikowany: 25 sie, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Łosoś z grilla, patelni lub piekarnika sposób przygotowania dowolny zapewniam, że smak będzie wyborny bez względu na to, jak to zrobicie. Dziś przepis na łososia w marynacie orientalnej, która jest po prostu rewelacyjna! Mieszanka sosu sojowego, świeżego imbiru, czosnku, cebuli, limonki i miodu nawiązuje do smaku tajskich potraw. Mam informację dla mięsożerców, że marynata fantastycznie nadaje się do kurczaka moi domowi mięsożercy uwielbiają kurczaka w takiej wersji 🙂 Rybę należy marynować przynajmniej kilka godzin, aby przeszła smakami orientu, a najlepiej zanurzyć ją w przyprawach dzień przed podaniem, wtedy będzie najlepsza! Rybę podałam z ziemniakami w mundurkach i salsą pomidorową, choć świetnie smakuje z ryżem i surówką ze świeżej kapusty skropioną marynatą do ryby. Smacznego!

Print Pin
5 z 2 głosów

Łosoś orientalny

Aromatyczny łosoś z pieczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorami, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad, sos sojowy
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g łososia (dzwonka lub filet ze skórą)

Składniki na marynatę

  • 30 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała cebula (pokrojona w drobną kostkę)
  • sok i skórka z ½ limonki
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo

  • płatki chilli lub świeżo mielony czarny pieprz
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • W małej miseczce umieścić wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty, wymieszać. Rybę dokładnie posmarować z dwóch stron przygotowaną marynatą, ułożyć na talerzu i przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  • Rybę grillować na suchej patelni grillowej z dwóch stron smarując ja pozostałą marynatą, czas grillowania zależy od grubości filetów.
  • Przed podaniem posypać płatkami chilli lub grubo mielonym czarnym pieprzem.
  • Smacznego!
losos orientalny
losos orientalny
« Pancakes bezglutenowe
Sos kurkowy z szałwią »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Piotr z CV Szablony Team napisał

    16 września, 2014 at 12:53 pm

    5 stars
    Wygląda świetnie! Uwielbiam łososia, ostatnio robiłem zapiekanego w piekarniku z pomidoramia. Ziemniaki też robiłaś na grillu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 września, 2014 at 10:45 pm

      Tak, ziemniaki również grillowałam, ale żeby nie trwało to wieki najpierw obgotowałam je, a następnie grillowałam owinięte w folię aluminiową na sam koniec wyjęłam je z foli i przypiekłam 🙂

      Odpowiedz
  2. kot napisał

    05 września, 2014 at 9:58 pm

    W tym sosie są pomidory?? .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 września, 2014 at 12:06 am

      W salsie którą podałam do ryby, tak są pomidory 🙂

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    28 sierpnia, 2014 at 8:44 pm

    Ja wam dam , hakerzy!

    Żeby mi komentarze ginęły przez Was!

    A bodajżeście szczeźli! 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2014 at 10:52 pm

      O! i dobrze im powiedziałeś 🙂

      Odpowiedz
  4. Marcelina napisał

    28 sierpnia, 2014 at 8:05 pm

    Wygląda mega smakowicie! I pewnie smakował jak na łososia przystało - wybornie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2014 at 10:51 pm

      O tak! był pyszny! Zapraszam do wypróbowania 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →