Majonez bez jajek? Tak, to majonez nie tylko bez jajek, ale też bez skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej bez konserwantów bez cukru, syropów glukozowo-fruktozowych i polepszaczy smaku. Przepis przygotowałam specjalnie dla grupki znajomych, którzy są na diecie bez jajecznej. Oczywiście przepis jest też dla tych wszystkich, którzy szukają smacznego i zdrowego zamiennika klasycznego majonezu.
Głównym składnikiem majonezu są orzechy nerkowca, poza nimi potrzebny będzie olej, musztarda najlepsza byłaby domowa, sól, sok z cytryny i ocet. Z tych kilku prostych składników przygotujecie naprawdę wspaniały gęsty, kremowy i smaczny majonez. Majonezem takim będziecie mogli przyprawić swoje świąteczne sałatki lub udekorować kanapki. W przepisie zaznaczyłam, żeby dodatki takie jak musztarda, ocet, woda i sól dodawać w kilku porcjach. W kilku porcjach i za każdym razem próbujcie i sprawdzajcie, czy konsystencja jest odpowiednio gęsta i smaczna. Każdy z nas ma inne preferencje co do smaku majonezu i nie chciałabym tutaj narzucać ścisłych proporcji. Zaufajcie swoim kubkom smakowym 🙂 Mam nadzieję, że przepis przyda się na święta! Smacznego!
📖 Przepis
Majonez bez jajek
🥘 Składniki
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu z jabłek
- 3 łyżki wody
- 85 ml oleju roślinnego
- sól (do smaku)
- musztarda (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Orzechy nerkowca namoczyć przez około 3 godziny jeśli będą bardzo wysuszone to należy moczyć je dłużej, następnie odlać wodę i umieść je w malakserze.
- Do orzechów dodać po 1 łyżce octu i soku z cytryny, 2 łyżki wody i 1 łyżkę musztardy, olej oraz szczyptę soli, zmiksować na bardzo gładką masę może potrwać to od kilku do kilkunastu minut to zależy jak mocnym sprzętem dysponujecie.
- W międzyczasie spróbujcie powstający majonez i ewentualnie dodajcie więcej soli, musztardy i octu oraz soku z cytryny, miksujcie do uzyskania gęstej i gładkiej masy.
- Po zmiksowaniu i doprawieniu przełożyć majonez do słoiczków, zakręcić.
- Majonez przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
- Smacznego!
Paulina napisał
Aniu,
bardzo dziękuję za przepis. Zaraz zacznę pracę:-)
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 i mam nadzieję, że będzie smakował 🙂 Pozdrawiam