Dziś zapraszam Was na pyszne maślane bułeczki! Bułeczki są puszyste, mają sprężyste wilgotne ciasto o wspaniałym maślanym smaku. Bułki są lekko słodkie i idealne smakują z dodatkiem dżemu lub domowej pysznej konfitury. Można podać je na śniadanie lub podwieczorek. Zapewniam, że nikogo nie trzeba prosić dwa razy, żeby ich spróbował, znikają błyskawicznie.
Dlatego też zachęcam, żeby zrobić je z podwójnej porcji. Z przygotowanego ciasta można od razu upiec część bułek, a z pozostałej części ciasta upiec bułeczki następnego dnia. Wystarczy, że uformujecie bułeczki i włożycie je do lodówki. Uformowane bułki najlepiej ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów między nimi. Przez noc urosną!i Oczywiście pod przykryciem, aby ciasto nie obeschło. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i upiec bułki, wcześniej pomalujcie je rozbełtanym jajkiem.
Autorka przepisu napisała, że ciasto można przechowywać nawet do 5 dni w lodówce. Co ciekawe można też ciasto mrozić i przechowywać w zamrażalniku do miesiąca. Mrozimy uformowane już bułki, a z zamrażalnika wyjmujemy na 3-4 godziny przed planowanym pieczeniem. W tym czasie zdążą rozmrozić się i urosnąć. Może warto mieć taki zapas na chwilę wielkiego głodu! Częstujcie się przepisem na maślane bułeczki 🙂
📖 Przepis
Maślane bułeczki
🥘 Składniki
- 620 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g cukru
- 90 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 2 średnie jajka
- 240 ml mleka
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 1 małe jako
- 1 łyżka mleka
🔪 Instrukcje
- W rondelku rozpuścić masło, przestudzić.
- Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli oraz cukier waniliowy, wymieszać składniki suche. Na środku zrobić dołek wbić jajka, wlać letnie mleko z rozmieszanymi drożdżami, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto będzie już jednolite dolać masło i dalej wyrabiać ciasto przez około 2-3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h lub do podwojenia objętości.
- Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie uciskanie całej powierzchni ciasta. Następnie podzielić ciasto na 10 równych części, każdej uformować okrągłą bułeczkę. Do formy o średnicy 22-23 cm włożyć bułeczki układać je z zachowaniem odstępów między nimi, bułeczki podczas wyrastania urosną i połączą się. Formę z bułeczkami przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- PIekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 -20 minut. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę i przestudzić.
- Smacznego.
Przepis podejrzany i delikatnie zmodyfikowany z tej strony
Celina napisał
A co z drożdżami, chyba zapomniałaś dodać, jak bułeczki wyrosną? Celina
Anna napisał
W przepisie jest 20 g drożdży, natomiast w opisie gdzieś zginęły, ale już dopisałam, żeby było jasne, że trzeba je dodać. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie 🙂