Dziś mięciutkie maślane bułeczki z czekoladą! Jest to propozycja na to idealny podwieczorek lub przekąska do pracy, szkoły lub na piknik. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem ulubionego dżemu czy też miodu. Przygotowanie ich nie sprawi Wam żadnego problemu, ponieważ ciasto jest bardzo przyjemne w konsystencji. Do bułek użyłam mieszanki czekolady białej i ciemnej, ale możecie wykorzystać dowolną ulubioną czekoladę. Oczywiście bułki można upiec bez jej dodatku lub zamienić na rodzynki, suszoną żurawinę lub krówki pokrojone w drobną kosteczkę. Bułki są bardzo smaczne, delikatne i pachnące myślę, że na taką bułeczkę skusi się każdy!
Przejdź do:
🧂 Składniki
Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🔪 Instrukcje jak przygotować maślane bułeczki z czekoladą
Do miski miksera przesiać mąkę i suche drożdże, ze świeżych zrobić rozczyn.
Dodać wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą i masłem, wyrobić gładkie ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
Układać je w okrągłej formie z zachowaniem odległości. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z bułeczkami na kratkę i wystudzić.
🥯 Inne propozycje bułeczek
Bułki są bardzo prostym i szybkim sposobem na przygotowanie pysznego podwieczorku, śniadania czy też dodatku do dań głównych. Mogą być tak jak te dzisiejsze na słodko lub w wersji wytrawnej bułki do hamburgerów, lub fenomenalne Bajgle Greckie Simiti. Poniżej zamieszczam kilka smacznych i łatwych propozycji, które możecie przygotować dla swoich bliskich. Więcej przepisów na bułki słodkie i wytrawne znajdziecie w menu głównym pod hasłem bułki i bułki na słodko. Częstujcie się do woli!
📖 Przepis
Maślane bułeczki z czekoladą
🥘 Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 10 g świeżych drożdży (lub ½ opakowania instant)
- 37 g masła (roztopionego)
- 125 ml mleka
- 2 sztuki jajek (średniej wielkości)
- 80 g ciemniej czekolady (lub mlecznej, albo mieszanki, można dodać białą)
- ⅓ łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka mleka
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę i suche drożdże, ze świeżych zrobić rozczyn.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą masłem, wyrobić gładkie ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić do połączenia się składników, a na koniec dodać posiekaną czekoladę.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
- Układać je w okrągłej formie z zachowaniem odległości. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z bułeczkami na kratkę i wystudzić.
Comments
No Comments