Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Maślane bułeczki z czekoladą

Aktualizacja: 28 gru, 2021 · Opublikowany: 11 gru, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś mięciutkie maślane bułeczki z czekoladą! Jest to propozycja na to idealny podwieczorek lub przekąska do pracy, szkoły lub na piknik. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem ulubionego dżemu czy też miodu. Przygotowanie ich nie sprawi Wam żadnego problemu, ponieważ ciasto jest bardzo przyjemne w konsystencji. Do bułek użyłam mieszanki czekolady białej i ciemnej, ale możecie wykorzystać dowolną ulubioną czekoladę. Oczywiście bułki można upiec bez jej dodatku lub zamienić na rodzynki, suszoną żurawinę lub krówki pokrojone w drobną kosteczkę. Bułki są bardzo smaczne, delikatne i pachnące myślę, że na taką bułeczkę skusi się każdy!

Przejdź do:
  • 🧂 Składniki
  • 🔪 Instrukcje jak przygotować maślane bułeczki z czekoladą
  • 🥯 Inne propozycje bułeczek
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🧂 Składniki

składniki na bułeczki umieszczone w miseczkach
maslana buleczk z czekolada
  • mąka
  • cukier
  • drożdże
  • masło
  • mleko
  • jajka
  • czekolada
  • sól

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🔪 Instrukcje jak przygotować maślane bułeczki z czekoladą

1

Do miski miksera przesiać mąkę i suche drożdże, ze świeżych zrobić rozczyn.

składniki na bułeczki odmierzone w miseczkach
w dużej misce składniki na ciasto na bułeczki
maslane-buleczki-z-czekolada
2

Dodać wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą i masłem, wyrobić gładkie ciasto.

3

Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

wyrobione ciasto na maślane bułeczki z czekoladą
maslane-buleczki-z-czekolada
wyrośnięte ciasto na bułeczki
maslane buleczki z czekolada
4

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę.

5

Układać je w okrągłej formie z zachowaniem odległości. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

uformowane bułeczki ułożone w formie do pieczenia
maslane buleczki z czekolada
wyrośnięte bułeczki malowane jajkiem
maslane buleczki z czekolada
6

Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.

7

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z bułeczkami na kratkę i wystudzić.

maślane bułeczki w białej okrągłej formie w tle dżem
maslane-buleczki-z-czekolada

🥯 Inne propozycje bułeczek

Bułki są bardzo prostym i szybkim sposobem na przygotowanie pysznego podwieczorku, śniadania czy też dodatku do dań głównych. Mogą być tak jak te dzisiejsze na słodko lub w wersji wytrawnej bułki do hamburgerów, lub fenomenalne Bajgle Greckie Simiti. Poniżej zamieszczam kilka smacznych i łatwych propozycji, które możecie przygotować dla swoich bliskich. Więcej przepisów na bułki słodkie i wytrawne znajdziecie w menu głównym pod hasłem bułki i bułki na słodko. Częstujcie się do woli!

  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • bulki gryczano-slonecznikowe
    Bułki gryczano słonecznikowe
  • buleczki hamburgerowe
    Bułeczki hamburgerowe
  • drozdzowki z malinami
    Drożdżówki z malinami

📖 Przepis

maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Maślane bułeczki z czekoladą

Fantastyczne mięciutkie bułeczki idealne ze słodkimi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 10
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 320 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży (lub ½ opakowania instant)
  • 37 g masła (roztopionego)
  • 125 ml mleka
  • 2 sztuki jajek (średniej wielkości)
  • 80 g ciemniej czekolady (lub mlecznej, albo mieszanki, można dodać białą)
  • ⅓ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę i suche drożdże, ze świeżych zrobić rozczyn.
    składniki na bułeczki odmierzone w miseczkach
  • Dodać wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą masłem, wyrobić gładkie ciasto.
    w dużej misce składniki na ciasto na bułeczki
  • Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić do połączenia się składników, a na koniec dodać posiekaną czekoladę.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
    wyrobione ciasto na maślane bułeczki z czekoladą
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
    wyrośnięte ciasto na bułeczki
  • Układać je w okrągłej formie z zachowaniem odległości. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
    uformowane bułeczki ułożone w formie do pieczenia
  • Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
    wyrośnięte bułeczki malowane jajkiem
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z bułeczkami na kratkę i wystudzić.
    maślane bułeczki w białej okrągłej formie w tle dżem
  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
  • maślane bułeczki w białej okrągłej formie w tle dżem

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami
  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required