Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki gryczano słonecznikowe

Aktualizacja: 20 sie, 2018 · Opublikowany: 7 lip, 2017 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułki gryczano słonecznikowe może niezbyt urodziwe, ale bardzo smaczne! Ciasto przygotowane jest z mieszanki mąki pszennej i mąki gryczanej oraz prażonych nasion słonecznika to zestawienie daje naprawdę wspaniały smak. Przepis jest dość szybki do przygotowania, a to dlatego, że poza zakwasem, którego głównym zadaniem jest wzbogacenie smaku, są również drożdże, które przyspieszają proces rośnięcia. Jeśli chodzi o słonecznik to przed dodaniem do ciasta najlepiej delikatnie uprażyć na suchej patelni, ten prosty zabieg doda bardzo fajnego smaku. Słonecznik można zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi.

bulki gryczano-slonecznikowe
Bułki gryczano słonecznikowe

Formowanie bułek może być dobrą zabawą dla dzieci tutaj nie trzeba specjalnie przykładać się i formować idealnych okrągłych bułeczek. Wystarczy po podzieleniu ciasta na dowolnej wielkości kawałki niedbale uformować fantazyjne kształty. Ponieważ ciasto jest dość klejące, pamiętajcie o solidnym podsypywaniu mąką blatu roboczego i formowanych bułek, to ułatwi pracę. Życzę smacznego!

📖 Przepis

bulki gryczano-slonecznikowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki gryczano-słonecznikowe

Bardzo smaczne bułki pełne nasion słonecznika!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 6
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 4 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 60 g zakwasu
  • 270 g wody (letniej)
  • 8 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych)
  • 85 g mąki gryczanej (+ odrobina do podsypania)
  • 300 g mąki pszennej
  • 8 g soli morskiej
  • 25 g nasion słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
  • 15 g sezamu (białego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać zakwas, świeże drożdże i wodę, wymieszać. Do składników mokrych dodać mąki, sól, uprażony słonecznik i sezam, wyrobić jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie należy podzielić je na 6 lub 10 porcji, wielkość bułek zależy od Was, z podanej porcji ciasta można również przygotować np. dwie duże bagietki. Kawałki ciasta uformować, obficie podsypując mąką, gotowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch bułek posypać mąką, bułki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą lub wrzucić na jego dno ½ szklanki kostek lodu, piec przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek!
  • Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika, przełożyć na kratkę, pozostawić do wystudzenia.
  • Smacznego!
bulki gryczano-slonecznikowe
bulki gryczano-slonecznikowe
bulki gryczano-slonecznikowe

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. KASIA napisał

    30 września, 2017 at 10:13 am

    A jakie są proporcje na zakwas?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 września, 2017 at 5:52 pm

      Przepis na zakwas znajdzie Pani w tym wpisie 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Ania - Cook and Love napisał

    12 lipca, 2017 at 11:40 am

    5 gwiazdek
    Ja zastąpiłam pestkami dyni. Wyszły rewelacyjnie 🙂
    Oczywiście przepis 5 na 5 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2017 at 12:55 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 My też bardzo je lubimy!

      Odpowiedz
  3. Tekla napisał

    11 lipca, 2017 at 3:35 pm

    właśnie środek ich wygląda mega smacznie, takie mięciutkie pewnie są, a ja takie uwielbiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2017 at 9:04 am

      Bułki są super, miękkie i sprężyste w środku i bardzo smaczne, zapraszam do wypróbowania 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.