• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki gryczano słonecznikowe

Bułki gryczano słonecznikowe

Aktualizacja: 20 sie, 2018 · Opublikowany: 7 lip, 2017 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułki gryczano słonecznikowe może niezbyt urodziwe, ale bardzo smaczne! Ciasto przygotowane jest z mieszanki mąki pszennej i mąki gryczanej oraz prażonych nasion słonecznika to zestawienie daje naprawdę wspaniały smak. Przepis jest dość szybki do przygotowania, a to dlatego, że poza zakwasem, którego głównym zadaniem jest wzbogacenie smaku, są również drożdże, które przyspieszają proces rośnięcia. Jeśli chodzi o słonecznik to przed dodaniem do ciasta najlepiej delikatnie uprażyć na suchej patelni, ten prosty zabieg doda bardzo fajnego smaku. Słonecznik można zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi.

bulki gryczano-slonecznikowe
Bułki gryczano słonecznikowe

Formowanie bułek może być dobrą zabawą dla dzieci tutaj nie trzeba specjalnie przykładać się i formować idealnych okrągłych bułeczek. Wystarczy po podzieleniu ciasta na dowolnej wielkości kawałki niedbale uformować fantazyjne kształty. Ponieważ ciasto jest dość klejące, pamiętajcie o solidnym podsypywaniu mąką blatu roboczego i formowanych bułek, to ułatwi pracę. Życzę smacznego!

bulki gryczano-slonecznikowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki gryczano-słonecznikowe

Bardzo smaczne bułki pełne nasion słonecznika!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 6
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 4 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 60 g zakwasu
  • 270 g wody (letniej)
  • 8 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych)
  • 85 g mąki gryczanej (+ odrobina do podsypania)
  • 300 g mąki pszennej
  • 8 g soli morskiej
  • 25 g nasion słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
  • 15 g sezamu (białego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać zakwas, świeże drożdże i wodę, wymieszać. Do składników mokrych dodać mąki, sól, uprażony słonecznik i sezam, wyrobić jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie należy podzielić je na 6 lub 10 porcji, wielkość bułek zależy od Was, z podanej porcji ciasta można również przygotować np. dwie duże bagietki. Kawałki ciasta uformować, obficie podsypując mąką, gotowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch bułek posypać mąką, bułki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą lub wrzucić na jego dno ½ szklanki kostek lodu, piec przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek!
  • Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika, przełożyć na kratkę, pozostawić do wystudzenia.
  • Smacznego!
bulki gryczano-slonecznikowe
bulki gryczano-slonecznikowe
bulki gryczano-slonecznikowe
« Drożdżówki z truskawkami i mango
Lody truskawkowo-miętowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. KASIA napisał

    30 września, 2017 at 10:13 am

    A jakie są proporcje na zakwas?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 września, 2017 at 5:52 pm

      Przepis na zakwas znajdzie Pani w tym wpisie 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Ania - Cook and Love napisał

    12 lipca, 2017 at 11:40 am

    5 stars
    Ja zastąpiłam pestkami dyni. Wyszły rewelacyjnie 🙂
    Oczywiście przepis 5 na 5 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2017 at 12:55 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 My też bardzo je lubimy!

      Odpowiedz
  3. Tekla napisał

    11 lipca, 2017 at 3:35 pm

    właśnie środek ich wygląda mega smacznie, takie mięciutkie pewnie są, a ja takie uwielbiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2017 at 9:04 am

      Bułki są super, miękkie i sprężyste w środku i bardzo smaczne, zapraszam do wypróbowania 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →