Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Mazurki

Mazurek pomarańczowy

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 14 mar, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek! Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie i to właśnie kruchy spód jest tutaj bardzo istotny! Ciasto powinno być naprawdę delikatne i cienkie, żeby nie zdominowało smaku dodatków. Krem przygotowałam na bazie białej czekolady i śmietany oraz dżemu z pomarańczy. Choć lista składników jest krótka, to zapewniam Was, że efekt jest wspaniały i smakowity, a wykonanie szybkie i łatwe.

Ciasto możecie zagnieść dzień lub dwa przed pieczeniem owinięte w folię spożywczą i przechować w lodówce, lub zamrozić, ciasto w zamrażalniku może spędzić nawet do trzech miesięcy! Drugą opcją jest upieczenie spodów do mazurka na dwa lub trzy dni przed podaniem, należy tylko dobrze  je przechować. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu trzeba dokładnie owinąć w folię spożywczą i przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce, ponieważ ciasto złapie wilgoć, a tym samym stracić swoją kruchość. Życzę smacznego!

📖 Przepis

mazurek pomaranczowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Mazurek pomarańczowy

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 90 g mąki pszennej typu krupczatka
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 żółtko

Składniki na krem

  • 100 ml śmietany 30 %
  • 200 g białej czekolady
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • barwniki spożywcze w proszku lub w żelu (oczywiście jest to opcja, a krem może zostać w naturalnym kolorze)
  • Dodatkowo kilka łyżek dżemu pomarańczowego najlepiej z kawałkami skórki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać.
  • Zimne masło posiekać w drobną kostkę dodać do składników suchych wraz z żółtkiem, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Formę o wymiarach 28-30 cm x 16-19 cm lub taką jaką macie najważniejsze, żeby ciasto nie było grubsze niż 0,5 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek odpowiadający kształtowi formy, wyłożyć min dno i boki formy na wysokość około 1,5 cm, nadmiar ciasta odciąć. Całą powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15 minut lub do jego zarumienienia się. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • W rondelku podgrzać śmietanę ze skórką z pomarańczy, ale nie gotować jej! zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać chwilkę do całkowitego rozpuszczenia.
  • Na dno wystudzonego ciasta nałożyć kilka łyżek dżemu, równomiernie rozsmarować po całej powierzchni.
  • Jeśli chcecie przygotować kolorową wersję mazurka należy odlać odrobinę kremu do dwóch małych miseczek, po 3-4 łyżki do każdej. Do miseczek dodać wybrany barwnik, wymieszać.
  • Do trzeciej miski z największą ilością kremu można również dodać odrobinę barwnika, u mnie był to barwnik żółty.
  • Krem wylewamy na rozsmarowany dżem, a następnie ozdabiamy pozostałymi kolorami kremu rysując dowolne wzorki, do tego celu najlepiej użyć widelca lub łyżki zamoczonej w kremie, którą po zanurzeniu szybko przenosimy nad powierzchnię ciasta i "rysujemy" wzory.
  • Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.
  • Smacznego!
mazurek pomaranczowy

Więcej Przepisy na mazurki

  • mazurek matcha
    Mazurek Matcha
  • mazurek kokosowo-malinowy
    Mazurek kokosowo-malinowy
  • mazurek z cynamonem
    Mazurek z cynamonem
  • Mazurek podwojnie czekoladowy - bezglutenowy
    Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.