Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam gotowej masy kajmakowej, którą doprawiłam cynamonem, nadając jej korzennego aromatu. Dla przełamania słodyczy musiałam oczywiście dodać mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki. Dżem idealnie pasuje do tego typu deserów, a swoim kwaśnym smakiem przełamuje słodycz kajmaku. Wykończeniem mazurka, są chrupiące orzechy nerkowca karmelizowane w ciemnym cukrze i kawie. Mazurek z cynamonem jest bardzo prosty i naprawdę błyskawiczny do przygotowania pod warunkiem, że wcześniej kupicie masę kajmakową 😉
Dla osób na diecie bezglutenowej mam również wspaniały przepis na podwójnie czekoladowy mazurek z orzechami laskowymi jestem przekonana, że ten przepis posmakuje nie tylko smakoszom czekolady! Smacznego!
📖 Przepis
Mazurek z cynamonem
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 45 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
Składniki potrzebne do wypełnienia mazurka
- ½ puszki gotowej masy kajmakowej
- 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, posiekane masło i żółtko zagnieść jednolite ciasto następnie uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą, ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Z lodówki wyjąć ciasto rozwałkować tak, aby grubość placka nie przekraczała 0,5 mm wyłożyć ciastem dno i boki dużej formy (ja z tego ciasta przygotowałam dwa mazurki o wymiarach 20 x 18 cm).
- Całą powierzchnię przygotowanego ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić formę do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
- Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na dnie mazura rozsmarować dżem.
- Potrzebną ilość masy przełożyć do miski wymieszać z cynamonem, jeśli masa jest bardzo gęsta można rozgrzać ją w rondelku na wolnym ogniu ciągle mieszając. Masę wylać na rozsmarowany wcześniej dżem, wyrównać powierzchnię.
- Orzechy posiekać, połowę z nich wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, uprażyć na złoty kolor.
- W międzyczasie w niewielkim naczyniu wymieszać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej z kilkoma kroplami wody.
- Kiedy orzechy przybiorą złoty kolor dodać do nich cukier, cały czas mieszać orzechy, aby obtoczyły się w roztapiającym się cukrze na koniec dodać rozpuszczoną kawę, wszystko wymieszać, płyn powinien błyskawicznie odparować, patelnię zdjąć z ognia, a orzechy przełożyć na talerz do przestygnięcia.
- Wiech mazurka udekorować karmelizowanymi i niekarmelizowanymi orzechami.
- Smacznego!
Joanna napisał
Ile wcześniej można zrobić mazurka , aby cieszyć się nim w Wielkanoc?
Anna napisał
Mazurki na bazie kruchego ciasta przygotowuję nie wcześniej niż kilka dni przed świętami (4-6) upieczone i wystudzone ciasto zawijam w folię spożywczą i przechowuję w chłodnym miejscu, ale wypełnianie kremem zostawiam na dzień lub dwa przed Wielkanocą, aby był świeży.
Joanna napisał
Dziękuję ☺
iziona napisał
Śliczny 🙂
Anna napisał
Dziękuję 😉 i smaczny, polecam!
SUZANA napisał
Na pewno bardzo aromatyczny ;już czuję jego cudowny zapach;) ...ja polecam ''Mazurek cytrynowy z białą czekoladą'' pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/02/mazurek-cytrynowy.html
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Twój mazurek wygląda wspaniale bardzo lubię cytrynową nutkę 🙂 Pozdrawiam
ami napisał
Mmmm, kajmak i cynamon. Pychota. Zachwyciły mnie te karmelizowane orzeszki z kawą. Przecież to musi smakować nieziemsko!
Anna napisał
Cynamon i kajmak smakują świetnie,a orzeszki są bombowe, można przygotować więcej tak do pochrupania 🙂 Pozdrawiam