Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Muffiny i babeczki

Mini babeczki śmietankowe

Aktualizacja: 28 maj, 2020 · Opublikowany: 17 mar, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Mini babeczki śmietankowe przystrojone w kolorowy lukier. Prawda, że są urocze? Pięknie pachną i są bardzo smaczne! Myślę, że będą świetnym dodatkiem do Wielkanocnego koszyczka ze święconką i dekoracją świątecznego stołu. Przepis jest bardzo prosty nawet dziecko, będzie w stanie samodzielnie je przygotować.

Kolorowe mini babeczki śmietankowe.
Mini babeczki śmietankowe
Przejdź do:
  • Składniki na ciasto
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 🍽️ Propozycje podania
  • 🧁 Wariacje deserowe
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

Składniki na ciasto

  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżek budyniu śmietankowego proszek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo

  • ¾ szklanki cukru pudru może odrobinę więcej
  • sok z cytryny dodać go tyle, aby uzyskać gęsty lukier
  • barwniki spożywcze opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 170 st C bez niego. 
  • Składniki mokre wymieszać w jednej misce, a w drugiej składniki suche, następnie wlać składnik mokre do suchych i wymieszać widelcem lub trzepaczką do połączenia asie składników.
  • Silikonowe lub metalowe foremki na mini babeczki wysmarować olejem, lub masłem, następnie wypełnić je do ¾ wysokości. Babeczki są naprawdę bardzo maleńkie, moje foremki miały średnice 6 cm.
  • Mini babeczki pieczemy przez około 20 minut. Jeśli użyjecie większej foremki to wydłużcie trochę czas pieczenie, przed wyjęciem z piekarnika babeczki sprawdźcie patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy bez śladów ciasta to znaczy, że są gotowe. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek. Babeczkom mogą urosnąć czubki, oczywiście nierówności można ściąć nożem, aby po wyjęciu z foremek równo stały. Z cukru i cytryny przygotowujemy lukier, który można zabarwić barwnikami lub pozostawić biały, a następnie polukrować całe babeczki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla. Babeczki można posypać siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.

💭 Wskazówki

Przepis jest przeliczony na łyżki, więc nawet waga nie będzie wam potrzebna. Porcja jest niewielka i wystarczy tylko na sześć maleńkich babeczek o średnicy 6 cm. Jeśli nie macie takich małych foremek, ale posiadacie na przykład jedną średnią, to oczywiście możecie ją wykorzystać. Jeśli okazałoby się, że ciasta jest za mało w foremce, to przygotujcie jeszcze jedną porcję. Foremka przed pieczeniem powinna być wypełniona do ¾ wysokości.

🍽️ Propozycje podania

Babeczki po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową albo tak jak zrobiłam to ja, polukrować kolorowym lukrem. Lukier robimy oczywiście z cukru pudru i soku z cytryny. Można też przygotować lukier z białka jajka utartego z cukrem pudrem, ta druga opcja jest idealna, jeśli chcemy uzyskać śnieżnobiały lukier. Kiedy lukier mamy już przygotowany możemy podzielić go na kilka porcji i dołożyć do nich odrobinę barwników, aby stworzyć piękne kolory, którymi ozdobimy babeczki.

🧁 Wariacje deserowe

  • babeczki mandarynkowe
    Babeczki mandarynkowe
  • babeczki migdałowe z kremem i figami
    Migdałowe babeczki
  • babka kokosowa
    Babka kokosowa

📖 Przepis

mini babeczki smietankowe
Print Pin
5 z 3 głosów

Mini babeczki śmietankowe

Fantastyczne babeczki, obłędnie smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżek budyniu śmietankowego (proszek)
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo

  • ¾ szklanki cukru pudru (może odrobinę więcej)
  • sok z cytryny (dodać go tyle, aby uzyskać gęsty lukier)
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 170 st C bez niego. 
  • Składniki mokre wymieszać w jednej misce, a w drugiej składniki suche, następnie wlać składnik mokre do suchych i wymieszać widelcem lub trzepaczką do połączenia się składników.
  • Silikonowe lub metalowe foremki na mini babeczki wysmarować olejem, lub masłem, następnie wypełnić je do ¾ wysokości. Babeczki są naprawdę bardzo maleńkie, moje foremki miały średnice 6 cm.
  • Mini babeczki pieczemy przez około 20 minut. Jeśli użyjecie większej foremki to wydłużcie trochę czas pieczenie, przed wyjęciem z piekarnika babeczki sprawdźcie patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy bez śladów ciasta to znaczy, że są gotowe. 
    Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek. Babeczkom mogą urosnąć czubki, oczywiście nierówności można ściąć nożem, aby po wyjęciu z foremek równo stały. Z cukru i cytryny przygotowujemy lukier, który można zabarwić barwnikami lub pozostawić biały, a następnie polukrować całe babeczki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla. Babeczki można posypać siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.
  • Smacznego!
Wielokolorowe mini babeczki śmietankowe ułożone na białej paterze.
Mini babeczki śmietankowe
Mięciutkie mini babeczki z kolorowym lukrem.
Mini babeczki śmietankowe

Więcej Przepisy na muffiny i babeczki

  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • muffiny jablkowo-jogurtowe
    Muffiny jabłkowo-jogurtowe
  • Muffinki czekoladowe ze sliwkami
    Muffinki czekoladowe ze śliwkami
  • Muffiny bananowo czekoladowe
    Muffiny bananowo czekoladowe

Comments

No Comments

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.