Mini babeczki śmietankowe przystrojone w kolorowy lukier. Prawda, że są urocze? Pięknie pachną i są bardzo smaczne! Myślę, że będą świetnym dodatkiem do Wielkanocnego koszyczka ze święconką i dekoracją świątecznego stołu. Przepis jest bardzo prosty nawet dziecko, będzie w stanie samodzielnie je przygotować.
Przejdź do:
Składniki na ciasto
- 1 duże jajko
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżek budyniu śmietankowego proszek
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo
- ¾ szklanki cukru pudru może odrobinę więcej
- sok z cytryny dodać go tyle, aby uzyskać gęsty lukier
- barwniki spożywcze opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 170 st C bez niego.
- Składniki mokre wymieszać w jednej misce, a w drugiej składniki suche, następnie wlać składnik mokre do suchych i wymieszać widelcem lub trzepaczką do połączenia asie składników.
- Silikonowe lub metalowe foremki na mini babeczki wysmarować olejem, lub masłem, następnie wypełnić je do ¾ wysokości. Babeczki są naprawdę bardzo maleńkie, moje foremki miały średnice 6 cm.
- Mini babeczki pieczemy przez około 20 minut. Jeśli użyjecie większej foremki to wydłużcie trochę czas pieczenie, przed wyjęciem z piekarnika babeczki sprawdźcie patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy bez śladów ciasta to znaczy, że są gotowe. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek. Babeczkom mogą urosnąć czubki, oczywiście nierówności można ściąć nożem, aby po wyjęciu z foremek równo stały. Z cukru i cytryny przygotowujemy lukier, który można zabarwić barwnikami lub pozostawić biały, a następnie polukrować całe babeczki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla. Babeczki można posypać siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.
💭 Wskazówki
Przepis jest przeliczony na łyżki, więc nawet waga nie będzie wam potrzebna. Porcja jest niewielka i wystarczy tylko na sześć maleńkich babeczek o średnicy 6 cm. Jeśli nie macie takich małych foremek, ale posiadacie na przykład jedną średnią, to oczywiście możecie ją wykorzystać. Jeśli okazałoby się, że ciasta jest za mało w foremce, to przygotujcie jeszcze jedną porcję. Foremka przed pieczeniem powinna być wypełniona do ¾ wysokości.
🍽️ Propozycje podania
Babeczki po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową albo tak jak zrobiłam to ja, polukrować kolorowym lukrem. Lukier robimy oczywiście z cukru pudru i soku z cytryny. Można też przygotować lukier z białka jajka utartego z cukrem pudrem, ta druga opcja jest idealna, jeśli chcemy uzyskać śnieżnobiały lukier. Kiedy lukier mamy już przygotowany możemy podzielić go na kilka porcji i dołożyć do nich odrobinę barwników, aby stworzyć piękne kolory, którymi ozdobimy babeczki.
🧁 Wariacje deserowe
📖 Przepis
Mini babeczki śmietankowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 1 duże jajko
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżek budyniu śmietankowego (proszek)
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo
- ¾ szklanki cukru pudru (może odrobinę więcej)
- sok z cytryny (dodać go tyle, aby uzyskać gęsty lukier)
- barwniki spożywcze (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 170 st C bez niego.
- Składniki mokre wymieszać w jednej misce, a w drugiej składniki suche, następnie wlać składnik mokre do suchych i wymieszać widelcem lub trzepaczką do połączenia się składników.
- Silikonowe lub metalowe foremki na mini babeczki wysmarować olejem, lub masłem, następnie wypełnić je do ¾ wysokości. Babeczki są naprawdę bardzo maleńkie, moje foremki miały średnice 6 cm.
- Mini babeczki pieczemy przez około 20 minut. Jeśli użyjecie większej foremki to wydłużcie trochę czas pieczenie, przed wyjęciem z piekarnika babeczki sprawdźcie patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy bez śladów ciasta to znaczy, że są gotowe. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek. Babeczkom mogą urosnąć czubki, oczywiście nierówności można ściąć nożem, aby po wyjęciu z foremek równo stały. Z cukru i cytryny przygotowujemy lukier, który można zabarwić barwnikami lub pozostawić biały, a następnie polukrować całe babeczki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla. Babeczki można posypać siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.
- Smacznego!
Comments
No Comments