Zastanawiacie się, jaki przygotować deser na niedzielę... Pewnie chcielibyście, żeby był pyszny i nieskomplikowany no i żeby nie trzeba było spędzać całego dnia w kuchni? Jeśli tak, to mam dla Was super przepis na wspaniałe muffiny bananowo czekoladowe z kawałkami czekolady. Przygotujecie je w góra 15 minut! Muffiny są wyśmienite bardzo puszyste i delikatne, a dzięki bananom wilgotne no i te maleńkie kawałki czekolady na wierzchu muffinek, pyszności!
🥘 Składniki
- 2 średnie banany dojrzałe
- 1 duże jajko
- 110 ml oleju roślinnego lub kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka krowiego lub migdałowego
- 130 g cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
- 1 szczypta soli
- 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mlecznej czekolady posiekane
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Do miski włożyć banany rozgnieść je widelcem na papkę, ale niezbyt dokładnie powinny pozostać maleńkie kawałki banana, następnie dodać ekstrakt waniliowy, jajko, mleko i olej, całość wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników.
- Do składników płynnych dodać kakao, sodę, cukier, sól i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotami (12 szt) do każdej nałożyć taką samą ilość ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać kostkami czekolady.
- Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 17-20 minut bez termoobiegu.
- Po upieczeniu wyjąć formę z muffinkami na kratkę i pozostawić do przestygnięcia, po około 5 minutach można wyjąć muffinki z formy i całkowicie wystudzić przed podaniem.
💭 Wskazówki
Najlepsze banany do tego przepisu będą takie, które są bardzo, bardzo dojrzałe i nie bójcie się użyć tych z ciemną skórką. To właśnie takie będą najsłodsze i najlepsze do tego przepisu, często można kupić je w sklepie w obniżonej cenie!
Bananów nie miksujcie w blenderze, rozgniećcie je widelcem tak, aby pozostały małe kawałeczki one nadają fajnej konsystencji gotowym muffinom. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, przechowujcie je w zamkniętym pojemniku. Przechowane w ten sposób nie stracą wilgoci i następnego dnia będą tak samo smaczne, jak zaraz po upieczeniu!
🧁Muffinkowe wariacje
📖 Przepis
Muffiny bananowo czekoladowe
🥘 Składniki
- 2 średnie banany dojrzałe
- 1 duże jajko
- 110 ml oleju roślinnego lub kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka krowiego lub migdałowego
- 130 g cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
- 1 szczypta soli
- 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mlecznej czekolady posiekanej w kostkę
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Do miski włożyć banany rozgnieść je widelcem na papkę, ale niezbyt dokładnie powinny pozostać maleńkie kawałki banana, następnie dodać ekstrakt waniliowy, jajko, mleko i olej, całość wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników.
- Do składników płynnych dodać kakao, sodę, cukier, sól i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotami (12 szt) do każdej nałożyć taką samą ilość ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać kostkami czekolady.
- Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 17-20 minut bez termoobiegu.
- Po upieczeniu wyjąć formę z muffinkami na kratke, pozostawić do przestygnięcia, po około 5 minutach można wyjąć muffinki z formy i całkowicie wystudzić przed podaniem.
- Smacznego!
Jola napisał
Właśnie się pieką… Pachną cudnie, mam nadzieję, że będą pyszne i bez zakalca 😁. Super wszystko tłumaczysz, garów nie trzeba brudzić wielu 😁. Dam znać, czy się udały. Pozdrawiam.
Anna napisał
Dziękuję, staram się i zawsze służę pomocą 😁
Jola napisał
Wyszły pyszne 😁😁😁. Mocno czekoladowe, puszyste. Przyznam od razu, że dałam łyżeczkę sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dodałam też soczystej, suszonej wiśni. Z przepisu skorzystam jeszcze nieraz. Pozdrawiam serdecznie i dziekuję!
Anna napisał
Wspaniale👏Bardzo się cieszę, że muffinki smakują, a z wiśnią super pomysł😁. Pozdrawiam serdecznie.
Maszka napisał
Mam 13 lat i pierwszy raz robiłam babeczki. Wyszły smaczne i ładne. Uwaga nie wiem jak innym ale mi ciasto wyszło na 16 babeczek, ale to chyba nie problem. Gorąco polecam 😀
Anna napisał
Wow, wspaniale👏. Bardzo się cieszę, że babeczki smakują, a to, że wyszyło Ci 16 babeczek to pewnie powód, że mamy różnej wielkości foremki 😉 Pozdrawia i trzyma kciuki za dalsze sukcesy kulinarne.
Marysia napisał
Wlasnie wyjelam z piekarnika. Muffinki sa przepyszne i mega latwe do wykonania! Dziekuje 🙂
Anna napisał
Super! Bardzo się cieszę, że smakują, pozdrawiam 🙂
Ania napisał
Nie zle sie zdziwilam kiedy sie zapomnialam i przy nakladaniu ostatniej porcji, do foremki sprobowalam ciasta i cos nie pasowalo (nie chcialam probowac surowej masy gdyz jestem w ciazy). Zapomniala Pani wspomniec w przepisie aby dodac cukier...i sol.
Anna napisał
To rzeczywiście było zaskoczenie 😉 W przepisie są podane wszystkie składniki potrzebne do upieczenia muffinek, natomiast w opisie wykonania nie zawsze podaje się wszystkie wyżej już wyszczególnione produkty, ale dopisze, aby nie było nieporozumień 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Patrycja napisał
Czy można zastąpić proszkiem do pieczenia?
Anna napisał
Tak można 🙂
Kasia napisał
Dzień dobry, czym można zastąpić mleko? 🙂
Anna napisał
Dzień dobry, tak jak napisałam w przepisie mleko krowie można zastąpić mlekiem migdałowym lub innym roślinnym. Smacznego!
Bienia napisał
Najlepsze! Dalam troszkę mniej cukru i gorzka czekolade zamiast mlecznej 😊 rewelacja👌
Anna napisał
Wspaniale! Bardzo się cieszę, że Wam smakują, super smakują z krówkami zamiast części czekolady 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Kasia napisał
Moja ulubione
Anna napisał
My również bardzo je lubimy 🙂
Beata napisał
Udały sie i są pyszne 🙂 dodałam tylko troche mniej cukru
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Wam również smakują 🙂 to jedne z naszych ulubionych! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ela napisał
Uwielbiam robic bananowe muffiny, w przeciwieństwie do tych najprostszych z czekolada, te zachowują dłużej swoja świeżość, przez to ze sa nawilżone w środku 😉
Anna napisał
Banany nadają wypiekom wyjątkowego smaku i właśnie wilgoci, a w połączeniu z czekoladą są wspaniałe, pozdrawiam 🙂