Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Muffiny i babeczki

Muffiny bananowo czekoladowe

Aktualizacja: 24 maj, 2020 · Opublikowany: 30 sty, 2016 · przez Anna · 42 komentarze

Skocz do przepisu

Zastanawiacie się, jaki przygotować deser na niedzielę... Pewnie chcielibyście, żeby był pyszny i nieskomplikowany no i żeby nie trzeba było spędzać całego dnia w kuchni? Jeśli tak, to mam dla Was super przepis na wspaniałe muffiny bananowo czekoladowe z kawałkami czekolady. Przygotujecie je w góra 15 minut! Muffiny są wyśmienite bardzo puszyste i delikatne, a dzięki bananom wilgotne no i te maleńkie kawałki czekolady na wierzchu muffinek, pyszności!

Muffiny bananowo czekoladowe
Muffiny bananowo czekoladowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 🧁Muffinkowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 2 średnie banany dojrzałe
  • 1 duże jajko
  • 110 ml oleju roślinnego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml mleka krowiego lub migdałowego
  • 130 g cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
  • 1 szczypta soli
  • 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g mlecznej czekolady posiekane

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Do miski włożyć banany rozgnieść je widelcem na papkę, ale niezbyt dokładnie powinny pozostać maleńkie kawałki banana, następnie dodać ekstrakt waniliowy, jajko, mleko i olej, całość wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników.
  • Do składników płynnych dodać kakao, sodę, cukier, sól i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotami (12 szt) do każdej nałożyć taką samą ilość ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać kostkami czekolady.
  • Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 17-20 minut bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu wyjąć formę z muffinkami na kratkę i pozostawić do przestygnięcia, po około 5 minutach można wyjąć muffinki z formy i całkowicie wystudzić przed podaniem.

💭 Wskazówki

Najlepsze banany do tego przepisu będą takie, które są bardzo, bardzo dojrzałe i nie bójcie się użyć tych z ciemną skórką. To właśnie takie będą najsłodsze i najlepsze do tego przepisu, często można kupić je w sklepie w obniżonej cenie!

Bananów nie miksujcie w blenderze, rozgniećcie je widelcem tak, aby pozostały małe kawałeczki one nadają fajnej konsystencji gotowym muffinom. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, przechowujcie je w zamkniętym pojemniku. Przechowane w ten sposób nie stracą wilgoci i następnego dnia będą tak samo smaczne, jak zaraz po upieczeniu!

🧁Muffinkowe wariacje

  • muffiny borowkowe
    Muffiny borówkowe
  • muffinki z rabarbarem
    Muffinki z rabarbarem
  • muffinki z truskawkami w formie
    Muffinki z truskawkami
  • Muffinki czekoladowe ze sliwkami
    Muffinki czekoladowe ze śliwkami

📖 Przepis

Muffiny bananowo czekoladowe
Print Pin
4,82 z 22 głosów

Muffiny bananowo czekoladowe

Pyszne, pachnące, wilgotne i bardzo łatwe. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 średnie banany (dojrzałe)
  • 1 duże jajko
  • 110 ml oleju roślinnego (lub kokosowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml mleka krowiego (lub migdałowego)
  • 130 g cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
  • 1 szczypta soli
  • 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g mlecznej czekolady (posiekanej w kostkę)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Do miski włożyć banany rozgnieść je widelcem na papkę, ale niezbyt dokładnie powinny pozostać maleńkie kawałki banana, następnie dodać ekstrakt waniliowy, jajko, mleko i olej, całość wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników.
  • Do składników płynnych dodać kakao, sodę, cukier, sól i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotami (12 szt) do każdej nałożyć taką samą ilość ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać kostkami czekolady.
  • Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 17-20 minut bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu wyjąć formę z muffinkami na kratke, pozostawić do przestygnięcia, po około 5 minutach można wyjąć muffinki z formy i całkowicie wystudzić przed podaniem.
  • Smacznego!
Muffiny bananowo czekoladowe
Muffiny bananowo czekoladowe
  • Muffiny bananowo czekoladowe
  • muffiny bananowo czekoladowe
  • muffiny bananowo czekoladowe
Muffiny bananowo czekoladowe
Muffiny bananowo czekoladowe
Muffiny bananowo czekoladowe

Więcej Przepisy na muffiny i babeczki

  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • muffiny jablkowo-jogurtowe
    Muffiny jabłkowo-jogurtowe
  • babeczki mandarynkowe
    Babeczki mandarynkowe
  • mini babeczki smietankowe
    Mini babeczki śmietankowe

Komentarze

    4,82 from 22 votes (8 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    29 lutego, 2024 at 7:23 pm

    5 gwiazdek
    Czym można zastąpić banany?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 lutego, 2024 at 8:10 pm

      Nie robiłam takiego eksperymentu z zamianą banana na coś innego, ponieważ jest to przepis, który opiera się na smaku i konsystencji banana. Jedyne bezpieczne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy to zamiana bananów na gotowane lub upieczone słodkie ziemniaki (bataty). Robiąc eksperyment, proszę zrobić z połowy porcji, w razie niepowodzenia nie będzie wielkiej straty 😉

      Odpowiedz
  2. Kinga napisał

    07 sierpnia, 2023 at 8:54 pm

    5 gwiazdek
    Wspaniałe są! Od siebie dorzucę czasem kawałek gruszki👌

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 sierpnia, 2023 at 10:16 am

      Dziękuję, to nasze ulubione muffiny, my również dodajemy do nich różne owoce, maliny, borówki, a i z gruszką spróbujemy 🙂 Pozdrawiamy gorąco

      Odpowiedz
  3. Gosia napisał

    14 grudnia, 2022 at 9:47 pm

    5 gwiazdek
    Najlepszy przepis na muffinki jaki dotychczas robiłam. Jedyna modyfikacja to dodałam 100g cukru zamiast 130g. Rewelacja! Zawsze wychodzi!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 grudnia, 2022 at 6:28 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że tak przypadły do gustu 🙂

      Odpowiedz
  4. Jola napisał

    11 listopada, 2022 at 11:00 pm

    5 gwiazdek
    Mam pytanie, gdybym chciała, zamiast muffinek, z tego przepisu upiec ciasto w małej keksówce, to jak długo powinnam trzymać ciasto w piekarniku?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 listopada, 2022 at 9:33 am

      To trzeba będzie troszkę poeksperymentować, myślę, że 20-25 minut to minimum. Proszę po upływie 20 minut sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, a w razie potrzeby dopiec kilka, kilkanaście minut dłużej.

      Odpowiedz
  5. Magda napisał

    22 października, 2022 at 3:37 pm

    5 gwiazdek
    Muffiny petarda! 🙂 najlepsze z bananami jakie jadłam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2022 at 9:34 pm

      Dziękuję, my również je uwielbiamy 🙂

      Odpowiedz
  6. Monika napisał

    18 czerwca, 2022 at 12:19 pm

    Super przepis. Synek zrobił z drobną pomocą, przepyszne w smaku!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 czerwca, 2022 at 10:59 pm

      Super i o to chodzi, żeby młodzież 😉 pomagała w kuchni, dzięki temu chętniej jedzą no i uczą się ciągle czegoś nowego. Smacznego 🙂

      Odpowiedz
  7. Klaudia napisał

    24 marca, 2022 at 1:14 pm

    Babeczki wyszły pyszne, wilgotne. Najlepsze bananowe jakie dotychczas zrobiłam. Polecam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 marca, 2022 at 2:54 am

      Dziękuję i bardzo się cieszę, że i Tobie smakują ❤️

      Odpowiedz
  8. Konni napisał

    03 października, 2021 at 11:53 am

    5 gwiazdek

    My zmodyfikowaliśmy troszkę żeby nasz mały 8 miesięczny bobas tez mógł się zajadać 🙂
    Nie dajemy cukru w ogóle za to borówki. Czasem z a czasem bez kakao dla urozmaicenia. I kombinujemy z różnymi rodzajami mąki.
    Przepyszne
    Najlepsze i najszybsze babeczki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 października, 2021 at 1:27 pm

      5 gwiazdek
      Wspaniale, dziękuję za podzielenie się pomysłami😁. Super jest to, że bawicie się przepisami👍

      Odpowiedz
  9. Ewelina napisał

    18 sierpnia, 2021 at 4:10 pm

    5 gwiazdek
    Rewelacyjne, mięciutkie muffinki. Córka bardzo zadowolona.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 sierpnia, 2021 at 4:51 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że tak smakują :). Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  10. Jola napisał

    28 lutego, 2021 at 11:35 am

    5 gwiazdek

    5 stars

    5 stars
    Najlepszy przepis na muffinki! Wielokrotnie z niego skorzystałam. Nawet dziś 😃. Babeczki właśnie się pieką. Miłych i smacznych dni wszystkim😄

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2021 at 1:14 pm

      Dziękuję, my również bardzo je uwielbiamy, są łatwe i smaczne 😁. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  11. Jola napisał

    09 sierpnia, 2020 at 11:17 am

    5 gwiazdek
    Właśnie się pieką… Pachną cudnie, mam nadzieję, że będą pyszne i bez zakalca 😁. Super wszystko tłumaczysz, garów nie trzeba brudzić wielu 😁. Dam znać, czy się udały. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 sierpnia, 2020 at 1:51 pm

      Dziękuję, staram się i zawsze służę pomocą 😁

      Odpowiedz
  12. Jola napisał

    09 sierpnia, 2020 at 10:56 am

    5 gwiazdek

    5 stars
    Wyszły pyszne 😁😁😁. Mocno czekoladowe, puszyste. Przyznam od razu, że dałam łyżeczkę sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dodałam też soczystej, suszonej wiśni. Z przepisu skorzystam jeszcze nieraz. Pozdrawiam serdecznie i dziekuję!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 sierpnia, 2020 at 1:54 pm

      Wspaniale👏Bardzo się cieszę, że muffinki smakują, a z wiśnią super pomysł😁. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  13. Maszka napisał

    06 sierpnia, 2020 at 3:49 pm

    Mam 13 lat i pierwszy raz robiłam babeczki. Wyszły smaczne i ładne. Uwaga nie wiem jak innym ale mi ciasto wyszło na 16 babeczek, ale to chyba nie problem. Gorąco polecam 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 sierpnia, 2020 at 8:36 pm

      Wow, wspaniale👏. Bardzo się cieszę, że babeczki smakują, a to, że wyszyło Ci 16 babeczek to pewnie powód, że mamy różnej wielkości foremki 😉 Pozdrawia i trzyma kciuki za dalsze sukcesy kulinarne.

      Odpowiedz
  14. Marysia napisał

    07 maja, 2020 at 3:55 pm

    5 gwiazdek
    Wlasnie wyjelam z piekarnika. Muffinki sa przepyszne i mega latwe do wykonania! Dziekuje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 maja, 2020 at 9:17 pm

      Super! Bardzo się cieszę, że smakują, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  15. Ania napisał

    30 kwietnia, 2020 at 3:57 pm

    Nie zle sie zdziwilam kiedy sie zapomnialam i przy nakladaniu ostatniej porcji, do foremki sprobowalam ciasta i cos nie pasowalo (nie chcialam probowac surowej masy gdyz jestem w ciazy). Zapomniala Pani wspomniec w przepisie aby dodac cukier...i sol.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 maja, 2020 at 6:59 pm

      To rzeczywiście było zaskoczenie 😉 W przepisie są podane wszystkie składniki potrzebne do upieczenia muffinek, natomiast w opisie wykonania nie zawsze podaje się wszystkie wyżej już wyszczególnione produkty, ale dopisze, aby nie było nieporozumień 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  16. Patrycja napisał

    27 kwietnia, 2020 at 10:20 am

    Czy można zastąpić proszkiem do pieczenia?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2020 at 8:34 pm

      Tak można 🙂

      Odpowiedz
  17. Kasia napisał

    15 stycznia, 2020 at 5:25 pm

    Dzień dobry, czym można zastąpić mleko? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 stycznia, 2020 at 5:50 pm

      Dzień dobry, tak jak napisałam w przepisie mleko krowie można zastąpić mlekiem migdałowym lub innym roślinnym. Smacznego!

      Odpowiedz
  18. Bienia napisał

    01 grudnia, 2019 at 3:13 pm

    Najlepsze! Dalam troszkę mniej cukru i gorzka czekolade zamiast mlecznej 😊 rewelacja👌

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 grudnia, 2019 at 6:39 pm

      Wspaniale! Bardzo się cieszę, że Wam smakują, super smakują z krówkami zamiast części czekolady 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  19. Kasia napisał

    17 listopada, 2019 at 1:29 pm

    Moja ulubione

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 listopada, 2019 at 5:43 pm

      My również bardzo je lubimy 🙂

      Odpowiedz
  20. Beata napisał

    25 października, 2017 at 10:44 pm

    Udały sie i są pyszne 🙂 dodałam tylko troche mniej cukru

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 października, 2017 at 9:29 pm

      Bardzo się cieszę, że Wam również smakują 🙂 to jedne z naszych ulubionych! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  21. Ela napisał

    17 lutego, 2016 at 2:02 pm

    5 gwiazdek
    Uwielbiam robic bananowe muffiny, w przeciwieństwie do tych najprostszych z czekolada, te zachowują dłużej swoja świeżość, przez to ze sa nawilżone w środku 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 lutego, 2016 at 7:26 pm

      Banany nadają wypiekom wyjątkowego smaku i właśnie wilgoci, a w połączeniu z czekoladą są wspaniałe, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.