Naan chlebek indyjski, ale można spotkać go na całym świecie, a co najważniejsze można zrobić go samodzielnie w domu. Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, odrobiny jogurtu i oleju lub masła. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne, miękkie bardzo proste w przygotowaniu. Oryginalne chlebki Naan wypiekane są w piecu tandoor, trudno o taki piec w domu, ale możemy zrobić to w piekarniku lub na suchej patelni.
Chlebek jest idealny do różnego rodzaju dipów, sosów, ryb, szczególnie polecam z soczewicą w mleku kokosowym. Chlebek można wzbogacić, dodając do niego czosnek, cebulę, czarnuszkę, sezam i zioła. Zaraz po upieczeniu należy posmarować jego wierzch masłem. To sprawia, że ciasto mięknie i robi się delikatne, najlepsze są zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Polecam!
📖 Przepis
Naan - chlebek indyjski
🥘 Składniki
- 3 g suchych drożdży (lub 6 g świeżych)
- 120 ml ciepłej wody
- 3 g cukru
- 1 małe jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 g soli
- 60 ml oleju roślinnego
- 270 g mąki (odrobina do posypania blatu)
🔪 Instrukcje
- Do małego naczynia wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier, dokładnie rozmieszać. Odstawić na 5 minuta w ciepłe miejsce, aby drożdże zapracowały.
- Rozczyn przelać do dużej miski, dodać jogurt, jajko i olej, wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z solą, ręką zagnieść gładkie ciasto, ciasto będzie odrobinę klejące. Wyrobione ciasto posmarować olejem i przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem chlebka należy ciasto jeszcze raz przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Rozgrzać patelnię.
- Odrywać kawałki ciasta wielkości małej brzoskwini, a następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować cienkie placuszki.
- Piec na suchej patelni ( średni ogień ) przez około 1 - 2 z każdej strony, placki na patelni delikatnie urosną, a na ich powierzchni pojawi się mnóstwo małych ( lub większych ) bąbelków, kiedy spód placuszków będzie delikatnie zarumieniony, to znak, że trzeba przewrócić na drugą stronę.
- Upieczone chlebki ( jeszcze gorące ) smarujemy masłem z każdej strony i posypujemy ulubionymi ziołami,a następnie owijamy je w folię aluminiową ( można włożyć do garna z pokrywką ) i odstawiamy na 3 - 5 minut lub do czasu upieczenia wszystkich, chlebek w tym czasie zmięknie.
- Chlebki podajemy ciepłe!!!
- Smacznego!
m napisał
dodalam duzo wiecej maki, bo ciasta nie dalo sie wogole wyrobic 🙁
Anna napisał
Tak jak napisałam, ciasto jest trochę klejące i podczas wyrabiania będzie kleiło się do rąk, jest bardzo miękkie, ciasto można wyrobić łyżką lub mikserem, a następnie posmarować dłonie oliwą i uformować kulkę - odstawić do wyrośnięcia. Wałkując ciasto można podsypać więcej mąki tak, aby ciasto nie przyklejało się do wałka i blatu. Dosypanie większej ilości mąki powoduje, że chlebek jest odrobinę twardszy po upieczeniu, ale też może być 😉 Pozdrawiam 🙂
Monia napisał
Pyszny!!!! zrobiłam dziś pierwszy raz, wszyscy zachwyceni 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę:) długo eksperymentowałam, testowałam, aż wyszedł właśnie ten przepis:) pozdrawiam
Eliza napisał
Uwielbiam chlebki naan, praktycznie nigdy mi się nie nudzą 🙂
Anna napisał
O tak!!! i można podać je do wszystkiego:)
Marzena napisał
Wygląda rewelacyjnie, jak oryginalne podawane w knajpie indyjskiej:-)
Anna napisał
Dziękuje:) to chyba rownież zasługa oryginalnego nakrycia:) wczoraj udało mi się wyszperać w sklepie z indyjskimi akcesoriami miseczki:))) a Naan jest rewelacyjny, polecam, pyszny z ziołami! Pozdrawiam Ania