Klasyczne oponki serowe poznaliście już jakiś czas temu i nie ukrywam, że oponki te są hitem na blogu! Bardzo wiele osób pokochało je za smak i łatwość przygotowania. Dziś postanowiłam przygotować jeszcze jedną wersję oponek serowych tym razem z dodatkiem purée z dyni. Typowo jesienne z rozgrzewającym cynamonem i skórką z pomarańczy. Oponki wyszły wspaniałe w jesienno-zimowej wersji. Oponki serowe z dynią to szybki i dość łatwy deser tutaj nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta tak, jak w przypadku pączków z ciasta drożdżowego. Trzeba przyznać, że ciasto jest, tak samo puszyste i sprężyste jakby było przygotowane na bazie drożdży.
Chcąc przygotować oponki serowe z dynią, należy wcześniej przygotować, purée z dyni. Najlepsza dynia na purée to mała niepozorna dynia Hokaido. Dyni nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy pokroić na małe kawałki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu i zmiksowaniu purée jest bardzo gęste i treściwe.
Dynia jest niewielkim dodatkiem do ciasta, ale daje piękny kolor, a w połączeniu z cynamonem wspaniały smak. Nie dodawajcie jej zbyt dużo, wystarczy tyle, ile jest w przepisie. Większa ilość purée może spowodować, że ciasto będzie zbyt ciężkie i płynne, a oponki nie będą już tak lekkie i puszyste. Koniecznie wypróbujcie, osobiście uwielbiam oponki nie tylko za ich smak, ale też za ich błyskawiczne wykonanie!
📖 Przepis
Oponki serowe z dynią
🥘 Składniki
- 310 g twarogu (mielonego)
- 290 g mąki pszennej (+ do podsypania)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 16 g cukru waniliowego
- 85 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu (ja dałam 2 łyżeczki)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka octu (lub spirytusu)
- 120 ml śmietany 18%
- 70 g puree z dyni
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder
🔪 Instrukcje
- Do dużej miski włożyć twaróg, żółtka, puree z dyni, skórkę z pomarańczy i śmietanę, całość wymieszać do połączenia się składników, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto, ciasto będzie dość luźne!
- Do głębokiego rondla lub dużej głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać.
- Blat posypać mąką ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm do 1 cm, następnie przy pomocy okrągłej foremki wykroić kółeczka w środku każdego wyciąć maleńkie kółeczko w ten sposób powstanie oponka. Oponki układać na lekko podsypanym mąką blacie.
- Przed smażeniem oponek należy sprawdzić czy olej ma już odpowiednią temperaturę, najlepiej sprawdzić to przez wrzucenie kawałka ciasta na rozgrzany olej, jeśli ciasto od razu wypłynie, a olej wokół niego pojawią się bąbelki to znak, że olej jest już w odpowiedniej temperaturze.
- Oponki wkładać delikatnie na gorący olej, po kilka sztuk, oponki rosną podczas pieczenia! Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe oponki wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru oleju.
- Po delikatnym przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Jolanta Starys napisał
Uwielbiam, tylko kto mnie zmusi, żeby je zrobić ? Piękny kolor, smakowite 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Zachęcam do przełamania się, bo warte są odrobiny pracy ;), a pracy przy nich jest niewiele 🙂