Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta oznacza "gotowana śmietana" jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest to wysoko kaloryczny kremowy deser na bazie gęstej i tłustej śmietany z dodatkiem żelatyny. Moja wersja jest nieco inna, bo przygotowana na bazie mleczka kokosowego. To dla tych, którzy są na diecie i chcieliby skosztować czegoś pysznego to chyba lepsze rozwiązanie. Mleko kokosowe w połączeniu z białą czekoladą i wanilią to rozkosz dla podniebienia. Deser można podać z różnego rodzaju sosami, czekoladą, dżemem, malinami lub innymi sezonowymi owocami.
📖 Przepis
Panna cotta kokosowa z białą czekoladą
Prosty i pyszny deser
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego (82 % zawartości kokosa)
- 40 g cukru (ja dałam fruktozę)
- 50 g białej czekolady
- 1 laska wanilii (w wyskrobane ziarenka, lasek nie wyrzucamy, przyda się na ekstrakt waniliowy, przepis tutaj)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny (lub tyle ile zaleca producent na około 500 ml płynu)
- 1 łyżka białego rumu (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Do rondelka wlać mleko kokosowe i mleko zwykłe, dodać cukier, połamaną czekoladę oraz wanilię, mieszając od czasu do czasu zagotować, zdjąć z ognia.
- Żelatynę dodać do przygotowanej gorącej mieszaniny, już nie gotować, dokładnie wymieszać,
- Rozlać do naczyń, pozostawić do przestygnięcia, wstawić do lodówki.
- Kiedy panna cotta stężeje można serwować, najlepiej wyjąć ją, zanurzając naczynie z deserem na kilka sekund do gorącej wody, wtedy ładnie wychodzi.
- Podawać z owocami lub ulubionymi sosami. Smacznego!
Ola napisał
rozbraja mnie ta nazwa "gotowana śmietana"... 🙂 wiem, że nic dziwnego w takim nazewnictwie nie ma ale "panna cotta" - brzmi tak fachowo 😉
Anna napisał
Czasami tłumaczenie na polski jest zaskakujące, za to smakuje wyśmienicie niezależnie od nazwy 🙂