Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tortille

Papad indyjskie chipsy

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 9 sie, 2017 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Jestem ciekawa czy mieliście już okazję spróbować pysznych chrupiących lekkich jak piórko indyjskich chipsów Papad?  Moje dzieci oszalały na ich punkcie! Miały okazję spróbować ich w restauracji z dodatkiem pysznych dipów. Oczywiście po powrocie do domu od razu zostałam poproszona o przygotowanie dużej porcji. Bardzo cieszę się z tego, że dzieci proszą o taką przekąskę, a nie o chipsy ziemniaczane prosto ze sklepu ;).

Papad w stosiku na czarnej desce.
Papad indyjskie chipsy

Papad jest wspaniałą przekąską i to zdrową przekąską, bo przygotowaną z mąki cieciorkowej, która jest mąką bezglutenową bogatą w białko, błonnik, potas i kwas foliowy. Przygotowałam Papad bez użycia tłuszczu, dzięki temu ich kaloryczność spadła do minimum. W klasycznym przepisie Papad smażone są na głębokim oleju, ale można z tego zrezygnować. Placuszki z suchej patelni są o wiele smaczniejsze i zdrowsze! W oryginalnym przepisie po rozwałkowaniu placuszków następuje proces suszenia na słońcu. Z oczywistych powodów pominęłam zupełnie ten krok. Jeśli chcielibyście usmażyć je na głębokim oleju, to trzeba byłoby je jednak podsuszyć. W mojej wersji placuszki po rozwałkowaniu od razu można upiec na suchej patelni. Wychodzą takie, jak należy chrupiące i pokryte mnóstwem maleńkich bąbelków. Podstawą smacznych i chrupiących Papad jest bardzo cieniutko rozwałkowane ciasto, postarajcie się rozwałkować je jak najcieniej.

Papad można podawać z różnego rodzaju sosami lub też do ciasta dodać większą ilość przypraw. Upieczone i wystudzone placuszki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

📖 Przepis

papad indyjskie chipsy
Print Pin
5 z 3 głosów

Papad chipsy indyjskie

Cieniutkie placuszki przygotowane z mąki z cieciorki to wspaniała alternatywa dla klasycznych chipsów!
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Przekąski
Porcji 8
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 16 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 100 g mąki z ciecierzycy (+ mąka do posypania ryżowa lub pszenna)
  • 35 g wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka kuminu (całe nasionka można użyć kminek)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę wsypać do miski, dać kminek, sól i wodę, wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników, dalej zagnieść ciasto dłonią. Ciasto jest bardzo klejące, więc praca jest średnio przyjemna. Jeśli ciasto bardzo przykleiło się do dłoni zeskrobać je widelcem, umyć ręce i osuszyć, ciasto oprószyć delikatne mąki i uformować mały wałeczek.
  • Przygotowane ciasto podzielić na 8 - 10 części, każdą rozwałkować na bardzo cieniutki placuszek, cały czas trzeba podsypywać mąką, bo bardzo przykleja się do blatu! Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby Papad były bezglutenowe, to bardzo dobrze do podsypywania sprawdza się mąka pszenna, dużo lepiej niż mąka z cieciorki. Można użyć również mąki ryżowej.
  • Rozwałkowane placki przełożyć na ścierkę lub podsypany mąką blat. Bardzo mocno rozgrzać patelnię, placuszki piec z dwóch stron, podczas pieczenia na placuszku zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki, a jego brzegi zaczną przybierać rumianego koloru, to znak, żeby przełożyć placuszek na drugą stronę. 
Papad z miseczką dipu.
Papad indyjskie chipsy
Chips zwinięty w rulon w słoiczku.
Papad indyjskie chipsy

Więcej Przepisy na tortille

  • naan na maslance
    Naan na maślance
  • tortilla
    Tortilla
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • bolo de caco - przepis
    Bolo de caco

Komentarze

    5 from 3 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Beata napisał

    21 sierpnia, 2022 at 10:50 am

    Robiłam i wyszły bardzo dobre.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 sierpnia, 2022 at 3:47 pm

      Super, bardzo lubię tę przekąskę.

      Odpowiedz
  2. Edyta napisał

    26 kwietnia, 2022 at 7:56 pm

    Oczywiście telefon zrobił mi psikusa i zamiast papadamy napisał pogadamy 😁 💃

    Odpowiedz
  3. Edyta napisał

    26 kwietnia, 2022 at 7:50 pm

    5 gwiazdek

    Zakupiłam przez allegro pogadamy. Nie mam mikrofalówki aby je przygotować wg przepisu, ale chętnie je uprażę na patelni. Nabyłam również mąkę z ciecierzycy, więc na pewno zrobię placki wg Twojego przepisu i chętnie zrobię z kminkiem oraz kuminem, oba bardzo lubię.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 kwietnia, 2022 at 7:56 pm

      Super, ja nigdy nie próbowałam takich gotowych do przygotowania, ciekawa jestem jak wypadną w porównaniu z domowymi😜 Smacznego!

      Odpowiedz
  4. Jola napisał

    19 maja, 2020 at 12:15 pm

    kumin, jak żyję nie jadłam z kminkiem, a mieszkałam w krajach gdzie kuchnia indyjska jest na porządku dziennym.
    kumin

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2020 at 1:50 pm

      Jeśli do tej pory nie jadła Pani z kminkiem, to może warto spróbować 🙂 Jeśli czytała Pani wpis, to zwróciła pewnie Pani uwagę, że nie jest to papad wykonany w 100% z oryginalną recepturą, znacznie ją uprościłam, aby każdy mógł szybko i bez problemu przygotować w domu. Zaproponowałam moją wersję z KMINKIEM, a nie z KUMINEM z prostego powodu, moje dzieci nie lubią tego drugiego 🤷‍♀️. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć kuminu, jeśli mamy na niego ochotę. Wspominam również, że do ciasta możemy dodać wiekszą ilość przypraw, wszystko według własnego upodobania! Proszę bawić się smakami i próbować nowych połączeń niekoniecznie trzeba trzymać się utartych szlaków 😉 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  5. Paulina napisał

    08 stycznia, 2020 at 11:04 pm

    Cóż, ja długi czas pracowałam i nadal dorywczo pracuję w indyjskiej knajpie. Papadomsy (przynajmniej u nas tak je nazywamy) mam w gratisie i mogę napchać się ich niezliczonej ilości lub wziąć na wynos do domu ^^ Ale chętnie spróbuję twjego przepisu, choćby żeby porównać, albo zaserwować mamie, gdy wpadnę w rodzinne strony.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 stycznia, 2020 at 11:27 pm

      Koniecznie proszę spróbować, mam nadzieję, że te, nie będą gorsze od tych, które masz na codzień 😀 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  6. M. napisał

    22 lutego, 2019 at 7:40 pm

    Kmin rzymski (kumin), a nie kminek.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2019 at 8:00 pm

      W przepisie jest kminek. Kminek jest łagodniejszy w smaku i ma troszkę mniejsze nasionka od kuminu, bardziej mi pasuje w tym przepisie. Tym bardziej że jest dodany w całości. Oczywiście do papad-ów można dodać dowolne przyprawy, czy też zioła np. kumin, grubo tłuczony i namoczony czarny pieprz lub czarnuszka. Proszę bawić się gotowaniem i doprawić według własnych preferencji smakowych 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  7. Walentynka napisał

    10 sierpnia, 2017 at 5:16 pm

    pyszne to jest !!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 sierpnia, 2017 at 11:28 pm

      To prawda 🙂 i można przygotować je własnoręcznie!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.