Piękny wiosenny dzień przynosi ochotę na kolorowe i lekkie jedzenie. Zielony to idealny kolor na pyszną, delikatną wiosenną pastę kanapkową. Pasta jest bardzo prosta i składa się z tylko z kilku składników. Pasta ma bardzo świeży smak, a to za sprawą skórki i soku z cytryny oraz świeżych listków bazylii. Charakteru dodaje jej pyszny ser grecki typu feta, jeśli nie macie lub nie lubicie fety, można zastąpić go innym serkiem. Świetny będzie do wiosennej pasty serek kozi lub twarożek śniadaniowy. Kanapki najlepiej smakują przygotowane na chlebie żytnim, bagietkach pełnoziarnistych lub chrupiących tostach. Kanapkę z pastą z zielonego groszku polecam posypać prażonymi ziarenkami słonecznika lub karmelizowanymi orzechami włoskimi. Pasta będzie idealna na śniadanie wielkanocne do kanapek i jajek. Smacznego!
📖 Przepis
Pasta z zielonego groszku
🥘 Składniki
- 450 g mrożonego zielonego groszku
- ½ średniej cytryny (skórka i sok z niej)
- 200 g sera feta
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- 1 garść świeżej bazylii
- pieprz (do smaku)
- 2 łyżki prażonych nasion słonecznika
🔪 Instrukcje
- Do garnka nalać wodę, zagotować, kiedy woda wrze dodać mrożony groszek, gotować około 4 minuty. Przygotować miskę z lodowatą wodą. Ugotowany groszek odcedzić na sicie, a następnie wrzucić go do lodowatej wody po 1 minucie przecedzić, poczekać aż ocieknie z wody
- Groszek przełożyć do miski, blenderem zmiksować na gładką masę, dodać fetę, listki bazylii, olej, skórkę i sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników.
- Przyprawić od smaku przyprawami.
- Pastę podawać na tostach lub świeżym pieczywie posypane prażonymi nasionami słonecznika.
- Smacznego!
Sprawdzona Kuchnia napisał
Dziękuję 🙂 zachęcam, WIOSNA! 🙂
Patricia bakes napisał
Ależ ma piękny pastelowy kolor! Żal nie spróbować 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Pyszna jest kanapka z taką pastą z dodatkiem wędzonego łososia 🙂 Smacznego!
Eteryczne Gotowanie napisał
Kolor zachęca do zjedzenia 🙂