Szukacie czegoś pysznego do chleba? Zapraszam na pastę ze słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i kilku aromatycznych przypraw. Pasta ze słonecznika jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. By była gładka i aksamitna niezbędny jest blender lub malakser, który zamieni wcześniej namoczone nasionka słonecznika w jednolitą pastę. Pastę można zakwalifikować do dań z kuchni Raw, która bazuje na surowych składnikach. Nasiona słonecznika dzięki temu, że nie są prażone, czy gotowane zachowują 100 % swoich właściwości.
Słonecznik to źródło witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, ponieważ korzystnie wpływa na naszą skórę i włosy. W tym maleńkim nasionku znajdziemy witaminy D, A , PP i B6 oraz wapń, czy potas. Słonecznik dostarcza nam również sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grupy Omega 6. Sami widzicie, że pasta ze słonecznika to zdrowie, a kanapka przygotowana na bazie domowego żytniego chleba z pastą słonecznikową, pomidorem, kiszonym ogórkiem to fantastyczne śniadanie. Zapraszam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Pasta ze słonecznika
🥘 Składniki
- 150 g łuskanych nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 8 połówek suszonych pomidorów
- 100 ml gęstego przecieru pomidorowego domowej roboty lub świeże pomidory bez skórki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (lub oliwy z oliwek)
- kminek mielony
- odrobina startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól (do smaku)
- pieprz cayenne
- 1 łyżka miodu
🔪 Instrukcje
- Nasiona słonecznika zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc.
- Następnego dnia słonecznik odcedzić na sicie, kiedy ocieknie z wody włożyć do blendera lub malaksera. Zmiksować nasiona wraz z suszonymi pomidorami i czosnkiem, do masy stopniowo dodawać przecier pomidorowy (pomidory), masa powinna mieć konsystencję kremowego serka do smarowania chleba.
- Doprawić pastę przyprawami, przełożyć do słoiczka. Pastę przechowujemy w lodówce do 5 dni.
- Smacznego!
Comments
No Comments