Pasztet na święta musi być, u jednych będzie to pasztet z królika u innych z wątróbek, a u mnie pasztet jaglany! O kaszy jaglanej pisałam już przy okazji wegeburgerów tam możecie poczytać o jej właściwościach. Kaszę jaglaną należy odpowiednio przygotować! Nieważne, do czego będziemy ja wykorzystywać, ale trzeba pozbyć się goryczki. Jak przygotować kaszę jaglaną, żeby była smaczna?
To proste, na suchą mocno rozgrzaną patelnię wsypać odmierzoną ilość kaszy, prażyć ją przez kilka minut ciągle mieszając. Kasza zacznie wydawać przyjemny orzechowy zapach, a jej ziarenka delikatnie zmienią kolor na lekko karmelowy. To jest znak, że kaszę można przesypać do garnka z gotującą się wodą. Stosunek wody do kaszy to 2:1 po wsypaniu kaszy do wody przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 - 13 minut. Podczas gotowania nie podnosimy pokrywki! Następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie można podać ją do jedzenia lub przetwarzać na smakowite dania.
Wracając do pasztetu, to trzeba przyznać, że jest świetny! Pasztet ma wilgotną i kremową konsystencję właśnie dzięki kaszy. Dodatek lekko słodkich warzyw i mielonych orzechów nadał mu bardzo przyjemnego, a zarazem wyraźnego w konsystencji smaku. Pasztet zawsze proponuję podać z mocnym chrzanem lub domową musztardą i świeżym chlebem! Smacznego!
📖 Przepis
Pasztet jaglany
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 1 ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 ½ dużej cebuli
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygo selera naciowego
- 80 ml oleju
- 1 duże jajko
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów laskowych
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 duży liść laurowy
- 5 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
🔪 Instrukcje
- Kaszę jaglaną ugotować. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce do warzyw - duże oczka. Seler naciowy i cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Do rondla wlać część oleju, rozgrzać, następnie wrzucić liść laurowy i ziele angielskie oraz cebulę, smażyć na średnim ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać warzywa, podlać resztą oleju, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 5 minut, zdjąć z ognia.
- Z rondla wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, warzywa przełożyć do dużej miski dodać do nich rozdrobnione orzechy i kaszę, wymieszać, a następnie zmielić w maszynce do mięsa, wystarczy jeden raz.
- Masę doprawić przyprawami, dodać jajko, całość dobrze wymieszać.
- Formę keksówkę wysmarować olejem i wysypać płatkami jaglanymi, przełożyć masę, ugnieść dłonią, wyrównać wierzch.
- Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st C przez 35 - 45 minut.
- Pasztet po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia, wstawić do lodówki aby ściągnął.
- Smacznego!
Comments
No Comments