Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Pasztet z orzechów i cieciorki

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 11 sty, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pasztet w wersji wegetariańskiej, jest troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych, ulubionych orzechów, a najlepiej ich mieszanki. Pasztet jest wilgotny, zwarty i pięknie się kroi. Świetnie nadaje się na kanapki, podany z ostrym sosem chrzanowym smakuje wprost wspaniale. Koniecznie spróbujcie pasztetu z domową musztardą z dodatkiem daktyli, jest obłędna!

Przygotowanie masy nie sprawi Wam kłopotu, wystarczy, że połączycie wszystkie składniki i upieczecie pyszny pasztet. To jest łatwy przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Powinno to zachęcić nawet najbardziej opornych kucharzy do działania ;). Zapewniam Was, że domowy nawet najprostszy pasztet, jest dużo lepszy niż kupiony w sklepie. Przede wszystkim wiemy z czego, jest przygotowany i nie musimy martwić się, że w jego składzie znalazły się jakieś podejrzane dodatki lub złej jakości produkty.

Pasztet z orzechów i cieciorki ułożony na rukoli
Pasztet z orzechów i cieciorki

Po upieczeniu pamiętajcie o dokładnym schłodzeniu pasztetu przed podaniem. Schłodzony pasztet lepiej się kroił i jak to mówią nasze Babcie, całość przegryzie się i przejdzie dokładnie smakami!

📖 Przepis

pasztet z orzechow i cieciorki
Print Pin
5 z 1 głosu

Pasztet z orzechów i cieciorki

Wegetariański pyszny pasztet.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 220 g orzechów (dałam pół na pół orzechy laskowe i włoskie można użyć ulubionych orzechów)
  • 1 sztuka czerstwej bułki
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ulubione zioła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cieciorkę odcedzić i rozgnieść widelcem na pakę. Czerstwa bułkę namoczyć w bulionie.
  • Orzechy zmielić lub posiekać na średniej wielkości kawałki. Dodać od nich namoczoną bułkę, przesmażoną cebulę i cieciorkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, jajko, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić, a jeśli masa będzie zbyt płynna dodać odrobinę bułki tartej, natomiast jeśli byłaby za gęsta dodać więcej bulionu.
  • Formę na pasztet wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Wypełnić masą formę.
  • Piekarnik nagrzać do 170 st C. Piec przez 45 minut.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pasztet przed krojeniem dobrze schłodzić.
pasztet z orzechow i cieciorki
Pasztet z orzechów i cieciorki

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.