• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pasztet wegetariański

Pasztet wegetariański

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 17 gru, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kolejny pasztet wegetariański na bazie kaszy jaglanej, która jest rewelacyjną podstawą do różnego rodzaju potraw wegetariańskich. Można zrobić z niej kotlety, musy, desery, różnego rodzaju pasty no i oczywiście pasztety. Dzisiejszy przepis wzbogaciłam o przyrumienione aromatyczne pieczarki, które dają wspaniały smak oraz prażone orzechy włoskie te dodają niepowtarzalnej nuty. Pasztet po upieczeniu powinien spędzić noc w lodówce, przez ten czas stężeje i będzie idealny do krojenia. Pasztet najlepiej smakuje z domową musztardą lub chrzanem na kromce pysznego domowego chleba na przykład chleba z garnka. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w odróżnieniu od pasztetów mięsnych 😉 Gorąco polecam na Święta i na co dzień.

Print Pin
4.34 z 3 głosów

Pasztet wegetariański

Pyszny pasztet zupełnie bez mięsa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 25 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g pieczarek
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 75 g cebuli
  • 110 g selera naciowego
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 130 g marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 120 g ugotowanej cieciorki
  • 60 g prażonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki sosu sojowego - dałam jasny
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka majeranku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Seler naciowy pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, posiekać na plasterki, to samo zrobić z cebulą.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, kiedy cebula przyrumieni się dodać pieczarki, pieczarki smażymy przez 5 minut ciągle mieszając, następnie dodajemy starte warzywa, pokrojonego selera i majeranek, całość smażymy do chwili odparowania całego płynu, zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do przestygnięcia.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i drobko posiekać.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną włożyć do dużej miski, dodać przestudzone warzywa, cieciorkę i połowę orzechów, blenderem ręcznym zmiksować na gładką masę. Masę doprawić przyprawami (do smaku), dodać pozostałą część orzechów, wymieszać.
  • Keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować masłem lub innym tłuszczem, można wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, pasztet pieczemy przez 40-45 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z piekarnika i studzimy, wystudzony pasztet przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc, pasztet przez noc stężeje.
  • Smacznego!
pasztet wegetarianski
pasztet wegetarianski
« Kotlety rybne
Piernik staropolski »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →