Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
Strona główna » Pierniki

Piernikowe ciasto do góry nogami

Aktualizacja: 20 sty, 2022 · Opublikowany: 20 sty, 2022 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Macie ochotę spróbować kawałeczek ciasta piernikowego do góry nogami? To proste i szybkie do przygotowania ciasto idealne na zimne dni. Rozgrzewający zestaw przypraw piernikowych, melasa i jabłka sprawiają, że ciasto będzie idealne w okresie Bożego Narodzenia. Można podać je zamiast klasycznego piernika, który wymaga czasu, aby go odpowiednio przygotować. Ten przepis jest błyskawiczny i nie wymaga leżakowania, wręcz przeciwnie po mniej więcej dwóch godzinach od rozpoczęcia pracy nad ciastem możemy cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Ciasto jest wilgotne przygotowane z pysznych jabłek otoczonych błyszczącą słodko-korzenną polewą. Jabłka z powodzeniem możecie zastąpić gruszkami. Piernik możemy podawać na ciepło albo też w temperaturze pokojowej. Będzie smakował fantastycznie z kleksem bitej śmietany lub lodami, do tego filiżanka gorącej kawy i deser gotowy.

ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
Piernikowe ciasto do gory nogami
Przejdź do:
  • 🍎 Składniki na wkład owocowy
  • 🥧 Składniki na ciasto
  • 🥄 Instrukcje krop po kroku
  • 🥧 Rozgrzewające słodkości
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🍎 Składniki na wkład owocowy

składniki na wkład jabłkowy
Piernikowe-ciasto-do-gory-nogami
  • jabłka
  • cynamon
  • masło
  • cynamon

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🥧 Składniki na ciasto

składniki na ciasto umieszczone w pojemniczkach
Piernikowe ciasto do gory nogami
  • jabłka
  • masło
  • cukier
  • mąka pszenna
  • cynamon
  • imbir
  • soda oczyszczona
  • goździki
  • jajka

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🥄 Instrukcje krop po kroku

1

Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Formę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć jabłka, odstawić.

Jabłka ułożone na dnie formy
Piernikowe-ciasto-do-gory-nogami
jabłka w formie zalane karmelem
Piernikowe ciasto do gory nogami
2

W rondelku umieścić masło, cukier i cynamon, podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając, cukier powinien rozpuścić się i połączyć z masłem. Otrzymanym "karmelem" zalać jabłka wcześniej ułożone na dnie formy.

3

Składniki suche połączyć w misce, odstawić. Gorącą wodę wymieszać z melasą i również odstawić.
Do miski miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować około 2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy miksować jeszcze 30 sekund. Do masy maślanej dodać składniki suche na przemian z wodą i melasą jednocześnie ubijać na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników ciasta.

ciasto na masę piernikowa wymieszane w misce
Piernikowe ciasto do gory nogami
ciasto wymieszane i wlane do formy do pieczenia
Piernikowe ciasto do gory nogami
4

Przygotowanym ciastem zalać wcześniej ułożone jabłka, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy z opcją termoobiegu przez około 35-45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić czy jest już upieczone. W środek włożyć wykałaczkę, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta, to znak, że ciasto jest już gotowe. W razie potrzeby dopiec jeszcze przez 5-10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnia i pozostawić na 10-15 minut do przestygnięcia.

5

Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Na wierzch połóż talerz lub podstawkę do ciasta i przekręć ciasto z formą do góry nogami. Wyjmij z formy, zdejmij papier. Ciasto będzie miękkie, a jabłka klejące, pozostaw do przestygnięcia.
Ciasto wspaniale smakuje ciepłe podane z bitą śmietaną lub lodami.

kawałek ciast z bitą śmietaną w tle patera z ciastem
Piernikowe ciasto do gory nogami

🥧 Rozgrzewające słodkości

Jeśli mielibyście ochotę na więcej słodkich smakołyków z dodatkiem rozgrzewających przypraw, to zapraszam do spróbowania poniższych propozycji. Ciasto z burakami i imbirem to jest petarda! Intensywnie imbirowe wilgotne ciasto rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Dla tych, którzy kochają kremowe konsystencje mam przepis na creme brulee przygotowany na bazie serka mascarpone również z dodatkiem imbiru. Oczywiście w moich propozycjach nie zabraknie kruchych piaskowych pierniczków no i oczywiście biszkoptu piernikowego z lekkim kremem. Spróbujcie każdej propozycji, jestem przekonana, że wszystkie przypadną Wam do gustu, jeśli tylko lubicie piernikowo-imbirowe klimaty.

  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Creme brulee z mascarpone i imbirem
    Creme brulee z mascarpone i imbirem
  • ciastka-piernikowe
    Ciastka piernikowe
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem

📖 Przepis

ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Piernikowe ciasto do góry nogami

Wilgotne ciasto piernikowe z jabłkami, pyszne i proste.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na wkład jabłkowy

  • 3 sztuki średnich jabłek
  • 100 g masła
  • 80 g ciemnego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1½ łyżeczki imbiru
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki soli
  • 180 ml melasy (ciemnej lub jasnej)
  • 180 ml gorącej wody
  • 100 g miękkiego masła
  • 60 g cukru trzcinowego (ciemnego)
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Formę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć jabłka, odstawić.
  • W rondelku umieścić resztę masła, cukier i cynamon, podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając, cukier powinien rozpuścić się i połączyć z masłem. Otrzymanym "karmelem" zalać jabłka wcześniej ułożone na dnie formy.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Składniki suche połączyć w misce, odstawić. Gorącą wodę wymieszać z melasą i również odstawić.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować około 2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy miksować jeszcze 30 sekund. Do masy maślanej dodać składniki suche na przemian z wodą i melasą jednocześnie ubijać na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników ciasta.
  • Przygotowanym ciastem zalać wcześniej ułożone jabłka, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy z opcją termoobiegu przez około 35-45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić czy jest już upieczone. W środek włożyć wykałaczkę, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta, to znak, że ciasto jest już gotowe. W razie potrzeby dopiec jeszcze przez 5-10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnia i pozostawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Na wierzch połóż talerz lub podstawkę do ciasta i przekręć ciasto z formą do góry nogami. Wyjmij z formy, zdejmij papier. Ciasto będzie miękkie, a jabłka klejące, pozostaw do przestygnięcia.
  • Ciasto wspaniale smakuje ciepłe podane z bitą śmietaną lub lodami.
kawałek ciast z bitą śmietaną w tle patera z ciastem
Piernikowe ciasto do gory nogami

Więcej Przepisy na pierniki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Piernik na ostatnia chwile
    Piernik na ostatnią chwilę
  • keks piernikowy
    Keks piernikowy
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski - część II

Komentarze

    5 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Delektujemy napisał

    16 lutego, 2022 at 10:31 pm

    5 gwiazdek
    Rzadko jadam pierniki, ale muszę to przyznać, że Twój (tylko zrobiłam w wersji z gruszkami) jest naprawdę niezły:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 lutego, 2022 at 9:00 am

      Super, bardzo się cieszę, że ta opcja przypadła Ci do gustu🤩

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.