Placek wiśniowy, czy też cherry pie u nas raczej mało popularne ciasto i tak naprawdę nie wiem dlaczego. Ciasto jest wspaniałe bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne, delikatne warstwy maślanego ciasta skrywają najprostsze nadzienie z wiśni. Nadzienie z wiśni to tylko wiśnie z cukrem zagęszczone mąką ziemniaczaną i naprawdę nie ma potrzeby dodawania tutaj czegokolwiek więcej, bo jest to wspaniały niezaburzony niczym smak wiśni. Ciasto smakuje najlepiej z gałką lodów waniliowych, to połączenie jest obłędne i trudno poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka ciasta.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 90 g masła
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 małe jajko
Składniki na nadzienie
- 800 g wiśni drylowanych
- 150 g cukru można zamienić na ksylitol w mniejszej ilośći
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- małe jajko
- 1 garść płatków migdałowych opcjonalnie
🔪 Instrukcje
Przygotowanie wiśni
- Z drylowanych wiśni odlać trochę soku, w którym rozmieszamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wymieszaną mąkę z sokiem dolać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając jeszcze raz zagotować, powstanie masa podobna w konsystencji do gęstego kisielu w razie potrzeby, jeśli kisiel byłby zbyty płynny, można zagęścić dodatkową porcją mąki. Zdjąć z ognia.
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Większą część ciasta rozwałkować na placek, którym wypełniamy spód formy o średnicy 24 cm, wcześniej dno wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto na całej powierzchni nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 12 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Na podpieczony spód nałożyć masę wiśniową, wiśnie przykryć plackiem, delikatnie skleić brzegi ciasta z wierzchnim plackiem, odciąć nadmiar ciasta. W czterech miejscach można zrobić niewielkie nacięcia. Rozbełtanym jajkiem pomalować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi-opcjonalnie. Wstawić do piekarnika, piec przez około 25-30 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno nabrać rumianego koloru.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przed podaniem przestudzić.
🍒 Zapas na zimę
Wiśni w tym roku nie brakuje, zróbcie zapasy na zimę, żeby cieszyć się tym wspaniałym smakiem również w chłodne zimowe dni. Jeśli macie miejsce w zamrażalniku to wydrylujcie kilka porcji i zapakujcie w woreczki i zamroźcie. Można też przygotować frużelinę wiśniową w słoikach co jest super sprawą, bo w razie potrzeby upieczenia placka wiśniowego wystarczy przygotować kruche ciasto i ze słoika nałożyć gotowe nadzienie, przepis na frużelinę znajdziecie w przepisie na gofry. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Placek wiśniowy
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 90 g masła
- 170 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do piecznia
- 1 szczypta soli
- 1 małe jajko
Składniki na nadzienie
- 800 g wiśni (drylowanych)
- 150 g cukru (można zamienić na ksylitol w mniejszej ilośći)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 1 małe jajko
- 1 garść płatków migdałowych (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie wiśni
- Z drylowanych wiśni odlać trochę soku, w którym rozmieszamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wymieszaną mąkę z sokiem dolać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając jeszcze raz zagotować, powstanie masa podobna w konsystencji do gęstego kisielu w razie potrzeby, jeśli kisiel byłby zbyty płynny, można zagęścić dodatkową porcją mąki. Zdjąć z ognia.
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Większą część ciasta rozwałkować na placek, którym wypełniamy spód formy o średnicy 24 cm, wcześniej dno wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto na całej powierzchni nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 12 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Na podpieczony spód nałożyć masę wiśniową, wiśnie przykryć plackiem, delikatnie skleić brzegi ciasta z wierzchnim plackiem, odciąć nadmiar ciasta. W czterech miejscach można zrobić niewielkie nacięcia. Rozbełtanym jajkiem pomalować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi-opcjonalnie. Wstawić do piekarnika, piec przez około 25-30 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno nabrać rumianego koloru.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przed podaniem przestudzić.
- Smacznego!
Patrycja napisał
Dlaczego klylitol w mmiejszej ilości skoro jest 40% mniej słodki niż cukier
Anna napisał
Ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż cukier, a jeśli chodzi o słodkość to jest podobny do cukru, ale mniejszą ilość ksylitolu proponuję tylko i wyłącznie dla bezpieczeństwa. Jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do regularnego spożywania ksylitolu, to przy stosunkowo dużej ilości użytej w cieście mogą wystąpić gazy, lekkie bóle brzucha lub inne tego typu dolegliwości. Ksylitol jest bardzo zdrowy i warto zamienić cukier na właśnie ksylitol, ale trzeba wprowadzać go stopniowo, aby nasz organizm przyzwyczaił się do niego, co na szczęście nie trwa długo. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego😁