Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Precelki

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 20 sty, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Precelki to niesamowite pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski, wypiekał chleb i po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych rąk do modlitwy, a w tamtych czasach modląc się krzyżowano ręce na piersi w ten sposób powstał kształt precla.

precelki
Precelki

Przepis ten jest odrobinę inny od poprzedniego, muszę przyznać, że to ciasto jest łatwiejsze do formowania. Smak precli to niebo w gębie są delikatne z miękkim miąższem i pyszną przypieczoną skórką ... pyszność, polecam!

📖 Przepis

rumiane precelki z grubą solą
Print Pin
5 z 1 głosu

Precelki

Pyszne precelki idealne na śniadania!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 360 ml letniej wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
  • 113 g miękkiego masła
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 530 g do 590 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • 3 litry wody
  • 80 g sody oczyszczonej
  • 1 średnie jajko
  • gruba sól morska
  • sezam (kminek lub inne ulubione ziarna)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wlać ciepłą wodę, dodać cukier, drożdże, miękkie masło ( można wcześniej rozpuścić je w rondelku ) i 530 g mąki, wyrabiać ciasto odpowiednią końcówką, czyli hakiem przez około 4 minuty, w trakcie wyrabiania ciasta w razie potrzeby stopniowo podsypywać resztę mąki.
  • Po wyrobieniu ciasta, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Wodę zagotować w szerokim garnku. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
  • Ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej utoczyć wałek, proponuje blat posmarować olejem, będzie łatwiej toczyć wałeczki. Końce wałeczka skręcić razem, następnie zawinąć je do środka precla, przylepić do dolnej jego części.
  • Kiedy woda w garnku wrze, dodać sodę, następnie delikatnie wkładać precle ( po jednym lub dwa, to zależy do szerokości garnka ) precle gotujemy około 30 sekund, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jajko roztrzepać, przy pomocy pędzla pomalować precle jajkiem, posypać sola, ziarenkami... Nie czekając na wyrośnięcie, wstawiamy precle do piekarnika, pieczemy przez 15 minut.
  • Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy, podajemy ciepłe lub zimne z musztardą lub z innymi ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!
  • Każdy precel odłożyć na papier do pieczenia
precelki
Precelki

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.