Precelki to niesamowite pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski, wypiekał chleb i po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych rąk do modlitwy, a w tamtych czasach modląc się krzyżowano ręce na piersi w ten sposób powstał kształt precla.
Przepis ten jest odrobinę inny od poprzedniego, muszę przyznać, że to ciasto jest łatwiejsze do formowania. Smak precli to niebo w gębie są delikatne z miękkim miąższem i pyszną przypieczoną skórką ... pyszność, polecam!
📖 Przepis
Precelki
🥘 Składniki
- 360 ml letniej wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
- 113 g miękkiego masła
- 1 ½ łyżeczki soli
- 530 g do 590 g mąki pszennej
Dodatkowo
- 3 litry wody
- 80 g sody oczyszczonej
- 1 średnie jajko
- gruba sól morska
- sezam (kminek lub inne ulubione ziarna)
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wlać ciepłą wodę, dodać cukier, drożdże, miękkie masło ( można wcześniej rozpuścić je w rondelku ) i 530 g mąki, wyrabiać ciasto odpowiednią końcówką, czyli hakiem przez około 4 minuty, w trakcie wyrabiania ciasta w razie potrzeby stopniowo podsypywać resztę mąki.
- Po wyrobieniu ciasta, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Wodę zagotować w szerokim garnku. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
- Ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej utoczyć wałek, proponuje blat posmarować olejem, będzie łatwiej toczyć wałeczki. Końce wałeczka skręcić razem, następnie zawinąć je do środka precla, przylepić do dolnej jego części.
- Kiedy woda w garnku wrze, dodać sodę, następnie delikatnie wkładać precle ( po jednym lub dwa, to zależy do szerokości garnka ) precle gotujemy około 30 sekund, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko roztrzepać, przy pomocy pędzla pomalować precle jajkiem, posypać sola, ziarenkami... Nie czekając na wyrośnięcie, wstawiamy precle do piekarnika, pieczemy przez 15 minut.
- Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy, podajemy ciepłe lub zimne z musztardą lub z innymi ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
- Każdy precel odłożyć na papier do pieczenia
Comments
No Comments