• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Precelki

Precelki

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 20 sty, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Precelki to niesamowite pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski, wypiekał chleb i po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych rąk do modlitwy, a w tamtych czasach modląc się krzyżowano ręce na piersi w ten sposób powstał kształt precla.

precelki
Precelki

Przepis ten jest odrobinę inny od poprzedniego, muszę przyznać, że to ciasto jest łatwiejsze do formowania. Smak precli to niebo w gębie są delikatne z miękkim miąższem i pyszną przypieczoną skórką ... pyszność, polecam!

rumiane precelki z grubą solą
Print Pin
5 z 1 głosu

Precelki

Pyszne precelki idealne na śniadania!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 360 ml letniej wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
  • 113 g miękkiego masła
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 530 g do 590 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • 3 litry wody
  • 80 g sody oczyszczonej
  • 1 średnie jajko
  • gruba sól morska
  • sezam (kminek lub inne ulubione ziarna)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wlać ciepłą wodę, dodać cukier, drożdże, miękkie masło ( można wcześniej rozpuścić je w rondelku ) i 530 g mąki, wyrabiać ciasto odpowiednią końcówką, czyli hakiem przez około 4 minuty, w trakcie wyrabiania ciasta w razie potrzeby stopniowo podsypywać resztę mąki.
  • Po wyrobieniu ciasta, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Wodę zagotować w szerokim garnku. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
  • Ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej utoczyć wałek, proponuje blat posmarować olejem, będzie łatwiej toczyć wałeczki. Końce wałeczka skręcić razem, następnie zawinąć je do środka precla, przylepić do dolnej jego części.
  • Kiedy woda w garnku wrze, dodać sodę, następnie delikatnie wkładać precle ( po jednym lub dwa, to zależy do szerokości garnka ) precle gotujemy około 30 sekund, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jajko roztrzepać, przy pomocy pędzla pomalować precle jajkiem, posypać sola, ziarenkami... Nie czekając na wyrośnięcie, wstawiamy precle do piekarnika, pieczemy przez 15 minut.
  • Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy, podajemy ciepłe lub zimne z musztardą lub z innymi ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!
  • Każdy precel odłożyć na papier do pieczenia
precelki
Precelki
« Kopytka z sosem grzybowym
Kluski śląskie »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}