Przepisy na pączki i oponki
Przepisy na pączki i oponki.
Pączki przygotowujemy zawsze z ciasta drożdżowego, są to małe lekko spłaszczone kulki wielkości jabłka. Pączki pieczemy w głębokim oleju z dwóch stron, dobrze upieczone pączki mają charakterystyczna jasną obwódkę.
Pączki nadziewamy konfiturą lub gęstymi dżemami, często też kremami takimi jak budyń, czekolada, czy krem cytrynowy. Po usmażeniu pączek musi być polukrowany lub posypany cukrem pudrem, rzadziej oblany czekoladą.
Oponki to druga najczęściej przygotowywana propozycja na karnawał, tłusty czwartek i ostatki. Najlepsze oponki, to oponki serowe, są bardzo, bardzo smaczne, a dodatek twarogu sprawia, że są wilgotne i długo zachowują świeżość. Ciasto jest łatwe do przygotowania nawet dla niewprawionego domowego cukiernika. Pączki wymagają trochę większego nakładu pracy niż oponki, ale od czasu do czasu warto przygotować i jedne i drugie.