Ravioli z dynią na słodko powstały dla mojej córki, która lubi dynię, ale nie przepada za połączeniem dyni ze słonymi smakami. Ravioli wyszły bardzo dobre i posmakowały wszystkim domownikom mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu. Forma w jakiej je zrobicie jest dowolna, może to być klasyczny kształt pierogów, tortellini... Proponuję podać z klarowanym masłem i przypieczoną tartą bułką lub ze słodką śmietaną i cynamonem. Smacznego!
📖 Przepis
Ravioli z dynią na słodko
Niecodzienne ravioli z nadzieniem dyniowym z dodatkiem twarożku.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki bardzo ciepłej wody + 2 łyżki
Składniki na farsz
- 2 szklanki puree z dyni
- 1 średnie jajko
- 250 g serka ricotta
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamony
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo do wyboru
- śmietana
- cynamon
- bułka tarta
- masło
🔪 Instrukcje
- Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na około ½ godziny aby odpoczęło.
- Pure z dyni umieścić w misce. Dodać ser, przyprawy, mąkę, jajko, wszystko dokładni wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na duży placek, pociąć go na pasy. Na przygotowane paski ciasta, nałożyć farsz i przykryć drugim takim samym plackiem.
- Docisnąć ciasto wokół farszu, a następnie wyciąć kształt odpowiednią formą, może być szklanka lub wycinacz do pierogów.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 3 łyżek oleju i 1 łyżeczki soli. Na wrzącą wodę wkładać przygotowane pierożki.
- Gotować około 2 - 3 minut, pamiętajcie, aby woda gotowała się bardzo delikatnie. Po ugotowaniu wyjąć z garnka łyżką cedzakową.
- Podawać z roztopionym masłem i przypieczoną tartą bułką lub słodką śmietaną i cynamonem.
- Smacznego!
Comments
No Comments