Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bez kategorii » Dania bezglutenowe

Rozetki - bezglutenowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 12 lut, 2015 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciastka rozetki były bardzo popularne w latach 80-tych, później odeszły do lamusa. Stara rozetka do pieczenia ciastek zagrzebana był gdzieś pod stosem "przydasiów" została odnaleziona przez moją Mamę. Dziś przy okazji tłustego czwartku postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania rozetek bezglutenowych. Pączki, oponki serowe, faworki to główne smakołyki dzisiejszego dnia, które przygotowujemy głównie z mąki pszennej, a co z tymi łasuchami, którzy glutenu nie mogą jeść? Czym Wy w taki dzień się zajadacie? Może rozetki przypadną Wam do gustu, bo są bardzo, bardzo chrupiące, słodkie no i bez glutenu.

Jeśli nie macie wspomnianej rozetki do smażenia ciastek, to nic nie szkodzi. Można poradzić sobie bez niej wystarczy, że przygotowane ciasto przelejecie do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego. W woreczku wytnijcie małą dziurkę i wyciskajcie fantazyjne kształty na gorący olej. Ciastka wyciskane z woreczka będą troszkę bardziej "puszyste" z wyczuwalnym miękkim ciastem w środku, natomiast smażone przy pomocy rozetki są bardzo chrupiące i cieniutkie. Proste i szybkie rozwiązanie i wspaniały efekt 🙂 Smacznego!

📖 Przepis

rozetki - bezglutenowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Rozetki - bezglutenowe

Bezglutenowe chrupiące rozetki z cienkiego ciasta ryżowego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka mleka
  • 2 średnie jajka
  • 1 ¾ szklanki maki ryżowej
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Dodoatkowo

  • cukier puder
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  • Ostrym nożem wyskrobać ziarenka z laski wanilii dodać do ciasta, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na czas rozgrzania oleju.
  • W głębokim garnku rozgrzać olej - temperatura oleju to około 180 - 190 st C.
  • Rozetkę do ciastek włożyć na chwilę do gorącego oleju, powinna się rozgrzać, następnie szybko zanurzyć ją w cieście jednocześnie uważając, aby rozetka nie pokryła się cała ciastem, ciasto powinno sięgać do górnej części rozetki. Jeśli ciasto pokryje całą rozetkę będzie problem ze zdjęciem ciastka z foremki. Foremkę z ciastem włożyć do oleju, smażyć około kilkudziesięciu sekund, aż ciasto odlepi się do foremki, dosmażyć ciastka do uzyskania złotego koloru.
  • Usmażone ciastka wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
rozetki - bezglutenowe
rozetki - bezglutenowe
rozetki - bezglutenowe

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agusia napisał

    23 października, 2023 at 10:23 am

    Aaaa, mam w domu dwa takie urządzenia. To były bardzo fajne, proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Nasze foremki, pamiętam, w latach 80 lub na początku 90 kupiliśmy w Gdańsku. Trzeba odkurzyć, umyć i używać.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 października, 2023 at 4:07 pm

      Tak, koniecznie odkurz! To relikt z przeszłości, który warto wykorzystać do pysznych ciasteczek.

      Odpowiedz
  2. na gazie napisał

    12 lutego, 2015 at 11:17 pm

    jakie slicznotki <3

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lutego, 2015 at 11:35 pm

      🙂

      Odpowiedz
  3. veggie napisał

    12 lutego, 2015 at 9:30 pm

    Oj, niedawno wspominałam to małe urządzono, niestety nie do dostania w dzisiejszych czasach. Twoje ciasteczka wyszły śliczne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lutego, 2015 at 10:47 pm

      Dziękuję 🙂 Jeśli miałabyś ochotę nabyć taką rozetkę, to sprawdź na najpopularniejszym portalu handlowym, tam jeszcze niedawno były 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.