Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sałatki i surówki

Sałatka ze szpinakiem

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 14 sty, 2016 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Szpinak najczęściej wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju farszu na przykład do pierogów, tart i zapiekanek. Często serwujemy go na ciepło zasmażany z czosnkiem, cebulką i śmietaną jako dodatek do dań głównych. Dziś wykorzystam surowy szpinak, szpinak Baby, który charakteryzuje się małymi soczystymi listeczkami o bardzo delikatnym smaku. Do sałatki dodałam marynowaną cebulę z daktylami. Marynatę robi się bardzo prosto. Do marynaty można użyć białego octu winnego lub bardziej wyszukanego w smaku, octu balsamicznego z Modeny,  ten jest dużo lepszy! Cebulę oraz daktyle trzeba przygotować wcześniej, żeby przeszły słodko-kwaśnymi smakami. Jak wspomniałem wcześniej, należy usmażyć chrupiące i pikantne migdały oraz przygotować mocno przypieczony chlebek pita lub tortilla. Sałatka jest fenomenalnym połączeniem smaku słodkiego, ostrego i kwaśnego. Jestem przekonana, że zakochacie się w tej sałatce ze szpinakiem, bo naprawdę jest tego warta!

Sałatkę ze szpinakiem podać można jako przystawkę do obiadu lub lekki lunch, świetnie pasuje do ryby, mięs i grillowanych warzyw. Zapraszam serdecznie, częstujcie się i rozkoszujcie jej smakiem.

📖 Przepis

salatka ze szpinaku
Print Pin
5 z 5 głosów

Sałatka ze szpinakiem

Wspaniała zdrowa, a jednocześnie pożywna sałatka ze szpinaku.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 5 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g młodego szpinaku (typu Baby)
  • ½ średniej czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie piórka)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub czerwonego balsamicznego)
  • 50 g suszonych daktyli (pokrojonych na ćwiartki lub w krążki)
  • 35 g migdałów (grubo posiekać)
  • sól (do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy (+ dodatkowo odrobina do polania sałatki)
  • 1 łyżeczka sumaku (opcjonalnie)
  • płatki chilli (do smaku)
  • sok z cytryny
  • 1 chlebek pita (lub 1 i ½ tortili)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do małej miseczki włożyć cebulę i daktyle,  posolić, polać octem, odstawić na około 30 minut w międzyczasie zamieszać kilka razy.
  • Pitę lub tortillę porozrywać na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy na której trzeba usmażyć pitę/tortillę z dwóch stron na złoty kolor,  gotowe kawałki zdjąć z patelni na talerz, posypać sumakiem jeśli lubicie oraz odrobiną soli, Na tej samej patelni usmażyć migdały ma złoty kolor, następnie odstawić na bok aby przestygły.
  • Szpinak umyć i osuszyć przełożyć do dużej miski dodać wystudzone migdały z pitą oraz cebulę z daktylami, skropić oliwą i sokiem z cytryny, dodać jeszcze odrobinę soli i płatki chilli, wymieszać.
  • Smacznego!
salatka ze szpinakiem

Inspiracja z książki "Jerozolima"

Więcej Przepisy na sałatki i surówki

  • salatka z bobem
    Sałatka z bobem
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • salatka z ciecierzyca
    Sałatka z ciecierzycą
  • salatka jarzynowa
    Sałatka jarzynowa

Komentarze

    5 from 5 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    14 stycznia, 2016 at 7:07 pm

    5 gwiazdek
    Dzięki za kolejną inspirację.

    Paczka szpinaku leżała w lodówce od dwóch dni. Bejbi spinacz, a jakże.
    Super kombinacja octu modeńskiego i daktyli(też były).

    Na maila posłałem fotkę kolacji, na Twojej sałacie-bez migdałów, za to z prażoną dynią- podałem smażone tuszki śledziowe.
    Takie zwykłe, oprószone mąką i solą.

    Pity też nie dawałem, bo śledzie chrupkie

    Małżonka rozpływała się w zachwytach, obiecała mi w zamian niespodziankę...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 stycznia, 2016 at 7:28 pm

      Krzychu, cudownie Cię czytać 🙂 Martwiłam się...,bo na blogu u Was cicho, ale chyba wpadliście w wir pracy 😉
      Jeśli chodzi o inspirację, to zawsze możesz na mnie liczyć 🙂 Twoje danie wygląda bardzo smacznie, a pomysł ze śledzikiem, rewelacyjny!
      Życzę miłej niespodzianki 🙂 należy Ci się za takie pyszności:) Uściski dla Was:)

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        14 stycznia, 2016 at 7:37 pm

        5 gwiazdek
        Jakbyś zgadła, moja droga- zajęć nam nie brakuje, stąd też blogowe wakacje.

        W końcu napisałaś, że sałata jest z kategorii dodatki, więc po zerknięciu do lodówki śledź sam się nasunął.
        Zagryzienie kęsa chrupiącej ryby kilkoma listkami Twojej sałatki stanowi świetne połączenie.

        Nie wiem, czy Twoje córki czytają bloga(świetne zdjęcie ze spaceru na Insta, BTW) więc nie powiem, co to za niespodzianka 😉

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          14 stycznia, 2016 at 7:59 pm

          No tak! Robota, robota, robota...
          Dziewczyny coś tam podglądają 😉 Dzięki 🙂

          Odpowiedz
          • Krzych napisał

            14 stycznia, 2016 at 8:18 pm

            Korespondencja niekulinarna pod wpisem o sałatce..
            Kontynuując: spędziliśmy weekend w Pradze, jakie tam mają jedzonko!
            I to dla turystów czasami, i to swoje, trochę dalej od centrum.
            Fakt, niektóre ciężkie i mięsne, ale dodatki mnie ujęły. Właśnie robię ich kapuchę z kminkiem
            I znów o żarciu..

            Widać nie umiem inaczej 😀

          • Anna napisał

            14 stycznia, 2016 at 9:04 pm

            Kapucha z kminkiem jest super, a w tym roku mam właśnie taką z kminkiem własnej roboty 🙂 tz. już się kończy trzeba będzie znów ukisić!
            W Pradze nie byłam z 15 lat, ale w święta odwiedziłam Kłodzko gdzie maja jakby kawałek mostu Karola 😉
            Smacznej kapusty życzę!

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.