Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Serniczki z figami

Aktualizacja: 10 lip, 2020 · Opublikowany: 18 wrz, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Kolejna propozycja na smaczne mini serniczki. Przygotowane na spodzie z dodatkiem ciemnej czekolady, a w śmietankowej masie ukryta jest niespodzianka, a właściwie dwie niespodzianki. Pierwsza, to fantastyczny bardzo wyrazisty w smaku dżem z pomarańczy. Druga, to świeże figi zapiekane w masie serowej. Serniczki są niesamowicie smaczne i tak łatwe, że nawet dziecko zrobi je samodzielnie.

serniczki z figami
Serniczki z figami

Przygotowując serniki lub serniczki pamiętajcie o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej temperatury składników na masę serową. Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej! Kolejną ważną sprawą jest mieszanie masy, należy zrobić to szybko ale dokładnie, masy serowej nie należy ubijać zbyt długo. Napowietrzona masa podczas pieczenia bardzo uroście, a następnie po wyjęciu z piekarnika opadnie.

Podając serniczki proponuje podać z plasterkiem świeżej figi, a dla dekoracji i podkreślenia smaku dodać łyżeczkę dżemu. Smacznego!

📖 Przepis

serniczki z figami
Print Pin
5 z 2 głosów

Serniczki z figami

Mini serniczki z figami najprostsze na świecie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • 120 g drobnego cukru
  • 60 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 sztuk świeżych fig
  • dżem z pomarańczy (mały słoiczek)

Składniki na spód

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 20 g wiórków kokosowych
  • płatków migdałowych śniadaniowych lub musli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Do miski wsypać musli (płatki), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać
  • Do miski wsypać musli ( płatki ), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać.
  • Przygotować foremki do muffinek, wyłożyć papilotami, na dno każdej foremki nałożyć łyżkę mieszanki, delikatnie ją ugnieść.
  • Do dużej miski włożyć sery, śmietanę, cukier, mąkę i jajka, krótko zmiksować, wystarczy do połączenia składników.
  • Do każdej formy nałożyć około 2 łyżki masy serowej, na środek włożyć łyżeczkę dżemu pomarańczowego, dopełnić foremkę masą serową.
  • Figi umyć, obrać ze skórki, przekroić na ósemki, na środek każdej babeczki delikatnie wcisnąć po jednej części.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
  • Serniczki pieczemy około 30 minut.
  • Po upieczeniu, delikatnie studzimy, tuż przed podaniem można dodatkowo udekorować plasterkiem świeżej figi i kroplą dżemu pomarańczowego.
  • Smacznego!
serniczki z figami
Serniczki z figami
serniczki z figami
Serniczki z figami

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    18 września, 2013 at 1:44 pm

    Aniu, zdjęcia świetne,powalają..... tak ja i zapewne serniczki!!! 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 1:48 pm

      Justynko, wczoraj zrobiłam 18 serniczków, dzisiaj nie ma nic do kawy:( no, to znów piekę, tym razem brownie:)))

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    18 września, 2013 at 12:32 pm

    rewelacyjne, uwielbiam serniki i serniczki. a z figami to już po królewsku!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 12:36 pm

      O tak! Dobrze to ujęłaś, ach te figi:)

      Odpowiedz
  3. Andźka napisał

    18 września, 2013 at 11:20 am

    Niebo w gębie! I jeszcze na dodatek piękne zdjęcia, które cieszą oko. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 12:12 pm

      Dziękuje i polecam, pyszności:)

      Odpowiedz
  4. ankawell napisał

    18 września, 2013 at 10:19 am

    te figi - jak wisienki na torcie ... wspaniałe serniczki ...
    pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 10:25 am

      :)mini serniczki, to u nas hit! cała moja rodzina uwielbia serniki, a ta forma jest bardzo wygodna, można zabrać jeden czy dwa do szkoły lub pracy:) polecam z figami, bomba!!!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.