Kolejna propozycja na smaczne mini serniczki. Przygotowane na spodzie z dodatkiem ciemnej czekolady, a w śmietankowej masie ukryta jest niespodzianka, a właściwie dwie niespodzianki. Pierwsza, to fantastyczny bardzo wyrazisty w smaku dżem z pomarańczy. Druga, to świeże figi zapiekane w masie serowej. Serniczki są niesamowicie smaczne i tak łatwe, że nawet dziecko zrobi je samodzielnie.
Przygotowując serniki lub serniczki pamiętajcie o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej temperatury składników na masę serową. Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej! Kolejną ważną sprawą jest mieszanie masy, należy zrobić to szybko ale dokładnie, masy serowej nie należy ubijać zbyt długo. Napowietrzona masa podczas pieczenia bardzo uroście, a następnie po wyjęciu z piekarnika opadnie.
Podając serniczki proponuje podać z plasterkiem świeżej figi, a dla dekoracji i podkreślenia smaku dodać łyżeczkę dżemu. Smacznego!
📖 Przepis
Serniczki z figami
🥘 Składniki
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 1 średnie jajko
- 120 g drobnego cukru
- 60 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 sztuk świeżych fig
- dżem z pomarańczy (mały słoiczek)
Składniki na spód
- 100 g ciemnej czekolady
- 50 g masła
- 20 g wiórków kokosowych
- płatków migdałowych śniadaniowych lub musli
🔪 Instrukcje
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Do miski wsypać musli (płatki), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać
- Do miski wsypać musli ( płatki ), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać.
- Przygotować foremki do muffinek, wyłożyć papilotami, na dno każdej foremki nałożyć łyżkę mieszanki, delikatnie ją ugnieść.
- Do dużej miski włożyć sery, śmietanę, cukier, mąkę i jajka, krótko zmiksować, wystarczy do połączenia składników.
- Do każdej formy nałożyć około 2 łyżki masy serowej, na środek włożyć łyżeczkę dżemu pomarańczowego, dopełnić foremkę masą serową.
- Figi umyć, obrać ze skórki, przekroić na ósemki, na środek każdej babeczki delikatnie wcisnąć po jednej części.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
- Serniczki pieczemy około 30 minut.
- Po upieczeniu, delikatnie studzimy, tuż przed podaniem można dodatkowo udekorować plasterkiem świeżej figi i kroplą dżemu pomarańczowego.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Aniu, zdjęcia świetne,powalają..... tak ja i zapewne serniczki!!! 😉
Anna napisał
Justynko, wczoraj zrobiłam 18 serniczków, dzisiaj nie ma nic do kawy:( no, to znów piekę, tym razem brownie:)))
karmel-itka napisał
rewelacyjne, uwielbiam serniki i serniczki. a z figami to już po królewsku!
Anna napisał
O tak! Dobrze to ujęłaś, ach te figi:)
Andźka napisał
Niebo w gębie! I jeszcze na dodatek piękne zdjęcia, które cieszą oko. 🙂
Anna napisał
Dziękuje i polecam, pyszności:)
ankawell napisał
te figi - jak wisienki na torcie ... wspaniałe serniczki ...
pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna napisał
:)mini serniczki, to u nas hit! cała moja rodzina uwielbia serniki, a ta forma jest bardzo wygodna, można zabrać jeden czy dwa do szkoły lub pracy:) polecam z figami, bomba!!!