Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik z czarną porzeczką

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 21 sty, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Znów sernik tym razem sernik z czarną porzeczką. Sernik to jeden z najbardziej ulubionych deserów przez moją rodzinę i w związku z tym często gości na naszym stole. Żeby nie było monotonnie, ciągle coś wymyślam i testuję różne smaki. Chciałam trochę urozmaicić smak masy serowej i dodałam do niej dżem z czarnej porzeczki. Jest on delikatnie kwaskowy z niesamowicie esencjonalnym i niepowtarzalnym smakiem, który posiada tylko czarna porzeczka. Najlepszy oczywiście jest ten domowej roboty, ale i dobrej jakości ze sklepu będzie świetny. Przygotowując sernik, pamiętajcie o pokojowej temperaturze składników to bardzo ważne!  Ważne jest i to, żeby masy serowej nie ubijać zbyt długo, aby nie napowietrzyć jej zbytnio. Napowietrzona masa serowa bardzo urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie tak jak na zdjęciach. Masę pomagała przygotowywać mi córka, która niestety ubijała ją zbyt długo, to oczywiście nie zmienia smaku sernika. Wypróbujcie!

sernik z czarna porzeczka

📖 Przepis

sernik z czarna porzeczka
Print Pin
5 z 2 głosów

Sernik z czarną porzeczką

Fantastyczny prosty sernik z czarną porzeczką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g śmietankowego ( trzykrotnie mielonego twarogu)
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. W misce miksera umieścić żółtka, dodać cukier i ubić do połączenia składników.
  • Następnie dodać twaróg, serek mascarpone i mąkę. Wszystko dokładnie, ale krótko zmiksować na jednolitą masę.
  • Do masy serowej dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łopatką. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Dżem dokładnie rozmieszać, a następnie nakładać po łyżeczce dżemu na wierzch sernika.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st C.
  • Piec około 50 minut, pamiętajcie o przykryciu sernika folią aluminiową, kiedy zacznie nabierać rumianego koloru (ja przegapiłam ten moment 😉
  • Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki, tak studzić około 10 minut, następnie wyjąć i studzić na kratce (ale nie wyjmujcie jeszcze sernika z formy)
  • Sernik można podawać z dodatkową porcją dżemu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Na niższą "półkę" proponuję postawić w żaroodpornym naczyniu gotującą się wodę, a nad nią wstawić sernik. Dzięki pieczeniu z "parą" sernik będzie piekł się ładniej i równiej, unikniemy również pęknięć na powierzchni.
  • sernik z czarna porzeczka
  • sernik z czarna porzeczka
Sernik z czarną porzeczką

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gin napisał

    25 stycznia, 2013 at 3:58 pm

    Prześliczny 🙂
    Muszę nauczyć się robić takie wzorki, bo są bardzo efektowne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 stycznia, 2013 at 8:22 pm

      Dziękuję:) to bardzo prosty wzór, wypróbowałam go przy dekoracji pierniczków i sprawdził się również przy serniku. Na masę serową nakładasz łyżkę dżemu, tak by utworzyła okrągłą plamkę, a następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć od góry do dołu plamy dżemu. Inaczej, patyczek zanurzasz w miejscu gdzie jest masa serowa ( tu powstanie góra serca ) i przeciągasz dalej do końca kropki dżemowej, tworząc koniec serca:) Mam nadzieję, że udało mi się to dość jasno opisać:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
      • Becia napisał

        29 marca, 2013 at 9:48 pm

        Właśnie mam w zamiarze przygotować takie cacko:), w którym momencie dodać mąkę?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          29 marca, 2013 at 9:58 pm

          Mąkę dodaj w momencie łączenia serów z masą utartą z żółtek:) dopisałam do przepisu:) pozdrawiam Ania

          Odpowiedz
  2. Anita napisał

    21 stycznia, 2013 at 12:39 pm

    Sernik wygląda przepysznie:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.