Jeszcze zdążyłam przed świętami z nowym przepisem na sernik. No bo jak mogłoby nie być sernika na święta! Pewnie jest część osób, która lubi przełamać tradycyjne rodzinne menu czymś nowym 😉 Na przykład sernikiem z egzotyczną nutką kokosa. Mam nadzieję, że spodoba się Wam sernik w tym wydaniu. Ciemne czekoladowe ciasto w połączeniu z lekką masą serową z nutą kokosową, to naprawdę jest pyszne!
Żeby sernik wyszedł taki, jak należy, pamiętajcie o ważnej zasadzie! Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, to połowa sukcesu! Druga połowa sukcesu to dobrej jakości twaróg. Dla ułatwienia sobie pracy można kupić już gotowy mielony twaróg, ale sprawdźcie przed jego zakupem skład. Nie może być w nim żadnych dodatków typu mąka, guma, substancje zagęszczające itp.
Sernik czekoladowo-kokosowy robi się szybko, więc spokojnie jeszcze zdążycie upiec go na Wielkanoc. Wesołych Świąt Kochani!
📖 Przepis
Sernik czekoladowo-kokosowy
🥘 Składniki
Masa twarogowa
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 50 g masła (miękkie)
- 110 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g mleczka kokosowego (tylko gęsta część lub śmietanka koksowa)
Składniki na kruche ciasto
- 130 g mąki pszennej
- 55 g masła (zimnego pokrojonego w kosteczkę)
- 20 g smalcu
- 40 g cukru pudru
- 10 g gorzkiego kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- ½ szklanki płatków kokosowych (lub wiórki kokosowe)
- cukier puder (do dekoracji)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie kruchego ciasta
- Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera, zagnieść ciasto, uformować z ciasta wałek podzielić go na dwie części, każda zawinąć w folię spożywczą. Ciasto odłożyć do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny, aby porządnie stwardniało.
Przygotowanie masy serowej
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, ucierać przez kilka minut na puszystą masę. Następnie dodać w czterech porcjach twaróg jednocześnie miksując. Teraz można dodać jajka, mleczko kokosowe, wiórki i mąki, po każdym dodanym składniku należy zmiksować masę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozłożyć ciasto na spodzie blaszki lekko docisnąć. Wylać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta, posypać wiórkami lub płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, zostawić w nim sernik do przestudzenia. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Sernik można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Jula napisał
Witam, nie wiem czy to specjalnie ale w zestawieniu składników smalec jest przez kruchym cieście a w przepisie jest przy robieniu masy serowej? Rozumiem że druga opcja jest wlasciwa?
Anna napisał
Nie, oczywiście smalec dodajemy do kruchego ciasta, dziękuję za zwrócenie uwagi, gdzieś się wkradła ten smalec niepotrzebnie do masy 🙂 Pozdrawiam!
Julia napisał
Dziękuję za odpowiedź, w weekend zrobiłam sernik - wszystkim smakował. Coś innego niż standardowy sernik
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
iza napisał
rewelacyjny serniczek!!! radosnych i smacznych świąt wielkanocnych
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Dla Ciebie również życzymy Wspaniałych Świąt 🙂