Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik dyniowy z imbirem

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 30 paź, 2013 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Dynia i jeszcze raz dynia, jest jesień, to jest i dynia. W tym roku urosła nieziemsko wielka, jedna z większych  z naszego ogrodu ważyła ponad 70 kg! Naturalnie wyhodowana bez sztucznych nawozów i jak co roku posadzona na pryzmie z ziemią kompostową, to dla dyni najlepsza miejscówka! Dziś przygotowałam sernik z dodatkiem purée z dyni, imbiru i cynamonu z odrobiną likieru Amaretto. Masa serowa spoczywa na spodzie z ciastek czekoladowych i mielonych migdałów. Jeśli  lubicie dynię i aromaty korzenne to z pewnością posmakuje Wam ta propozycja. Sernik dyniowy z imbirem jest bardzo łatwy, wiec uda się na pewno! Ważne, aby podczas pieczenia nie wysuszyć sernik podczas pieczenia. Aby nadać wyjątkowego charakteru, wierzch sernika wykończyłam go, tak jak creme brulee. Całą powierzchnię sernika pokryłam cukrem i przypiekłam, tworząc chrupiącą skórkę. Sernik można podać z kandyzowanym imbirem i ciemną czekoladą, albo oprószony cukrem cynamonowym. wykończenie pozostawiam Wam pobawcie się dekoracją.

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik dyniowy z imbirem

Dynia w połączeniu z cynamonem, imbirem i ciemną czekoladą.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 90 g ciemnych ciastek czekoladowych ja użyłam Oreo
  • 80 g migdałów
  • 50 g masła
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Składniki na masę serową

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g twarogu - mielonego
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 łyżki tartego świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 średnie jajka
  • 230 g puree z dyni
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 4 łyżki cukru do posypania wierzchu sernika i zapieczenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Ciastka i migdały zmiksować w malakserze na " gruby piasek ". Masło rozpuścić w rondelku dodać do ciastek, migdałów i cukru, wymieszać na końcu dolać likier.
  • Na dno tortownicy wysypać mieszankę, mocno ugnieść, tortownicę można wstawić na czas przygotowania masy do lodówki. Sery umieścić w misce dodać cukier, zmiksować następnie dodawać po jednym jajku, puree z dyni, cynamon, imbir i Amaretto, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut, bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Przed podaniem, porcje sernika posypać cukrem, a następnie przypalić palnikiem cukierniczym, jeśli takiego nie macie, można zrobić, to rozgrzewając piekarnik z opcją grilla, wstawić porcję ciasta tuż pod górną grzałkę, krótko zapiec.
  • Smacznego!
Sernik dyniowy z imbirem
Sernik dyniowy z imbirem

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dorota napisał

    21 listopada, 2013 at 10:26 am

    Przepis rewelacyjny. Zrobiłam tą wersję z przypalaniem w piekarniku (nie mam palnika), było trochę strachu, ale wyszło po prostu super. Ten dodatek dyni ma jeszcze jedną zaletę. Nie można robić tego ciasta "na okrągło" przez cały rok, więc będzie to taki jesienny rarytas w naszym domu.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 listopada, 2013 at 6:57 pm

      Super, bardzo się cieszę, że smakuje, ach! ta skórka, pyszna!!! Masz rację, sezonowy rarytas:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    31 października, 2013 at 11:57 am

    Serniczki górą :)...chodź ja dziś będę robić Aniu,szarlotkę z Twojego przepisu na kruchym cieście z budyniem...jest mniamuśnaaaaa !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 października, 2013 at 12:01 pm

      Sernik zawsze dobry i szarlotka rownież pycha, u mnie są dwa fronty: jeden szarlotkowy, a drugi oczywiście sernikowy;) Smacznego:)

      Odpowiedz
  3. Renata Kozal napisał

    30 października, 2013 at 9:58 pm

    Musi być przepyszny 🙂

    Odpowiedz
  4. gin napisał

    30 października, 2013 at 4:11 pm

    Wygląda bosko! Z taką chrupiącą skorupką musiał być niewiarygodnie pyszny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2013 at 5:40 pm

      Pyszny 🙂 i ten imbir, cynamon, ciemnym i chłodnym popołudniem do herbatki, rewelacja 🙂

      Odpowiedz
  5. Kam cia napisał

    30 października, 2013 at 3:30 pm

    Fantastyczne kolorki :). Nie wspomnę już o smaku - z pewnością pyszność 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2013 at 5:38 pm

      Serniczek jest delikatny, kremowy... i troszkę inny niż klasyczne, bo cieniutki, trochę jak tarta sernikowa:)

      Odpowiedz
  6. skoraq cooks napisał

    30 października, 2013 at 2:29 pm

    Piękny i najpewniej przepyszniasty wyszedł Ci ten sernik 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2013 at 2:31 pm

      Naprawdę dobry:)

      Odpowiedz
  7. Maggie napisał

    30 października, 2013 at 12:48 pm

    Alez on piekny! I jeszcze ta skarmelizowana skorupka...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2013 at 12:58 pm

      Dziękuje:) a skorupka z cukru zachęca 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.