Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik pomarańczowo piernikowy

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 15 gru, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Sernik na święta powinien być i nie wyobrażam sobie świąt bez niego! Nieważne czy będzie to sernik z musem czekoladowym, czy z owocami najważniejsze, żeby był! Jeśli i Wy nie wyobrażacie sobie świąt bez sernika, to może zainteresuje Was smak tego wypieku. Zacznę od spodu, który przygotowałam z domowych pierników z dodatkiem białej czekolady. Po schłodzeniu spód jest zwarty i bardzo smaczny. Masa serowa jest najprostsza, jaką można sobie wyobrazić, a wyjątkowego smaku nadaje jej skórka z pomarańczy. Skórka w połączeniu z piernikowym spodem smakuje wyśmienicie i tak bardzo świątecznie. Dla podkreślenia smaku pomarańczowego na wierzch zaproponowałam galaretkę przygotowaną ze świeżych pomarańczy i dekorację z gorzkiej czekolady. Wszystkie smaki świetnie łączą się ze sobą i idealnie pasują do siebie.

Przygotowując sernik, pamiętacie o temperaturze składników na masę serową. One zawsze powinny być w temperaturze pokojowej! Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 4 głosów

Sernik pomarańczowo-piernikowy

Świąteczny sernik o wspaniałym smaku pomarańczy o piernika.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód sernika

  • 160 g pierników - kruchych
  • 60 g białej czekolady
  • 60 g masła
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej

Składniki na masę serową

  • 500 g sera trzykrotnie mielonego
  • 3 średnie jajka
  • 110 g cukru
  • 130 g serka mascarpone
  • skórka starta z 1 i ½ pomarańczy
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na galaretkę pomarańczową

  • 300 g obranych i zmiksowanych pomarańczy
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • + ciemna czekolada do dekoracji sernika
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pierniki pokruszyć w blenderze lub w misce przy użyciu pałki. W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło i czekoladę - można zrobić to ustawiając miskę na parze.
  • Następnie dodać do ciastek i wymieszać, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
  • Brzegi tortownicy wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać przygotowaną mieszankę z ciastek, delikatnie ubić przy pomocy pałki, formę wstawić do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Do miski włożyć sery, cukier dodać jajka i skórkę z pomarańczy oraz mąkę, zmiksować krótko tylko do połączenia się składników, masę serową wylać na przygotowany spód.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 45 minut.
  • Obrane pomarańcze rozdrobnić w blenderze, wlać do garnuszka i zagotować z dodatkiem cukru i skórki z pomarańczy, gotować przez 10 minut zdjąć garnuszek z ognia i dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
  • Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, górę zimnego już sernika udekorować przestudzoną galaretką, a następnie schłodzić w lodówce.
  • Przed podaniem udekorować wiórkami z ciemnej czekolady, które w łatwy sposób przygotujecie przy użyciu obieraczki do warzyw.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pamiętajcie! Składniki na sernik powinny zawsze mieć temperaturę pokojową!
Kolejna ważna sprawa! Masy serowej nie mieszajcie zbyt długo, aby jej zbyt mocno nie napowietrzyć. Napowietrzona masa serowa bardzo urośnie podczas pieczenia, a później niestety opadnie.
sernik pomaranczowo-piernikowy
sernik pomaranczowo-piernikowy

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    22 grudnia, 2014 at 3:39 pm

    Aniu, na jakiej średnicy tortownicę pomyślana jest podana przez Ciebie ilość składników?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 grudnia, 2014 at 10:05 pm

      Tortownica może mieć od 21 do 23 cm średnicy, sernik nie jest zbyt wysoki 😉

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    16 grudnia, 2014 at 12:27 pm

    5 gwiazdek
    Piękny serniczek ...super wygląda taki świąteczny:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2014 at 12:58 pm

      Dziękuję Justynko, za oknem barak klimatu świątecznego, więc klimat tworze na stole 😉

      Odpowiedz
  3. Aleja Kwiatowa napisał

    15 grudnia, 2014 at 1:21 pm

    5 gwiazdek
    Wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje - zapisuje do swoich eksperymentów kulinarnych pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 grudnia, 2014 at 10:00 pm

      Koniecznie, a szczególnie jeśli lubisz pomarańczę 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.