Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Sok z buraków

Aktualizacja: 5 maj, 2019 · Opublikowany: 15 maj, 2014 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Sok z czerwonych buraków z kilkoma dodatkami jest bardzo smaczny, ale też i zdrowy! Oczywiście można pić czysty sok z buraka, ale o wiele przyjemniejsze będzie wychylenie szklaneczki soku z kilkoma dodatkami. Jedzenie i picie, poza oczywistą sprawą, jaką jest utrzymanie naszego organizmu przy życiu, powinno sprawiać nam przyjemność! Każdy kęs czy łyk powinien przynosić cudowne doznania smakowe, pamiętajcie o tym.

Czysty sok z czerwonego buraka nie jest zły, ale nie można powiedzieć o nim, że jest wyśmienity. Kilka dodatków może sprawić, że sok staje się naprawdę fantastyczny. Moja przyjaciółka miała wypadek, jeżdżąc na koniu, poważne złamanie biodra, nogi rozwalone kolano... Organizm sam podpowiedział jej: "potrzebuję soku z buraka" i zaczęła codziennie pić świeżo wyciskany sok. To między innymi dzięki wspaniałej sile, jaką dał jej sok z czerwonych buraków, szybko stanęła na nogi, a organizm zregenerował się błyskawiczne! Pomógł jej odzyskać siły i dodał energii do dalszej rehabilitacji. Namawiam Was do picia świeżo wyciskanych soków, bo to wielka i chyba nadal niedoceniana siła natury! Siłę tę w dzisiejszych czasach przyćmił napój gazowany, wysoko słodzony i pełen dodatków z literką "E".

Hasło na dziś, pijcie świeże soki, ale raczej omijajcie te ze sklepu;) Jeszcze słówko o proporcjach składników podawanych w przepisie, absolutnie nie trzeba się ich ściśle trzymać! Podaję w zasadzie listę produktów potrzebnych do przygotowania soku, a ilość na przykład: imbiru, jabłek, czy marchwi możecie zwiększyć lub zmniejszyć, bawcie się smakiem:) Więcej o tym, co burak ma dobrego w swoim składzie, możecie przeczytać we wpisie o buraczkach do obiadu.

📖 Przepis

sok z burakow
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Sok z buraków

Smaczny i zdrowy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 8
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g czerwonych buraków
  • 200 g marchewki
  • 400 g ogórka gruntowego
  • 300 g jabłek
  • 4 średnie pomarańcze
  • ½ cytryny - opcjonalnie
  • 1 kawałek świeżego imbiru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie owoce i warzywa wyszorować z pomarańczy odciąć skórkę. Pokroić na część, przecisnąć przez wyciskarkę lub sokowirówkę.
  • Sok podajemy zaraz po przygotowaniu, dobrze smakuje schłodzony.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wyciśnięty sok można przechowywać w lodówce, a imbir warto dodać na końcu, a przed jego dodaniem można odlać porcję dla dzieci bez jego dodatku 🙂
sok z burakow
sok z burakow

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Emil napisał

    05 maja, 2019 at 2:40 pm

    Nie można podać odrazu schłodzonego soku
    Albo odrazu albo schłodzony

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 maja, 2019 at 3:35 pm

      Podać od razu po przygotowaniu, wtedy smakuje najlepiej, a jeszcze lepiej smakuje, kiedy jest schłodzony 🙂 I jedno nie wyklucza drugiego! Wystarczy dodać KOSTKI LODU! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Iza napisał

    09 czerwca, 2017 at 11:26 am

    Ja kupiłam polską z Eldomu ale niestety przysłali bez faktury i do tego przycisk cofania nie działa i pęknięty (już przed transportem, bo kratoni nie był uszkodzony) pojemnik na sok. Gdyby nie to maszynka byłaby bajeczna. Cena niska, więc dałąbym maksymalną ocenę na plus. Kupiłam przes stronę EMAG, gdzie radośnie zmoderowali moje opinie tak, aby nie było ich widać. Widocznie publikują tylko laurki, które pewnie sami piszą a nie prawdziwe oceny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 czerwca, 2017 at 12:49 pm

      To rzeczywiście nieładnie ze strony sprzedawcy 🙁 ale jeśli zamawiała Pani przez internet, to nie szkodzi, że nie przysłali faktury, powinna Pani mieć w historii zamówienia wszystko, co potrzeba do zwrotu i z tego, co się orientuję, to można zwrócić sprzęt w ciągu 14 dni bez podania przyczyny, a tym bardziej, jeśli jest coś uszkodzone lub działa niepoprawnie. Proszę walczyć, miałam podobną sprawę z czajnikiem, przyszedł porysowany i mino, że upierali się, że sprzęt był nowy fabrycznie i nieotwierany to przyjęli reklamację. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki, że uda się jednak wymienić i będzie Pani mogła cieszyć się nową zabawką 🙂

      Odpowiedz
  3. anna napisał

    26 sierpnia, 2015 at 11:17 am

    codziennie pije sok z buraka, marchewki, jabłek i selera naciowego. Jest naprawdę dobry.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 sierpnia, 2015 at 4:35 pm

      To prawda, potwierdzam jest pyszny 😉

      Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    16 maja, 2014 at 1:14 pm

    a jaki smak ! Pycha 🙂

    Odpowiedz
  5. Krzych napisał

    16 maja, 2014 at 11:28 am

    4 gwiazdki
    Ważne, ważne.
    Nie zachwalam wyciskarki bezpodstawnie, kto raz spróbował, ten już maszynki do produkcji marchewkowych trocin, zwanej sokowirówką, nie chce więcej znać.
    Tylko ta cena..

    Taka burakowa szklana z rana, lepsza niż śmietana! 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 maja, 2014 at 1:12 pm

      Lepsza niż śmietana na 100 %!!! no niestety cena wyciskarki jest kilka razy wyższa, ale ... ta jakość 😉

      Odpowiedz
  6. Jola Rotta napisał

    16 maja, 2014 at 10:53 am

    ...ma ladny kolorek:)

    Odpowiedz
  7. JUSTYNA napisał

    15 maja, 2014 at 2:14 pm

    Aniu czy te okazy buraczane to już Twoje z ogrodu...?..a co do soków ,to jak najbardziej popieram zdrowy,świeży,pyszny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 maja, 2014 at 2:24 pm

      Buraki z mojego ogrodu, ale zdjęcie z zeszłego roku 🙂 Soki to podstawa, wiosna, oczyszczenie, odnowa... samo zdrowie! W kuchni konieczny gadżet to sokowirówka lub wyciskarka ślimakowa, która swoją drogą ma przewagę nad sokowirówką, ale nieważne czym wyciskamy najważniejsze, żeby pić świeżo wyciśnięte 🙂

      Odpowiedz
  8. wege.qkiz.pl napisał

    15 maja, 2014 at 10:18 am

    😀

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.