• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Sok z jarmużu i jabłek

Sok z jarmużu i jabłek

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 16 Wrz, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Duża porcja witamin, soli mineralnych właściwości oczyszczających i wzmacniających to wszystko zawiera sok z jarmużu i jabłek. Późne lato i jesień to czas, kiedy szczególnie powinniśmy korzystać z dobrodziejstw natury, jest to czas, w którym nie brakuje świeżych soczystych warzyw i owoców nadających się na soki. Jeśli soki to oczywiście najlepsze będą te świeżo wyciskane, które bez problemu możecie przygotować we własnym domu przy pomocy wyciskarki ślimakowej lub sokowirówki. Najważniejszą rolę gra dziś jarmuż, który dostarcza nam dużej ilości błonnika, białka i wspomnianych soli mineralnych oraz przeciwutleniacza o nazwie sulforafan. Sulforafan na silne działanie przeciwnowotworowe, żeby w pełni skorzystać z niego, należy spożywać jarmuż na surowo. Podczas obróbki termicznej i długiego gotowania lub duszenia właściwości zdrowotne jarmużu ulatują bezpowrotnie. Sok z jarmużu jest najlepszą formą, aby pozyskać jak największą ilość cennych składników, których jest w nim o wiele więcej niż te wcześniej wymienione. Do tego dołożyłam cytrynę, która pobudza procesy trawienne, przyspieszając oczyszczanie organizmu. Jabłko ma dobroczynne właściwości dla naszych jelit, duża zawartość błonnika chroni je przed zaparciami, a nawet rakiem jelita grubego. Wspomagają odchudzanie, oczyszczają organizm z toksyn i  podobno wpływają na naszą urodę 🙂 Pyszny orzeźwiający sok z delikatną ostrością imbiru ja uwielbiam i polecam gorąco!

sok z jarmuzu i jablek
Print Pin
5 from 3 votes

Sok z jarmużu i jabłek

Jabłka i jarmuż to wspaniałe połączenie zdrowe i smaczne, spróbujcie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Porcje 2
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 150 g jarmużu
  • 4 duże jabłka
  • ½ średniej cytryny
  • 10 g imbiru świeżego, ilość dostosujcie do swojego smaku
  • 1 łyżeczka proszku trawy z jęczmienia

🔪 Instrukcje

  • Jarmuż umyć i osuszyć. Jabłka umyć, jeśli jest taka potrzeba należy usunąć gniazda nasienne.
  • Imbir wyszorować lub obrać ze skórki. Cytrynę obrać ze skórki.
  • Wszystkie składniki na sok przecisnąć przez wyciskarkę ślimakową lub sokowirówkę. Na koniec dodać proszek z jęczmienia, wymieszać. Podawać z lodem.
  • Smacznego!
sok z jarmuzu i jablek
Poprzedni wpis « Sernik malinowy
Kolejny wpis Tarta z ciasta serowego »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia