• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Sok z jarmużu i jabłek

Sok z jarmużu i jabłek

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 16 wrz, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Duża porcja witamin, soli mineralnych właściwości oczyszczających i wzmacniających to wszystko zawiera sok z jarmużu i jabłek. Późne lato i jesień to czas, kiedy szczególnie powinniśmy korzystać z dobrodziejstw natury, jest to czas, w którym nie brakuje świeżych soczystych warzyw i owoców nadających się na soki. Jeśli soki to oczywiście najlepsze będą te świeżo wyciskane, które bez problemu możecie przygotować we własnym domu przy pomocy wyciskarki ślimakowej lub sokowirówki. Najważniejszą rolę gra dziś jarmuż, który dostarcza nam dużej ilości błonnika, białka i wspomnianych soli mineralnych oraz przeciwutleniacza o nazwie sulforafan. Sulforafan na silne działanie przeciwnowotworowe, żeby w pełni skorzystać z niego, należy spożywać jarmuż na surowo. Podczas obróbki termicznej i długiego gotowania lub duszenia właściwości zdrowotne jarmużu ulatują bezpowrotnie. Sok z jarmużu jest najlepszą formą, aby pozyskać jak największą ilość cennych składników, których jest w nim o wiele więcej niż te wcześniej wymienione. Do tego dołożyłam cytrynę, która pobudza procesy trawienne, przyspieszając oczyszczanie organizmu. Jabłko ma dobroczynne właściwości dla naszych jelit, duża zawartość błonnika chroni je przed zaparciami, a nawet rakiem jelita grubego. Wspomagają odchudzanie, oczyszczają organizm z toksyn i  podobno wpływają na naszą urodę 🙂 Pyszny orzeźwiający sok z delikatną ostrością imbiru ja uwielbiam i polecam gorąco!

sok z jarmuzu i jablek
Print Pin
5 z 3 głosów

Sok z jarmużu i jabłek

Jabłka i jarmuż to wspaniałe połączenie zdrowe i smaczne, spróbujcie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g jarmużu
  • 4 duże jabłka
  • ½ średniej cytryny
  • 10 g imbiru (świeżego, ilość dostosujcie do swojego smaku)
  • 1 łyżeczka proszku trawy z jęczmienia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jarmuż umyć i osuszyć. Jabłka umyć, jeśli jest taka potrzeba należy usunąć gniazda nasienne.
  • Imbir wyszorować lub obrać ze skórki. Cytrynę obrać ze skórki.
  • Wszystkie składniki na sok przecisnąć przez wyciskarkę ślimakową lub sokowirówkę. Na koniec dodać proszek z jęczmienia, wymieszać. Podawać z lodem.
  • Smacznego!
sok z jarmuzu i jablek
« Sernik malinowy
Tarta z ciasta serowego »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}