• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Dżem z wiśni

Dżem z wiśni

Aktualizacja: 26 lip, 2021 · Opublikowany: 26 lip, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Domowy dżem z wiśni, czy może być coś lepszego? To bardzo smaczny dodatek do naleśników, kanapek, domowych gofrów oraz ciast. Przepis jest prosty, choć wymaga od nas troszkę pracy przy drylowaniu owoców. Drylowanie moim zdaniem jest koniecznie, aby dżem nie miał goryczki no i był przyjemny w jedzeniu. Nie chcemy mieć w dżemie pestek, na których można złamać zęby ;). W drylowaniu pomoże drylownica i znacznie przyśpieszy pracę. Ręcznie również można to zrobić. Przy pomocy małego nożyka nacinamy wiśnię i wydobywamy pestkę. Niestety ten sposób nie jest szybki, a praca będzie trwała bardzo długo. Tak czy inaczej, warto poświęcić trochę czasu, aby później cieszyć się wspaniałym smakiem.

Dżem wiśniowy w słoiku w tle kwiaty i wiśnie
dżem z wiśni
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍒 Właściwości wiśni
  • 🍎 Domowe przetwory
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

składniki na dżem z wiśni w miskach wiśnie, cukier i pektyna
dżem z wiśni
  • wiśnie
  • cukier
  • pektyna

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje

1

Wiśnie umyć i wydrylować. Cukier wymieszać z pektyną, odstawić.

wydrylowane wiśnie w białej misce obok cukier i pektyna
dżem z wiśni
2


Słoiczki i zakrętki umyć i wyparzyć.

3

Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka wraz z sokiem. Garnek postawić na ogień, gotować przez 15 do 20 minut, dodać cukier z pektyną, Całość gotować przez około 5 minut ciągle mieszając.

4

Gorący dżem nakładać do przygotowanych słoiczków, natychmiast zakręcić i postawić słoik na zakrętce na około 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki, a po całkowitym wystudzeniu przenieść do chłodnego i ciemnego miejsca.

Dżem wiśniowy w słoiku w tle kwiaty i wiśnie
dżem z wiśni

🍒 Właściwości wiśni

Mówiąc o owocach, pewnie nie zastanawiamy się jakie cenne składniki skrywają, a mają ich całkiem sporo. Owoce te mają sporą ilość przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i wpływają na spowolnienie procesów starzenia. Wiśnie są bardzo pożądane w diecie osób zmagających się z chorobami układu naczyniowo-sercowymi. Antocyjany korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek oraz wzmacniają serce. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu, a o jego poziom powinni dbać wszyscy. Co ciekawe wiśnie zawierają melatoninę, która pomaga w zasypianiu. Diabetycy mogą sięgać po te owoce bez obawy, ponieważ mają one niski indeks glikemiczny, 100 g świeżych owoców to tylko 22 IG. Wiśnie są również niskokaloryczne dlatego też, jeśli jesteście na diecie odchudzającej, możecie jeść je bez obaw.

🍎 Domowe przetwory

Lato to czas domowych przetworów, który musimy wykorzystać do maksimum, aby zimową porą móc cieszyć się smakołykami, które daje nam lato! Co możemy przygotować? Dżemy z różnych owoców, kiszone ogórki i pomidory. Przepisy znajdziecie w poniższych propozycjach lub odwiedzając zakładkę "Przetwory".

  • Dżem z czarnej porzeczki
  • Kiszone pomidory
  • Ogórki kiszone
  • Przecier pomidorowy

📖 Przepis

dżem z wiśni w białej miseczce na czarnym obrusie udekorowanym polnymi kwiatami i wiśniami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Dżem z wiśni

Najlepszy domowy dżem z wiśni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Porcji 8
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg wiśni (po wydrylowaniu (z sokiem))
  • 300 g cukru (można dać więcej)
  • 15 g pektyny (ilość zależy od tego, ile zaleca producent)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wiśnie umyć i wydrylować. Cukier wymieszać z pektyną, odstawić.
  • Słoiczki i zakrętki umyć i wyparzyć.
  • Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka wraz z sokiem. Garnek postawić na ogień, gotować przez 15 do 20 minut, dodać cukier z pektyną, Całość gotować przez około 5 minut ciągle mieszając.
  • Gorący dżem nakładać do przygotowanych słoiczków, natychmiast zakręcić i postawić słoik na zakrętce na około 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki, a po całkowitym wystudzeniu przenieść do chłodnego i ciemnego miejsca.
  • drzewo obsypane dojrzałymi wiśniami
  • dżem z wiśni w białej miseczce na czarnym obrusie w tel kwiaty i słoiki z dżemem
« Napój z hibiskusa
Sok z wiśni »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}