Domowy dżem z wiśni, czy może być coś lepszego? To bardzo smaczny dodatek do naleśników, kanapek, domowych gofrów oraz ciast. Przepis jest prosty, choć wymaga od nas troszkę pracy przy drylowaniu owoców. Drylowanie moim zdaniem jest koniecznie, aby dżem nie miał goryczki no i był przyjemny w jedzeniu. Nie chcemy mieć w dżemie pestek, na których można złamać zęby ;). W drylowaniu pomoże drylownica i znacznie przyśpieszy pracę. Ręcznie również można to zrobić. Przy pomocy małego nożyka nacinamy wiśnię i wydobywamy pestkę. Niestety ten sposób nie jest szybki, a praca będzie trwała bardzo długo. Tak czy inaczej, warto poświęcić trochę czasu, aby później cieszyć się wspaniałym smakiem.
🥘 Składniki
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🔪 Instrukcje
Wiśnie umyć i wydrylować. Cukier wymieszać z pektyną, odstawić.
Słoiczki i zakrętki umyć i wyparzyć.
Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka wraz z sokiem. Garnek postawić na ogień, gotować przez 15 do 20 minut, dodać cukier z pektyną, Całość gotować przez około 5 minut ciągle mieszając.
Gorący dżem nakładać do przygotowanych słoiczków, natychmiast zakręcić i postawić słoik na zakrętce na około 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki, a po całkowitym wystudzeniu przenieść do chłodnego i ciemnego miejsca.
🍒 Właściwości wiśni
Mówiąc o owocach, pewnie nie zastanawiamy się jakie cenne składniki skrywają, a mają ich całkiem sporo. Owoce te mają sporą ilość przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i wpływają na spowolnienie procesów starzenia. Wiśnie są bardzo pożądane w diecie osób zmagających się z chorobami układu naczyniowo-sercowymi. Antocyjany korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek oraz wzmacniają serce. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu, a o jego poziom powinni dbać wszyscy. Co ciekawe wiśnie zawierają melatoninę, która pomaga w zasypianiu. Diabetycy mogą sięgać po te owoce bez obawy, ponieważ mają one niski indeks glikemiczny, 100 g świeżych owoców to tylko 22 IG. Wiśnie są również niskokaloryczne dlatego też, jeśli jesteście na diecie odchudzającej, możecie jeść je bez obaw.
🍎 Domowe przetwory
Lato to czas domowych przetworów, który musimy wykorzystać do maksimum, aby zimową porą móc cieszyć się smakołykami, które daje nam lato! Co możemy przygotować? Dżemy z różnych owoców, kiszone ogórki i pomidory. Przepisy znajdziecie w poniższych propozycjach lub odwiedzając zakładkę "Przetwory".
📖 Przepis
Dżem z wiśni
🥘 Składniki
- 1 kg wiśni (po wydrylowaniu (z sokiem))
- 300 g cukru (można dać więcej)
- 15 g pektyny (ilość zależy od tego, ile zaleca producent)
🔪 Instrukcje
- Wiśnie umyć i wydrylować. Cukier wymieszać z pektyną, odstawić.
- Słoiczki i zakrętki umyć i wyparzyć.
- Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka wraz z sokiem. Garnek postawić na ogień, gotować przez 15 do 20 minut, dodać cukier z pektyną, Całość gotować przez około 5 minut ciągle mieszając.
- Gorący dżem nakładać do przygotowanych słoiczków, natychmiast zakręcić i postawić słoik na zakrętce na około 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki, a po całkowitym wystudzeniu przenieść do chłodnego i ciemnego miejsca.
Comments
No Comments