Macie ochotę na pyszne ciacho? W takim razie zapraszam na kolejny wpis z serii, ciasta mało wymagające. Jest to szybka szarlotka truskawkowa na super kruchym cieście. Do dzisiejszego przepisu wykorzystamy truskawki, które wspaniale wzbogacają klasyczną wersję szarlotki. Połączenie jabłek i truskawek jest bardzo udane, doprawione szczyptą cynamonu smakują wyśmienicie! Oczywiście poza wkładem owocowym potrzebne jest dobre kruche ciasto! Kruche ciasto do tart i szarlotek powinno być cienkie! Cienki spód jest o wiele smaczniejszy i delikatniejszy od grubej warstwy kruchego ciasta, które mogłoby przytłoczyć smak wkładu owocowego. Ciasto można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej i przechować je bezpiecznie w zamrażalniku. W dowolnej chwili odmrozić i przygotować pyszną szarlotkę truskawkową. Koniecznie spróbujcie, ta wersja jest pyszna!
📖 Przepis
Szarlotka truskawkowa
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru (lub ksylitolu 40 g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 220 g masła (zimne pokrojone w kostkę)
Dodatkowo
- 900 g jabłek
- 600 g truskawek
- 5 łyżek cukru (lub 4 łyżki ksylitolu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do opruszenia
🔪 Instrukcje
Przygotowanie jabłek
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie na małe kawałeczki, włożyć do rondelka dodać cukier i cynamon. Jabłka dusić do chwili, kiedy zrobią się miękkie, a część soku odparuje. Jabłka odstawić do przestudzenia.Truskawki umyć i osuszyć, a następnie pokroić na plasterki, odłożyć.
Przygotowanie ciasta
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło i jajko, ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. W razie potrzeby (gdyby ciasto słabo kleiło się) można do ciasta dodać łyżkę śmietany. Ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z zamrażalnika, na tarce o grubych oczkach zetrzeć ¾ ciasta i wyłożyć nim spód formy, lekko docisnąć, blachę z ciastem wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka, a na jabłka pokrojone truskawki, całość przykryć pozostałym ciastem, również startym na tarce. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, piec przez około 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Katarzyna napisał
Bardzo smaczny przepis! Bałam się, że spód będzie zbyt cienki (robiłam w takiej foremce jak w przepisie), ale dzięki temu, że dodajemy proszek do pieczenia ciasto nieco wyrosło i jest ok! Użyłam mrożonych truskawek, pozwoliłam im nieco się rozmrozić, przyciskając do nich lekko ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru wody. Szarlotka wyszła naprawdę dobra <3
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 i dziękuję za podzielenie się doświadczeniem z użyciem mrożonych truskawek. Pozdrawiam serdecznie!
Kinga napisał
Można użyć mrożonych truskawek?
Anna napisał
Myślę, że tak, trzeba tylko do truskawek wymieszanych z jabłkami dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Niestety mrożone truskawki są bardzo wilgotne więc proszę dać ich 500g. Powinno się udać 😁
Ana napisał
great article!