Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami

Szarlotka z bezą

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 10 paź, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Może w Polsce 🙂

Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie. Chyba każde państwo ma swoją wersję tego pysznego ciasta. W naszym kraju jest to rzeczywiście jedno z najpopularniejszych ciast, w końcu Polska to królestwo jabłek! Na blogu jest już kilka przepisów na szarlotkę i to w najróżniejszych wersjach. Szarlotka z budyniem, szarlotka błyskawiczna lub szarlotka inspirowana amerykańskim apple pie, do spróbowania tych szarlotek gorąco zachęcam.

Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z bezą. Są to pachnące jabłka odpowiednio przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową na bardzo delikatnym i cieniutkim kruchym cieście. Na wierzchu spoczywa gruba warstwa pysznej bezy, beza jest gruba o piankowej konsystencji z lekko przypieczonym chrupiącym wierzchem, pyszności. Pierwsza porcja szarlotki z bezą poszła u nas na jeden podwieczorek!  Muszę szczerze przyznać, że nie jest to jednak najukochańszych ciasto w naszym domu. Może się to zmienić po tym przepisie;) Zaprasza do spróbowania i życzę smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
4,67 z 3 głosów

Szarlotka z bezą

Fantastyczne kruche ciasto z dużą ilością aromatycznych jabłek oraz puszysta warstwa bezy, wspaniała szarlotka!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 170 g mąki pszennej (tortowa)
  • 40 g cukru
  • 75 g masła (zimnego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie żółtka

Nadzienie z jabłek

  • 1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
  • 5 łyżek jasnego cukru muscovado
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżezcka cynamonu
  • ⅓ łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na bezę

  • 3 sztuki białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniacznanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę masło, wyrobić ciasto. Uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę.

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, podzielić jabłko na ósemki, a następnie na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło dodać jabłka i pozostałe składniki, smażyć przez 6-8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.

Wykończenie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, ciasto rozwałkować na placek, którym należy wypełnić formę o średnicy 23-24 cm. Rozwałkowany placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, dokładnie docisnąć ciasto do dna i boków, widelcem podziurkować całą powierzchnię. Usmażone jabłka wyłożyć na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut.
  • W czasie, kiedy ciasto piecze się, można zacząć przygotowywać bezę. Do szklanej lub metalowej miski wlać białka, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka, kiedy uzyskami sztywną pianę można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce po każdej dodanej łyżce cukru ubijać przez minutę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 2 minuty.
  • Po 25 minutach pieczenia ciasta wyjąć je z piekarnika na wierzch nałożyć bezę i wyrównać wierzch ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 st C, dosuszyć bezę jeszcze przez 12 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić przed podaniem.
  • Smacznego!
szarlotka z beza
szarlotka z beza
szarlotka z beza

Więcej Przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami

  • ciasto z jablkami francuskie
    Ciasto z jabłkami francuskie
  • jablecznik najlepszy
    Jabłecznik najlepszy
  • szarlotka kokosowa
    Szarlotka kokosowa
  • szarlotka truskawkowa
    Szarlotka truskawkowa

Komentarze

    4,67 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Zuza napisał

    10 października, 2017 at 5:35 pm

    jaka śliczna 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2017 at 9:42 pm

      Dziękuję. I muszę to powiedzieć, że bardzo smaczna 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.