Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Może w Polsce 🙂
Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie. Chyba każde państwo ma swoją wersję tego pysznego ciasta. W naszym kraju jest to rzeczywiście jedno z najpopularniejszych ciast, w końcu Polska to królestwo jabłek! Na blogu jest już kilka przepisów na szarlotkę i to w najróżniejszych wersjach. Szarlotka z budyniem, szarlotka błyskawiczna lub szarlotka inspirowana amerykańskim apple pie, do spróbowania tych szarlotek gorąco zachęcam.
Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z bezą. Są to pachnące jabłka odpowiednio przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową na bardzo delikatnym i cieniutkim kruchym cieście. Na wierzchu spoczywa gruba warstwa pysznej bezy, beza jest gruba o piankowej konsystencji z lekko przypieczonym chrupiącym wierzchem, pyszności. Pierwsza porcja szarlotki z bezą poszła u nas na jeden podwieczorek! Muszę szczerze przyznać, że nie jest to jednak najukochańszych ciasto w naszym domu. Może się to zmienić po tym przepisie;) Zaprasza do spróbowania i życzę smacznego!
📖 Przepis
Szarlotka z bezą
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 170 g mąki pszennej (tortowa)
- 40 g cukru
- 75 g masła (zimnego)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 średnie żółtka
Nadzienie z jabłek
- 1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
- 5 łyżek jasnego cukru muscovado
- 1 łyżka masła
- 1 łyżezcka cynamonu
- ⅓ łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na bezę
- 3 sztuki białek
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniacznanej
🔪 Instrukcje
Przygotowanie kruchego ciasta
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę masło, wyrobić ciasto. Uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę.
Przygotowanie jabłek
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, podzielić jabłko na ósemki, a następnie na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło dodać jabłka i pozostałe składniki, smażyć przez 6-8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.
Wykończenie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Ciasto wyjąć z lodówki, umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, ciasto rozwałkować na placek, którym należy wypełnić formę o średnicy 23-24 cm. Rozwałkowany placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, dokładnie docisnąć ciasto do dna i boków, widelcem podziurkować całą powierzchnię. Usmażone jabłka wyłożyć na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut.
- W czasie, kiedy ciasto piecze się, można zacząć przygotowywać bezę. Do szklanej lub metalowej miski wlać białka, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka, kiedy uzyskami sztywną pianę można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce po każdej dodanej łyżce cukru ubijać przez minutę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 2 minuty.
- Po 25 minutach pieczenia ciasta wyjąć je z piekarnika na wierzch nałożyć bezę i wyrównać wierzch ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 st C, dosuszyć bezę jeszcze przez 12 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić przed podaniem.
- Smacznego!
Zuza napisał
jaka śliczna 🙂
Anna napisał
Dziękuję. I muszę to powiedzieć, że bardzo smaczna 🙂