• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kremy i batoniki » Szyszki lukrecjowe

Szyszki lukrecjowe

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 20 lut, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Błyskawiczna słodka przekąska, którą lubi chyba każde dziecko. Szyszki, taką słodką przekąskę pewnie większość z Was zna, ale przepis warto. Tak na wszelki wypadek gdyby nagle naszła was, a właściwie dzieci, ochota na coś słodkiego do chrupania. Dziś podaję wersję z krówkami o smaku lukrecji, ale oczywiście można zrobić je z każdymi innymi ciągutkami. Lukrecja ma bardzo charakterystyczny smak i pewnie nie każdemu  posmakuje, ale jej amatorom z pewnością posmakuje. Polecam!

szyszki lukrecjowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Szyszki lukrecjowe

Pyszne słodycze
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 50 g masła
  • 300 g krówek o smaku lukrecji
  • 2 łyżki kakao
  • 110 g ryżu preparowanego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy masło i krówki, dodajemy przesiane kakao, dokładnie wszystko mieszamy. Do gorącej płynnej masy dodajemy ryż, szybko mieszamy łyżką, ryż powinien "ubrudzić się" masą.
  • Natychmiast, kiedy masa jest jeszcze gorąca nabieramy porcję łyżką i w dłoniach formujemy kule, szyszki czy wałeczki.
  • Niestety trzeba robić to kiedy masa jest gorąca! Uważajcie aby się nie poparzyć.
  • Gotowe szyszki układać na blacie, desce lub foli spożywczej.
  • Gotowe!
szyszki lukrecjowe
szyszki lukrecjowe
« Mini pizza
Chrupiąca ciecierzyca »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. amgdalena napisał

    21 lutego, 2013 at 2:35 am

    Dziekuję. Ja uwielbiam lukrecję. 🙂 A szyszki to w ogóle jeden z moich numerów jeden w świecie slodyczy, smak dzieciństwa.

    Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    20 lutego, 2013 at 8:26 am

    widzę, że dziś odważnie.
    lukrecję niewielu lubi. ale pomysł arcyciekawy!

    Odpowiedz
  3. amgdalena napisał

    20 lutego, 2013 at 3:29 am

    Ale narobiłaś mi smaku 🙂 Tylko gdzie dostac lukrecjowe krówki ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lutego, 2013 at 7:10 am

      Krówki lukrecjowe kupiłam w moim wiejskim sklepiku:) więc myślę, że można kupić je i w większych marketach, były rownież o smaku czekoladowym:)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}