Tarta bezglutenowa z kremem, niepozorna, ale smak ciasta jest naprawdę wspaniały i wyjątkowy! Ciasto kojarzy mi się troszkę z wielkanocnymi mazurkami. Tarta powstała przypadkowo w leniwy ciepły dzień, cudowny nastrój, pyszna kawka w kubku i tylko ciacha brak. W taki dzień nawet ja nie mam ochoty na długie pichcenie. W takiej sytuacji potrzebny jest błyskawiczny przepis. Spód przygotowałam z mieszanki mąk bezglutenowych, ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej i wiórków kokosowych. Krem to tylko trzy składniki śmietana, serek mascarpone i masa kajmakowa o smaku adwokata. Krem wyszedł bajeczny, delikatny lekki niczym mus, a jego smak to poezja! Do uzyskanie tak cudownego smaku konieczna jest masa krówkowa o smaku adwokata. Warto przy okazji najbliższych zakupów poszukać odpowiedniej puszki kremu, bez niej smak nie będzie już tak wspaniały. Tartę z powodzeniem można zakwalifikować jako mazurek świąteczny, wystarczy kilka delikatnych dekoracji wielkanocnych na wierzchu kremu i mazurek gotowy!
Tarta bezglutenowa z kremem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 120 g mąki ryżowej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka łyżeczka pp
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 3 sztuki żółtka
- 1 średnie jajko
- 200 g ziemnego masła
- opcjonalnie 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml zimnej śmietany 36 %
- 180 g gotowej masy krówkowej o smaku adwokat
- dżem z czarnej porzeczki
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, cukier trzcinowy, dodać posiekane zimne masło, jajko i żółtka, zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać łyżkę mleczka kokosowego lub śmietany.
- Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim formę do tarty ( o średnicy 22 cm ), używam ceramicznej formy, więc nie muszę jej smarować tłuszczem, ale jeśli macie inną należy ją wcześniej wysmarować olejem i wysypać kaszą manną lub wiórkami kokosowymi.
- Ciasto przed włożeniem od piekarnika nakłuć widelcem, całą jego powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
- Po upieczeniu spód całkowicie wystudzić.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno.
- Serek mascarpone umieścić w misce, porcjami dodać do niego masę krówkową i ubić na średnich obrotach na koniec dodać śmietanę.
- Wystudzony spód posmarować kilkoma łyżkami dżemu, nałożyć masę serową, wyrównać wierzch.
- Tartę przechowujemy w lodówce pod przykryciem.
- Smacznego!
Judi napisał
Czy spód nadaje się do mazurka? czy ewentualnie można zrezygnować z dodania wiórków kokosowych i zamienić na coś innego? np. zwiększyć ilość mąki?
Anna napisał
Spód i całą tartę osobiście zakwalifikowałam do mazurków 🙂 z tym kremem jest naprawdę rewelacyjny i bardzo pasuje na Wielkanoc 🙂 Z przepisu możesz wyrzucić wiórki kokosowe, a w zamian dodać w równych porcjach np: po 40 g więcej każdej użytej do tego przepisy mąki, czyli 40 g ryżowej, 40 g kukurydzianej i 40 g ziemniaczanej 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Dziękuję 🙂 ach! ten krem... powiem szczerze, że warto zrobić ją wieczorem i schować do lodówki, a następnego dnia spałaszować, ciasto przez noc robi się delikatne, mniam 🙂
Tomasz Wydra napisał
Wygląda przepysznie. może jeszcze dziś przyrządzę
Anna napisał
Mam nadzieję, że będzie tak bardzo smakowała jak nam 🙂 Robiłam ją już trzy razy, jedna po drugiej ... taka dobra 🙂 Smacznego !
Jola Rotta napisał
wyglada pysznie:)