• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta majowa

Tarta majowa

Aktualizacja: 22 sty, 2019 · Opublikowany: 4 cze, 2014 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Tarta majowa jest typowo wiosennym deserem z mnóstwem truskawek i wiosennych jagód. Jagody kaukaskie (kamczackie) mają bardzo wiele składników leczniczych, które warto dostarczyć organizmowi w okresie wiosennym. Jagody pomogą nam przy problemach z ciśnieniem krwi, skutecznie obniżając je. Wzmocnią naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii i wirusów. Odtruwają organizm z toksyn! Smak jagód kaukaskich jest wyjątkowy lekko słodki z delikatną goryczką. Świetnie smakują na surowo jako dodatek do deserów, sałatek i ciast, na przykład tak jak w dzisiejszej propozycji.

tarta majowa udekorowana świeżymi truskawkami i jagodami.
Tarta majowa

Kruche ciasto przygotowane jest z mąki typu krupczatka z dodatkiem mąki ryżowej. Oczywiście, jeśli nie macie ryżowej mąki, ciasto można zagnieść w 100% z krupczatki, będzie również pyszne. Zachęcam do was, abyście spróbowali tego pysznego i prostego ciasta. Jest proste i szybkie do przygotowania, a to bardzo istotne, kiedy mamy za oknem piękną pogodę.

Uwaga! Ilość ciasta wystarcza na przygotowanie dwóch kruchych spodów o średnicy 25-26 cm. Nie wykorzystaną połowę ciasta należy zamrozić, przyda się w nieoczekiwanym momencie do przygotowania kolejnej tarty 🙂

tarta majowa
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Tarta majowa

Pyszna prosta tarta ze świeżymi owocami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej (typu Krupczatka)
  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 125 g cukru

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 160 ml skondensowanego mleczka (słodzone)
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo

  • 2 szklanki bardzo dojrzałych truskawek
  • ½ szklanki jagód (użyłam kaukaskiej może być borówka amerykańska)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę pszenną i ryżową umieścić w misce lub na blacie, dodać masło, które należy posiekać nożem na drobne kawałki, dodać cukier i żółtka, sprawnie zagnieść ciasto.
  • Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką ryżową lub tarta bułką.
  • Odciąć połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę, ciasto wstawić do lodówki na 20 minut, pozostałą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Po schłodzeniu ciasto nakłuć widelcem, całą powierzchnię, wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu spód ciasta wystudzić.
  • Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno.
  • Do miski włożyć serek i mleczko skondensowane, krótko zmiksować na średnich obrotach, następnie dodać ubitą śmietanę, połączyć miksując na średnich obrotach, a na koniec dodać sok z cytryny, szybko wymieszać.
  • Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki i jagody. Tartę przed podaniem można schłodzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pamiętajcie!!! ilość ciasta pozwala przygotować dwie tarty o średnicy 25-26 cm. Połowę ciasta należy zamrozić, przyda się na następny deser.
Tarta z truskawkami i jagodami na talerzu w tle białe peonie.
Tarta majowa
« Wiosenne tiramisu
Beza z kremem cytrynowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    07 sierpnia, 2014 at 3:09 pm

    Świetny przepis! Wszedł na stałe do listy ulubionych deserów. Teraz serwuję z borówkami. I bardzo podoba mi się, że proporcje dotyczą 2 ciast. Już parę razy poratowałam się zamrożoną częścią 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 sierpnia, 2014 at 10:49 pm

      Moniczko, bardzo się cieszę, że u Ciebie się to również sprawdza 🙂 zawsze dobrze mieć zapasik, a ciasto kruche bardzo lubi zamrażalnik 😉

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    04 czerwca, 2014 at 10:50 pm

    😉

    Odpowiedz
  3. RobeRt Zerkowski napisał

    04 czerwca, 2014 at 5:14 pm

    ŁŁoooooo.. 🙂

    Odpowiedz
  4. JUSTYNA napisał

    04 czerwca, 2014 at 2:19 pm

    Zapewne ciacho pyszne ,ale sam widok na zdjęciu już zachęca :)pozdrawiam gorąco!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2014 at 10:47 pm

      Ciacho super 🙂 bardzo dobre, świeże owoce, prosty krem...mniam 🙂 polecam!

      Odpowiedz
  5. Krzych napisał

    04 czerwca, 2014 at 11:08 am

    4 stars
    Z tego, co piszesz o jagodach kamczackich, to działają jak czosnek, tylko chuch po nich bardziej ministerialny 🙂

    Pamiętajcie!!!
    Podzielcie ilość składników przez dwa i ciasta Wam wyjdzie na jedną tartę o średnicy 25-26cm.
    Niczego nie będzie trzeba wtedy mrozić 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2014 at 11:28 am

      To prawda! ta mała owalna jagódka ma moc czosnku...i po spożyciu jej spokojnie można dać całusa ukochanej/ukochanemu 😉 Ilość ciasta jest zamierzona 😉 to propozycja dla tych, którzy nie lubią zagniatać kruchych ciast, więc lepiej zrobić to raz i mieć na dwa 😉 czasami z braku chęci, sił czy czasu do zrobienia czegoś własnoręcznie kupujecie gotowce, niezbyt dobre... 🙁 a mając taki zapasik w każdej chwili można przygotować domową tartę 🙂 Oczywiście ilość składników można podzielić na pół, choć ja się cieszę, że mam już drugą porcję gotową 🙂 Przekonany ;)?

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        04 czerwca, 2014 at 12:36 pm

        Aniu, no jasne, że przekonany!
        Mnie do Twoich przepisów nie trzeba przekonywać 🙂
        Po fakcie zresztą zacząłem się zastanawiać, jak podzielić na pół 3 żółtka i jedno jajko..
        A taki mądry byłem 😀

        Nic nie dzielcie!!
        Zamiast kupować sklepowe gnieciuchy, lepiej zamrozić!
        Uff, wybrnąłem 😉

        Apropos zagniatania kruchego- Mama moja podpatrzyła gdzieś takie coś wyglądające jak mezzaluna do siekania ziół, tyle, że do siekania właśnie masła z mąką. Kupiłem jako dobry syn w prezencie i mówi, że zadowolona 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          04 czerwca, 2014 at 12:43 pm

          No, masz szczęście, he, he!;) a taki sprzęt ma 🙂 super jest i widziałam, że pojawia się w naszych Polskich sklepach 🙂 bardzo ułatwia pracę, polecam !

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}